Lappland som smakresa genom skärgården

Lappland blir det nya temat ombord på Birka i början av 2015. Foto: Birka Cruises.

När det nya året börjar är det också många fartyg som byter menyer för att locka sina passagerare med nya smakupplevelser. Tydligt är att det nordiska och svenska fortsätter att gå som en röd tråd genom mat- och kryssningsupplevelsen här uppe i norr.

Från och med den 6 januari till den 8 april bjuder Birka på en lappländsk smakresa genom skärgården. Ombord dukas det då upp med nya menyer där rätterna har fått smak av Lappland.

Brynt glass

À la carte-menyn kommer exempelvis att innehålla njutningsfulla och vilda smaker med typiska råvaror som vilt, ren och röding ackompanjerade av kantareller, getost, lingon och hjortron. Brynt smörglass är också en annorlunda specialitet som gästerna får chansen att prova. I restaurang Bakfickan kommer det finnas möjlighet att beställa en delikatesstallrik med Lappland som tema.

Kökschef Marcus Nordin och Glenn Högback står bakom menyerna med inspiration från Lappland, foto: Birka Cruises.

Bakom de nya rätterna står fartygets kökschefer Magnus Nordin och Glenn Högback som också varit huvudansvariga för Birkas lyckade julbord. Som sina personliga favoriter lyfter de fram följande tre rätter:

Förrätt  
Carpaccio på ren, skuren rödlök, syltade tomater, friterad getost och rökt kallpressad rapsolja.
Varmrätt
Grillat älginnanlår med syltade tranbär, ugnsbakad märgpipa och potatiskrokett med karl johansvamp.
Efterrätt
Tranbärspannacotta med kolasmulor, hjortron, vit chokladmousse och en liten blåbärspralin.

De lappländska smakerna kommer också att matchas med artister och föreläsare på Lapplandstemat.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SeaFun på Sociala medier