Gourmetmatematik enligt Silja: 2x7x7

Foto: Tallink Silja

Gourmetmatematik skulle man kunna kalla Silja Lines magiska sifferkombination 2x7x7 som drar till sig matintresserade flera gånger per år. Två gånger per år sedan hösten 2005 har Silja Line presenterat en ny sjurätters gourmetmeny med matchande viner, kallad Menu Signature. Menyn komponeras alltid av erkända kockar och prisbelönta sommelierer i samarbete med utvalda vinhus. Hösten 2014 är det den finske mästerkocken Matti Jämsén som skapat den kulinariska upplevelsen.

Foto: Tallink Silja

– Den bärande idén bakom den helhet med sju maträtter som jag skapat är rena nordiska smaker, förklarar säger Matti Jämsén. Råvarorna är mångsidiga – på tallriken hittar vi grönsaker och rotsaker, fisk och skaldjur, inälvor, kött och även bär. Enkelt är vackert och gott!

Matti Jämsen har arbetat på ett flertal topprestauranger i både Finland och internationellt, till exempel på Chez Dominique i Helsingfors och restaurang Bagatelle i Oslo. Under sin tid som sous chef på Die Quadriga i Berlin fick restaurangen en Michelinstjärna. Idag är Matti Jämsén kökschef på G.W. Sundmans i Helsingfors som anses vara en av de bästa restaurangerna i Norden. Just nu förbereder han sig för Bocuse d´Or-finalen som ordnas i januari.

Foto: Tallink Silja

Menu Signature hösten 2014 har tagits fram i samarbete med Vindirekt, en av Finlands mest kända vinimportörer med fokus på sällsynta kvalitetsviner från småskaliga producenter. Deras sommelier Joonas Vainio har valt ut sju viner som bjuder på spännande kombinationer tänkta att överraska.

Menyn serveras i gourmetrestaurangerna på Silja Lines fartyg under perioden 1 september 2014 till 8 januari 2015. Pris 125 € (1162 SEK).

Menu Signature hösten 2014 består av följande sju rätter (med en uppfriskande morotsgranité före hjortfilén);

Foto: Tallink Silja

• Laxtartar, pilgrimsmusselmajonnäs, pepparrotsvinäger

• Pumpamousse, halstrad getost, pinjenötter

• Stekt havskräfta, kräftconsommé smaksatt med citronmeliss, fänkål

• Glaserat kalvbräss, rostad lök

• Halstrad sik, sikrom, blomkål

• Rostad hjortfilé, lånkokt hjortbog, rödbetor

• Vaniljglass, tranbär, saltad kinuski

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier