Nytt miljöpris till Viking Grace

27481_10374

Viking Lines flaggskepp M/S Viking Grace har tilldelats ett internationellt miljöpris för sina hållbara lösningar som sätter standarden för hela branschen.

Det var i Mexiko i söndags som Viking Grace premierades med utmärkelsen 2014 Skål Sustainable Tourism Award, för främjandet av hållbar turism. Juryn betonar att Viking Grace är världens miljövänligaste passagerarfartyg.

Vinnarna offentliggjordes under Skål Internationals världskongress i Mexico City på söndagen den 26 oktober. Skål International är världens största organisation för rese- och turistindustrin med medlemmar i över 80 länder. De har sedan år 2002 delat ut pris för att främja skydd av miljön och utvecklingen av en ansvarsfull och hållbar turism.

27481_10737

Viking Grace, som vann i transportkategorin efter nominering av Skål International Helsinki, planerades och byggdes med miljön i fokus. Hållbara lösningar genomsyrar hela fartyget, från den gröna tekniken i maskinrummet och skrovets bränslesnåla form till energisparande led-belysning och eget kolsyrat vatten i återvinningsbara flaskor. Juryn berömmer speciellt fartygets bränslesystem, som kraftigt reducerar utsläppen.

– De teknologiska innovationerna som att använda LNG (flytande naturgas) för att driva fartyget och lösningarna för avfallshantering är enastående. Viking Grace har potential att sätta en ny standard för grönt resande till havs, betonar juryn.

Viking Grace, det nyaste fartyget i Viking Lines flotta, har fått flera pris för sina miljölösningar. Kombinationen av gröna värden, en modern design och mångsidiga tjänster för passagerare i alla åldrar har varit en framgång. Över en miljon reste med Viking Grace under 2013, som var fartygets första år på rutten Stockholm-Åland-Åbo.

– Viking Lines mål är att vara pionjär på havet när det gäller hållbar utveckling. Vi tar stolta emot Skål-utmärkelsen, som vi ser som ett bevis på att både branschen och allmänheten värdesätter våra miljösatsningar, säger Viking Lines miljökoordinator Susanna Airola.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier