Nyheter om sommaren med Viking Line – säkerhet och avgångar

För en timme sedan höll Viking Line ett digitalt pressmöte för att presentera en rad nyheter om sommaren såhär i rådande coronatider. Seafun var förstås uppkopplad och här kommer en sammanfattning.

Först de viktigaste nyheterna! Inlägget uppdateras under dagen med mer information samt svar på era frågor.

Ny säkerhetsstandard

Viking Line har sedan igår en helt ny säkerhetsverifikation, My Care som ges av ett utomstående kvalitetscertifieringsföretag. Det är helt nytt att det nu anpassats för marin verksamhet. Viking Line är först i världen med att ha fått detta vilket hjälper till att säkra kryssningsverksamheten för såväl passagerare som personal. Läs mer detaljerat om denna standard HÄR.

Skärgårdskryssningar med Cinderella

Cinderella tar emot kryssningsgäster igen från den 2 juli! Det blir en kryssning med fokus på skärgården. Justerad rutt, anpassad skärgårdsmat, anpassad underhållning med mera. 270 p-platser kommer också att finnas ombord för den som vill undvika kollektivtrafiken för att ta sig till fartyget. Frågan om fartyget kommer tas i bruk igen för de klassiska nöjeskryssningarna skjuts på hösten.

Cinderella kryssar till Visby

Fartyget kommer att göra sex avgångar i juli och augusti med avgång från Stockholm kl. 16.00, ankomst i Visby kl. 9.30, ut 18.00 igen och tillbaka i Stockholm på dag 3 kl. 15.30. Aktuella datum för Visbykryssningarna är 19/7, 26/7, 2/8, 9/8, 16/8 och 18/8. 270 p-platser finns ombord (en p-plats kan bokas för 150 kronor) och cykel är gratis att ta med.

Ett nyhetsinlägg om dessa två nyheter finns publicerat HÄR för den som vill läsa mer om det.

Q & A

Innan dagens pressmöte gick jag ut i en av Facebook-grupperna med Cinderella som fokus, och frågade vad medlemmarna ville veta. Här är några av de frågor som ställdes där och från andra håll, och vilka svar jag fick.

När börjar Rosella kryssa dagligen och när sätts anslutningsbussar in igen till Rosella? (förutsättning för många som reser)

I nuläget kan de inte svara på exakt när Rosella kommer att utöka sin turtabell. Just nu är det avgångar på torsdagar kl. 14.45 som gäller, senare i juli kommer fartyget även gå på fredagar. Frågan om anslutningsbussar var det flera som ställde och här var svaret i princip att det beror på att man inte kan ”smittskyddssäkra”. Så, så länge de inte kan garantera smittskyddet på plats även på bussarna (se avsnittet om My Care och den nya covid-19-vertifieringen ovan) så kan de inte erbjuda den trafiken. Det ska dock vara under arbete tillsammans med bussföretagen.

Hörde igår att Cinderella ska ut 1/7 , fick höra detta fr personal på Viking Line. 

Ja verkar ju efter mötet som att det ryktet (till skillnad mot många andra rykten) faktiskt var sant! 😀 Som nämns ovan börjar Cinderella kryssa igen från och med den 2 juli, då på de nya skärgårdskryssningarna, senare  (från 19 juli) även till Visby.

När kommer kryssningarna med Cinderella igång, och hur många passagerare får då åka? Om Cinderella börjar åka i t ex juli, finns det anslutningsbussar då?

Som jag förklarat ovan – från 2 juli. På frågan om hur många passagerare man tillåter ombord var svaret snarare under hälften. Hälften är en branschrekommendation, men det är ju fritt fram för rederierna att ”vara ännu säkrare än så”. Cinderella har en kapacitet på 2560 passagerare så max 1280 personer alltså. Angående anslutningsbussar, se svaret under första frågan gällande Rosella.

Programmet/bokningen för dansbandsveckan i januari 2021, är den äventyrad?

Svaret här var att Viking Line hoppas och tror att den ska bli av som planerat. I rådande tider är ju inget säkert men som det ser ut bör den kunna bli av. Dock beror detta helt på utvecklingen vilket väl den kommande tiden och hösten får utvisa.

När lanseras Viking Glory? Är hon försenad?

Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory byggs för fullt i Xiamen i Kina. Arbetet försenades ja, i januari i år då det rådde lockdown i Kina, men inget tyder på att det inte ska kunna lanseras som planerat. Än så länge är inget mer bestämt datum eller ens månad satt för lansering utan VL nöjer sig med att säga ”hösten 2021” som startskott för nya Viking Glory.

Hur det är tänkt med oss som hyrt stuga på Åland i sommar?

De som sätter bestämmelserna för vilka som får resa till Åland och Finland är inte Viking Line utan finska gränsbevakningen. För närvarande är de dem som har anledning av sitt arbete eller har familj i Finland som har rätt att resa in i landet. Här trodde inte VL att hyra av hus berättigade till inresa utan att man måste äga ett hus för att få komma in. Säkrast är dock att kontrollera detta med gränsbevakningen som sagt.

Kommer det gå kryssningar till Visby och även FRÅN Visby?

Ja! Som nämnts ovan blir Visby-kryssningarna av och de kommer även att utökas med fler avgångar (19 och 26 juli, 2, 9, 16 och 18 augusti). Dock kommer det bara vara möjligt att starta kryssningen i Stockholm, inte från Visby tyvärr.

Hur kommer ni säkra att det inte blir trängsel vid avstigningen?

Mer tid avsätts för momentet att låta passagerarna gå av, och bara vissa däck får gå av åt gången. Till exempel så kommer utrop att ske att ”nu är det dags för passagerare på däck 8 att gå av” och det kommer även finnas säkerhetsvakter på plats som ser till att detta samt avstånd hålls.

Finns planer på några nya destinationer?

Inte för närvarande vad som framkom i alla fall…

När kan man åka till Nådendal (för att hälsa på Mumin)?

Från den 15 juni tillåts resor för den som har en anställning eller ett uppdrag som styrker resan till Finland som nödvändig. Annan godkänd anledning kan vara om man har nära familj i Finland. Med det sagt är det bara att syna sig själv i spegeln och se om man skulle kunna övertyga gränsbevakningen om släktskap med det vita trollet. Överdrivet stor nuna/nos och ett förhållandevis kritvitt (i vissa fall ljusblått) anlete lär vara premierande… Att öva på brytningen kan också vara ett gott råd! 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier