En första titt ombord på nya klimatsmarta Viking Glory

sjösättning av Viking Glory.

kl 11.00 idag sjösattes Viking Lines nya klimatsmarta fartyg Viking Glory. Det var självklart ett digitalt pressevent, eftersom tiderna är som de är. Seafun var med och det finns redan ett nyhetsupplägg om detta brevid bloggen på huvudsidan på sajten.

Vid sidan av detta berättade Kari Granberg, projektledare för fartygsbygget av Viking Glory, att visst är det så att vissa moment har försenast på grund av pandemin. Delar och material har inte alltid anlänt då de skulle med mera, men i det stora hela är bygget i fas.

Inredningen är designad av byrån Koncept och under eventet ingick också en visning av interiören ombord. Allt är väldigt elegant och färgerna, som går i dova blå och dämpade bruna/roströda och gammelrosa toner, känns harmoniska.

Rundtur ombord på Viking Glory

Delarna som visades upp var Torget, konferensavdelningen, Taxfree, Vista Room, baren Algot’s, Vista Deck samt Market där man kunde se flera av matställena ombord. Bland dessa syntes baren Grynna, Saltö Bakery, majas Kitchen och Pizzaboden. Vi gissar att det kommer finnas mer åt fine dining också vilket vi får återkomma till i så fall.

Torget, ett atriumliknande område ombord påminde genast om atriumbaren på Norwegian Cruise Lines nyare fartyg vilket var kul att se!

Algot’s bar har stora fönster vilket vi också hörde bland annat Viking Lines VD Jan Hanses prata om. – Vi vänder oss mot skärgården som vi trafikerar. Just detta lär vara ett signum för Viking Glory och viu ser med spänning fram emot om det även kommer vara något man i praktiken märker av, att det finns fler och stora fönster.

Passagerarnas komfort är högsta prio

Launch manager, Michaela Lindström, trycker också på designen ombord men även att det är passagerarnas komfort som står i fokus.

-Viking Glory kommer att bli det mesta moderna fartyget på Östersjön med unika upplevelser. Passagerarnas komfort är högsta prio och de kommer exempelvis uppleva minimalt med buller ombord. Istället får de slå sig ned på första parkett med hela skärgården framför sig!

Vid sidan av design och komfort, är det alla klimatsmarta lösningar ombord på Viking Glory som lär röna den största uppmärksamheten. Viking Glory är både längre och bredare än föregångaren Viking Grace, ändå är Viking Glory med energieffektiv.

viking glory

-Viking Glory kommer att vara 10 procent mer energieffektiv, berättar kommunikationschef Eleonora Hansi. Hon nämner också flera exempel på smarta lösningar ombord. ”Drivmedlet LNG kommer till exempel i flytande form till fartyget. Det har då en temperatur på -160 grader. Denna kyla används ombord i exempelvis kylrum för maten, där den gör nytta istället för att bara gå till spillo. Bokningssystemet kan också kommunicera direkt med hytterna ombord. Om en hytt är obokad går den ner i energisparläge.”

Viking Glory är planerad att få finsk flagg men Jan Hanses säger att det inte är helt bestämt än och att svensk flagg inte vore omöjligt. Leveransen av fartyget sker förmodligen i november. Bokningen beräknas kunna öppna i slutet av sommaren.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier