Wonder of the Seas – världens åttonde underverk

Pressbild Wonder of the Seas, Royal Caribbean International.

Hur sammanfattar man en 2-nätters kryssning med världens största kryssningsfartyg i ett enda inlägg? Det känns som ett uppdrag för Ethan Hunt (Tom Cruise karaktär i Mission impossible). 😉 Jag var i alla fall ombord på nya Wonder of the Seas i början av maj och måste ju göra ett försök att berätta om den intensiva upplevelsen, eller hur?

Det här 362 meter långa Royal Caribbean– fartyget kan inhysa över 9000 personer om man fyller precis varenda möjliga bädd och har all personal ombord. Rätt otroligt och ger ungefär samma känsla som med flygplan: hur sjutton kan de hålla sig i luften – fast som i detta fall: på ytan?

Nåja, det är knappast någon fysikalisk gåta men det känns nästan som ett underverk att det går att bygga ett så gigantiskt fartyg, få allt att hålla ihop på ett vettigt sätt för så många människor och dessutom lyckas sprida ut både dem och aktiviteterna så att man aldrig känner sig trängd.

Casitas kallas de här solbäddarna som man kan hyra på Wonder of the Seas. Pressbild: Royal Caribbean International.

Ni som kryssat med ett Oasis-klass fartyg förut vet förstås svaret: deras så kallade ”grannskap” (neighbourhoods), det vill säga områden, alla med sin egen atmosfär och stil, så att man kan söka sig runt beroende på vad man har lust att göra/vara/vistas. Och det är så jag tänker att jag måste ta mig an denna mastodont-uppgift: att berätta om vad jag hann med under den korta tid jag var ombord. Det var nämligen en hel del, jag låg i från morgon till kväll! 

Wonder of the seas 8 områden

Pool & Sports Zone

I mitt tycke är pooldäck det bästa området ombord! Helt fantastiskt faktiskt och megamycket semesterfaktor! Inte heller helt likt något annat poolområde ens i Oasis-klassen. Här finns till exempel Splashaway Bay – ett lekområde för barn, Beachpool med varma bubbelpooler och man kan kasta sig ut i The Perfect Storm som är namnet på vattenrustchkanorna.

Vidare kan man hyra dessa ”casitas” på däcket ovanför, plus att det inte bara finns en main pool utan två. Här finns också nya hängande pooler med en transparent sida som vetter mot huvudpoolerna, liggande bäddar i vattnet liksom solbäddar på avsatser i olika våningar ner mot dessa pooler.

Även om det mer hör till barkoncepten ombord måste The Lime & Cococnut-barerna också nämnas. Massa med karibisk semesterkänsla och läckra drinkar skakas ihop här, strategiskt placerade mitt emellan alla pooler. Jag har fångat allt detta i några av mina reels, så in och följ @seafun.se på Instagram om du missat det. 🙂

På samma däck, däck 15, hittar man också nytillskottet The Vue Bar, som också är en läcker plats och en perfekt bar att söka sig till när solen sjunker och ljuset mildras. Det är också ett bra exempel på hur man får mysig känsla genom att skapa mindre barer och områden inom detta jättefartyg.

Fortsätter man in från The Vue Bar kommer man till the Solarium, inomhuspoolområdet hos Royal som bara är för vuxna. På Wonder of the Seas är det gigantiskt. Så stort och snyggt att jag hade kunnat hänga bara där en vecka utan att tröttna, särskilt som det finns en egen läcker restaurang intill där allt ingår: Solarium Bistro. Här passade jag på att äta lunch och det var fräscht, kändes lyxigt och smakade gott.   

Längst bak i aktern ligger Sports court, Flow rider (vågsurfsimulatorn) och Zipline som har förbättrats på Wonder OTS. Den har fått ett nytt bromssystem som förhindrar att man slår i fötter och knän som i alla fall jag gjorde första gången på Oasis of the Seas! Ajaj..! Självklart kastade jag mig ut i inte bara ett teståk, utan två. 😉

The Ultimate Abyss är ju egentligen ett kapitel för sig men är kanske inte lika hajpad nu på Wonder eftersom vi redan sett den på Harmony och Symphony of the Seas. Jag tror att även Oasis har fått den i efterhand, men cool är den i vilket fall.

För dig som inte vet vad jag pratar om så är det en torrkana där man efter att ha ”gått in i munnen” på en piraja får en riktigt snurrig färd 10 däck ner. Färden går delvis i mörker, delvis i neonljus! Jag har åkt den på Symphony of the Seas och kan säga såhär: det pirrar rejält i magen när man går ut på den glasade startytan och har hela havet under sig, men lyckligtvis är det inte läskigt, bara snurrigt att åka.

Låt oss istället ägna oss åt nyheterna; Wonder Dunes och Playscape. Hade jag varit barn hade jag känt ett pirr av iver att få upptäcka dessa färgglada lekytor som verkligen inbjuder till en härlig upptäcksfärd!

Wonder Dunes är en minigolfbana skapad på ett väldigt lekfullt sätt i undervattensstil med en bläckfisk som tronar över allt. Mina barn hade älskat att spela minigolf här och jag hade älskat att spela med dem, nu hann jag bara hasta förbi och titta på när andra spelade.

Playscape är ett lekområde alldeles bak i aktern med gångar, nät och kana där barn kan springa av sig, krypa, klättra och leka såsom de älskar att göra. 🙂 Här skryter Royal med att det finns ”11 sätt att leka med havsutsikt” och det stämmer säkert.

Riktigt bra av Royal att välkomna familjer på detta härliga sätt och avsätta ordentligt med space även utomhus. En flowrider fick ryka för att de skulle få plats med detta men på motsatt sida finns den andra kvar.

The Boardwalk

Tänk Coney Island (Brooklyn, New York) korsat med en brittisk badort med lång träpir….ungefär där någonstans hittar man känslan för att beskriva havsversionen som på fartygen i Oasis-klassen kallas The Boardwalk.

Strosa dig fram och upptäck varmkorvsstället Dog House (ingår), en riktig karusell av gammaldags slag, godisbutiken Sugar Beach med alla sina lockande färger och smaker (kostar extra), sportbaren Playmakers (kostar extra), en butik samt femtiotals dinern och Royal Caribbean-klassikern Johnny Rockets (frukost brukar ingå i alla fall).

Det är också här man rutschar ut efter en färd i the Ultimate Abyss och på ena sidan längs väggen hittar man Lucky Climber för den klättersugne (och ovanför det kan man se de mäktiga klätterväggarna – en på vardera sida – med start ett däck upp).

Allra längst bak i aktern hittar man en av mina absoluta Royal favoriter (fast jag har många ska erkännas!); Aqua Theatre – jag skulle kunna gå ombord bara för den! Har du inte upplevt Royals utomhus-vatten-teatershower så har du något häftigt att se fram emot. Och på Wonder var den om möjligt ännu lite bättre än vanligt.

Showen Intense består av 20 kvinnliga elitsimmare slash akrobatiska artister som flyger, hoppar, simmar och gör olika tricks som får en att häpna. Under mina dagar uppträdde också världsmästaren i slackline vilket var en fröjd att se, wow säger jag bara, påminn mig att jag måste lägga upp en filmsnutt med honom också på Instagram!

Central Park

Med alla aktivitetsspäckade områden är det också bra att det finns lugnare dito att dra sig undan till. När det är dags för en fika i grönska kan man exempelvis bege sig till Park Café i Central Park – miniversionen av sin äkta namne, här till havs och med inte mindre än 20 000 växter som ska bidra till stämningen av en riktig park.

Central Park, Wonder of the Seas. Pressbild Royal Caribbean International.

Något jag verkligen gillar också är att man kan slå sig ner för en ”pre dinner cocktail” på baren Rising Tide (däck 5, promenaden) som sakta rör sig uppåt tre däck till Central Park där den stannar.

Här kliver man av och strosar iväg till sin förbokade middag på exempelvis Chops Grille, 150 Central Park eller den italienska restaurangen Giovanni’s (alla dessa kostar extra). Smart och kul!

En av mina två kvällar ombord åt jag faktiskt just på Giovanni’s och var mycket nöjd! Stämningen är avspänd och familjärt mysig och servicen mycket trevlig. Vi var ett sällskap och delade en massa smårätter bland oss som start och till varmrätt åt jag oxfile som var både mör och tillagad enligt önskemål.   

Music Hall, Wonder of the Seas. Pressbild: Royal Caribbean International.

Central park har också en utomhusbar kallad Trellis som jag gillade plus att Giovannis vinbar även ligger här. För drinkar och musik ska man heller inte missa Music hall i bortre änden på detta däck.

Royal Promenade

Bred, välfylld och fotovänlig med sin röda Ford Mustang mitt i, och en gigantisk silverglänsande cowboyhatt! Wonder of the Seas promenadgata är om möjligt ännu maffigare än sina föregångare på systerfartygen.

Här känner man verkligen att man tar en promenad genom utbudet av mat, dryck och shopping. Det finns åtminstone fyra butiker och fyra barer; Bionic bar med sina robotbartenders, redan nämnda Rising Tide, en pub och Boleros som även har livemusik kvällstid.

Utöver två matställen (Café Promenad och pizzerian Sorrento’s) och caféet Starbucks dukas det ofta även upp erbjudanden från butikerna mitt på promenaden, där det vissa tidpunkter också ordnas lekfulla parader.

En nyhet på Royal Promenade är Spotlight Karaoke där du blir kvällens stjärna! Har du aldrig testat karaoke har du chansen nu, och vill du verkligen bjuda vännerna på show hyr ni ett eget privat rum där ni kan sjunga och bara imponera på (eller genera!) varandra. 😉

Entertainment Place

En trappa ner från Royal Promenad når man området Entertainment place som är precis vad det låter; ett område späckat med underhållning. Tiden räckte inte till att upptäcka allt, det ska villigt medges så härifrån har jag inga egna upplevelser att bjuda på, förutom att jag såg en av isshowerna och den var härligt fartfylld och de skridskoåkande artisterna var skickliga.

Isshowen ville jag inte missa så den såg jag. Jättebra som alltid!

The Attic är en stand up comedy club, Golden room är ett spelrum. Diamond club är för medlemmar medan isrinken Studio B är för alla liksom casinot. Konstgalleriet ligger också på detta däck (däck fyra).

Personligen är detta det område jag skulle nyttja allra minst på en kryssning så för min del ligger de alldeles utmärkt därnere på däck 4 lite i skymundan. Kanske är du av annan uppfattning och då vet du i alla fall var de ligger nu!  

Vitality Spa & Fitness Center

Det finns inte mycket i hälso- och skönhetsväg du inte kan få hjälp med på Wonder of the Seas spa och fitnessavdelning!

Caféet serverar muskeluppbyggande smoothies och uppiggande juicer, till det kan man få en energipackad granolabit eller något annat halvnyttigt (killen i serveringen varnade mig dock att det var mycket socker i trots att de var ett hälsocafé. ”Jag jobbade tidigare i köket ombord och har gjort dessa så jag vet” förklarade han).   

Hur som helst testade jag att beställa den och en morotslemonad av morot, citronjuice, äpple och ingefära. Fräsch, lite stark och SÅ GOD! Men granolabiten åt jag aldrig upp faktiskt.

Längre in hittar man frisör, mani-/pedicenter, medi-spa med ett estetiskt utbud av fillers, hudåtstramning, fettreducering m.m. plus en fräsch hörna för Elemis-konsultationer – märket de använder ombord i sina spabehandlingar.

Det går även att bleka tänderna, få akupunktur samt testa IV-therapi; injektioner eller dropp med vitamin- och mineralcocktails med syften som att öka ämnesomsättningen, stärka immunsystemet, återfukta, rena eller pigga upp.

Jag gick även en rundtur för att ta del av spaytorna, och gymmet är enormt! Utöver klassisk styrketräning finns klasser med RBT, spinning, yoga, pilates. Vissa klasser kostar, andra inte.

Som sagt, har du som syfte att öka din hälsofaktor på din kryssning har du alla möjligheter här. Självklart kostar det dock. Pengar – eller svett och tårar! 😉  

Youth Zone

Barn- och ungdomsområdena får en nästan att önska att man var barn på nytt. Det finns hur mycket som helst att göra, från aktiva, sportiga lekar till pyssel och gaming.

På Adventure Ocean har barnen en egen liten bio, liksom olika spel, ett lekcenter som ser ut som en miniversion av Leos Lekland och rum för alla olika åldrar.  

Barnen delas in efter ålder och här är vad de olika barnklubbarna heter:

 • Adventure Ocean Babies 6 – 36 månader
 • Aquanauts 3-5 år
 • Explorers 6-8 år
 • Voyagers 9-11 år
 • Yngre tonåringar 12-14 år
 • Äldre tonåringar 15-17 år

Tonåringarna har också sitt alldeles egna häng i Social Patio 100 som inte ligger i Adventure Ocean utan i fören på däck 17.

Pressbild Royal Caribbean International.

Ytterligare ett specialområde är puzzle break center som jag inte fick möjlighet att undersöka närmare men jag tror det är som ett slags escape room där man ska lösa gåtor för att komma ut. Kanske ett bra tidsfördriv att sätta barnen i medan du går på gymmet eller solar. 😉

Suite Neighborhood

Det åttonde och sista området är dessutom nytt för Wonder of the Seas. Suite Neighborhood ligger akterut på däck 17 och 18. Som namnet antyder är detta bara öppet för svitgäster. Eftersom jag var på en specialkryssning där syftet var att visa upp fartyget hade jag ändå möjlighet att gå in hit och jag kan säga att det var svårt att gå därifrån!

Dels har svitgästerna en egen lounge, bar och restaurang vid namn Coastal kitchen. Mycket trevligt, snyggt, spatiöst och med utsikt över hela området med flow rider, ultimate abbyss, zipline, wonder dunes etc.

Ett däck högre ligger det exklusiva sun deck med en bar, pool, härliga bäddar av olika slag och sittgrupper. Snyggt och fräscht i blått, vitt och gult. Känslan var typ ”let me stay here forever”! Sååå avkopplande!

Restauranger

Utöver redan nämnda matställen och restauranger finns ännu fler. Faktiskt hela 20! Och då har vi inte räknat in room service eller godisbutiken Sugar beach. Nåja, vi kan konstatera att det räcker och blir över även om det ”bara” är nio som ingår utan att man behöver betala extra. Dessa är:

 • Boardwalk dog house – varmkorvstället,
 • Café promenade – café med både söta och salta snacks,
 • El Loco Fresh – mexikansk fast food-buffet,
 • Main dining room,
 • Park café,
 • Solarium Bistro – hälosamt i vuxenområdet Solarium,
 • Sorrento’s – pizza,
 • Vitality Café – spacaféet
 • Windjammer – bufférestaurangen.

El Loco Fresh var min lunchfavorit. Perfekt när man vill stanna ute och kanske kommer i flipflops och fuktiga badkläder. Massor av läcker tex mex-mat och alla smaker jag älskar med lime, guacamole, tacos och burritos mm.

Det finns både färdiga tortillawraps att plocka på sig av eller så fyller man sin tortilla själv med kött, kyckling och grönsaker efter behag från en stor buffé. Till det smakar det bra med en corona (ölen!) med lime – beställs enkelt i baren intill.  

El Loco Fresh, Wonder of the Seas. Pressbild: Royal Caribbean International.

Huvudrestaurangen hann jag bara äta i en gång: till frukost, så middagarna där kan jag tyvärr inte uttala mig om. Solarium Bistro däremot var väldigt trevligt. Där kände jag mig helt avskärmad från övrig puls ombord, så lugnt och skönt. Windjammer får också en stor tumme upp. Snyggt och lite ny stil, plus ett bredare utbud än vad jag sett på andra Oasis-fartyg. Dessutom uppmärksam och hjälpsam service!

Bland det man brukar kalla ”speciality dining” har Wonder of the Seas således 11 alternativ;

 • 150 Central park,
 • Chops grille,
 • Coastal Kitchen,
 • Giovanni’s Italian Kitchen & Wine bar
 • Hooked Seafood,
 • Izumi,
 • Johnny Rockets,
 • Playmakers Sports Bar & Arcade
 • Starbucks (håller med om att det inte är ett matställe men det är så de räknar),
 • Wonderland,
 • Mason Jar.

Den sistnämnda, även ny för Wonder of the Seas, åt jag på. Betyget blir att det nog var roligare än att maten var fantastisk, men nyheter är alltid uppfriskande och servicen var härligt lättsam och skrattframkallande! Och det om något mår man ju bra av; ett gott skratt! 🙂

Nya restaurangen Mason Jar

Mason jar är en syltburk. Det mest kända originalet härstammar från Pennsylvania där en fabrik grundades 1858. Hela restaurangen Mason Jar på Wonder of the Seas är en gigantisk flirt med den amerikanska södern, med allt vad det innebär; maten, snacket och musiken!

Här dricker man också ur ovan nämnda syltburkar, de har till och med särskilda drinkar som Mississippi Moonlight, Southern Belle eller The Stubborn Mule för att bara nämna några.

Jag beställde den envisa åsnan men den föll mig tyvärr inte på läppen. Mitt sällskaps blåbärsdrink såg mycket mer lockande ut.

Miljön är charmig och avslappnat trevlig men man kommer inte direkt uppklädd när man ska äta middag sittande på pinnstolar.

Det kan ju vara ett plus förstås om man trivs bäst i jeans och t-shirt, eller en enkel sommarklänning, men vill man ha lite mer ”fancy” kvällsmiljö är detta kanske inte val nummer ett.

Tack vare att vi var flera som delade kunde jag testa mig igenom allt från stekta gröna tomater, crab beignets och en rad andra rätter som start. Jag älskar sånt, när man delar smårätter så det passade mig perfekt.

Till varmrätt valde jag Blackened Cajun Catfish men var tyvärr inte så nöjd. Det var inget svung i rätten och firren smakade lite unket tyvärr. Desserten jag tröstade mig med (en valnöts-/pecanpaj om jag minns rätt) var betydligt godare. 🙂

Kanske sätter sig konceptet bättre på sikt. I mitt tycke som sagt: gå hit för atmosfären och den underhållande servicen – kanske till brunch! Personligen var jag dock inte imponerad av maten.    

Sammanfattning

Jag ville inte – kunde inte – lägga detta inlägg under min recensionsrubrik, för hur testar man av världens största kryssningsfartyg under 1,5 dygn OCH sätter betyg?! Det hade varit svårt under en vecka. Vad jag kan säga är dock att det hade varit en dröm att få vara ombord längre, så tilltalande är detta otroliga fartyg.

Tack till Josefin Stenberg för fotohjälpen.

Jag hittade alltså inget som skulle få mig att avråda någon att kryssa med detta fartyg, tvärtom – ta chansen om den kommer, det blir ett minne för livet! Men inte alla lär tilltalas av det breda utbudet, det vet jag. Nackdelen är så klart densamma som fördelen; storleken. Vilka hamnar fartyget kommer kunna lägga till vid kommer att vara begränsat och avstånden ombord är stora. Glöm att hinna göra allt på din kryssning, ställ in dig på att välja.

Wonder och austronauten vann mitt hjärta. 🙂

Lider du inte av ”fomo” (fear of missing out) utan kan leva med att bara ta stora tuggor av Wonder-kakan lite här och där och njuta av de smakprov du får, lär du få en fantastisk kryssning med Wonder of the Seas!

Annars kanske du ska välja ett lite mindre Royal-fartyg som exempelvis Jewel of the Seas, Grandeur of the Seas eller Voyager of the Seas. Hanterbara i storlek, mer klassisk fartygskänsla och kan nå ett bredare utbud av hamnar. Det är ju det som är så bra, att det finns ett fartyg för alla smaker. 😉

Och prislappen? Kryssningspriser är som bekant väldigt föränderliga så att skriva ut ett här vore bara dumt, efter en vecka är det inaktuellt. Men är du nyfiken att botanisera bland utbudet av kommande Wonder-kryssningar, rekommenderar jag att ta dig en titt här (affiliatelänk).

Om bilderna i detta inlägg: Alla bilder – där inget annat framgår – är tagna av mig, Heidi Rovén. Det betyder också att jag innehar bildrättigheterna vilket betyder att de inte kan kopieras, ”lånas” eller användas för eget syfte på något sätt utan att jag blir tillfrågad först.

2 kommentarer på “Wonder of the Seas – världens åttonde underverk

 1. Hej!
  Tack för utförlig beskrivning. 🙂
  Jag och min sambo ska kryssa med WOTS i slutet av oktober, Rom-Barcelona. Det är vår första gång på ett kryssningsfartyg och undrar om du kan hjälpa att reda ut det här med dryckespaket och internetpaket. Jag läste ditt inlägg om dryckespaket och undrar om vanligt vatten och kaffe ingår på WOTS utan att man har dryckespaket? Vi är inte så himla intresserande av att hälla i oss flera liter läsk eller öl. Sedan undrar jag hur det funkar med internetpaket? Det kändes lite saftigt att betala 825kr för en dags surf på en telefon?

  1. Hej och vad kul att ni ska kryssa med Wonder OTS!

   Vanligt kranvatten (isvatten) ingår liksom enkelt bryggkaffe (brukar dock vara svagt), te, lemonad, äppeljuice och någon annan saftliknande dricka. Ska man ha läsk, alkohol elelr specialkaffe (espresso, cappuccino och liknande) så kostar det extra. Royal dryckespaket är dyra, man ska dricka bra mycket om det ska vara värt rent prismässigt. En del menar att det är skönt att ”slippa tänka” men jag tänker nog hellre när det är så pass dyrt! 😉

   När det gäller internet rekommenderar jag er att höra med byrån ni bokar med eller Royal direkt. Det brukar vara svajjigt och mest om man vill skicka mail och surfa lite men å andra sidan kan man ju göra det när man är iland, så om det är inte är något specifikt ni behöver det till så kanske det räcker. Om det pris du nämner stämmer så luter det hutlöst. Intressant att veta kan dock vara att Royal Caribbean ska förbättra sitt internet genom SpaceX’s Starlink satellite internet service, men fr o m när det kommer att fungera vet jag inte.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier