Långbro-Fredrik nytolkar smörgåsbordet åt Birka

Smörgåsbordet-Fredrik-Eriksson-och-Köksmästare

I sin förvandling från Karibien-inspirerat till skärgårdsbetonat kryssningsfartyg, där redan hytter och viss inredning setts över, har nu turen kommit till maten. Och istället för att plocka bort något av kanske det mest svenska vi har, valde Birka istället att förstärka konceptet kring smörgåsbordet.

Birka Cruises nya smörgåsbord är komponerat av mästerkocken Fredrik Eriksson, som driver Långbro Värdshus, tillsammans med rederiets köksmästare. Äkta är ledordet i centrum och strävan är att råvarorna ska vara så lokala som det bara går, exempelvis kommer de från Roslagsfisk, Norrtelje Brenneri och Roslagsbröd. Favoriterna varvas med nytänkande som höstgryta på hjortstek, smålök och rotfrukter med svamp, långkokt ugnsbräserad högrev med inkokt rödlök, haricots verts och sidfläsk samt omelett med svartrot, persilja och kantarellstuvning.

− När vi väl hade bestämt oss för att vi skulle ta det svenska smörgåsbordet på allvar började en historisk resa ända tillbaka till 1500-talet. På vägen fann vi genuina smaker, hemlagade såser och en kultur där fem turer och fem tallrikar blev vår slutliga tolkning av en tradition som vi vill bevara och föra vidare, säger Satu Andersson, nytillträdd VD på Birka Cruises.

Smörgåsbordet-Birka

De fem turerna är:

1. Sill & Strömming – tillsammans med klassiska tillbehör som potatis, rom, lök och lagrade ostar,
2. Lax & Räkor – i samband med böckling och klassiska såser,
3. Kallskuret – lamm och rostbiff med tillbehör,
4. Varmt – Fisk och kött kombinerat med olika specialtillbehör,
5. Desserter – tårta, paj, glass, lagrade ostar, marmelader och Birkas eget knäckebröd.

Priset varierar beroende på dag och om man gör ett så kallat förköp; bokar och betalar maten i förväg.  Söndag-onsdag kostar smörgåsbordet 310 kr ombord, förköpspris är 280 kr. Torsdag-lördag är priset 325 kr ombord, och 295 kr vid förköp. Drycker som öl, vin, läsk, kaffe och te ingår.

Birka har också producerat en film där Fredrik Eriksson berättar om samarbetet och tankarna bakom de fem turerna.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier