Första MSC-certifierade rederiet i världen

msc
MSC står för Marine Stewardship Council.

Som första rederi i världen har Tallinks och Silja Lines kryssningsfartyg certifierats enligt MSC:s spårbarhetsstandard.

Certifieringen, som offentliggjordes den 27 september i Finland, innebär att restaurangerna ombord endast använder hållbart fångad fisk och skaldjur, något som ligger helt i linje med Tallink Siljas arbete för hållbar utveckling.

Nu kan resenärerna välja MSC-märkt fisk

Tallink-koncernen är ett av Östersjöområdets största passagerar- och fraktrederier. De fartyg som är MSC-certifierade är Silja Serenade, Silja Symphony, Baltic Princess, Galaxy och Silja Europa.

Miljömärkningen omfattar inledningsvis räk- och sillprodukterna. Varje år går det åt cirka 22 000 kilo sill och 160 000 kilo räkor på fartygen.

Certifieringen innebär att Tallink Siljas resenärer kan välja fisk och skaldjur med det blå MSC-miljömärket, som visar att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd och att fisket bedrivs med hållbara metoder.

MSC-märkt fisk och skaldjur
Inledningsvis omfattas exempelvis räkor av certifieringen. Pressbild.

Tallink Silja är världens första rederi som beviljats MSC-märkning och föregår därför med gott exempel och uppmuntrar fiskeindustrin och andra företag att arbeta på ett hållbart sätt. Uthålliga fiskbestånd, välmående världshav och livsmedelsförsörjning hör till de viktigaste insatsområdena för FN:s globala hållbarhetsmål. För att vi ska kunna nå de globala målen måste företagen förbinda sig att använda fisk som fångats med hållbara metoder och är fullt spårbar, säger Janne Posti som är fiskeriexpert på MSC Finland.

Tallink Silja går i bräschen

MSC:s spårbarhetscertifiering är ytterligare ett stort steg framåt i ansvarsarbetet då märkningen säkerställer att produkterna kan spåras tillbaka till välskött och certifierat fiske.

Det globala läget för fiskbestånden är väldigt oroväckande. Därför rekommenderar WWF att butiker och restauranger väljer MSC-märkta alternativ för importerad fisk. Att Tallink Silja nu går i bräschen för världens rederi- och kryssningssektor när det gäller hållbara fiskprodukter är en mycket glädjande nyhet, säger Matti Ovaska som är naturskyddsexpert på WWF Finland.

Tallink Siljas mål är att följa principerna för hållbar utveckling och uppmuntra kunderna att välja fisk från hållbara bestånd. MSC är världens mest erkända miljöcertifiering för välskött och uthålligt fiske, och spårbarhetscertifiering på våra fartyg är ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete, säger kommunikationschef Marika Nöjd på Tallink Silja Oy.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier