Stena Line drar in linjen till Hangö

Stena Line har beslutat att dra in sin färjelinje mellan Nynäshamn och finländska Hangö. Huvudorsaken är bristande efterfrågan från bolagets fraktkunder på grund av utvecklingen av den nuvarande geopolitiska situationen. Trafiken fortsätter fram till den 20 oktober. Då ska båda de fartyg som idag trafikerar rutten chartras ut eller få andra uppdrag inom Stena Line.

Under våren 2022, startade Stena Line en ny färjelinje mellan Nynäshamn utanför Stockholm och finska Hangö. Detta efter att ha märkt en stor marknadsefterfrågan och på direkt förfrågan från bolagets existerande nätverkskunder.

SeaFun testade denna linje tidigt som ni kanske minns, och videon finns att se här nedan:

Åker fraktfartyg som "vanlig passagerare" till Hangö i Finland

På grund av hur den geopolitiska situationen utvecklats har dock de tidigare fraktvolymerna minskat och marknaden för frakttjänster blivit mättad. Det har i sin tur medfört att efterfrågan från Stena Lines fraktkunder på rutten inte utvecklats som förväntat.

Linjen till Hangö fortsätter till den 20 oktober

Den finländska regeringen har tagit beslut om att bevilja undantag från EU:s utsläppshandelssystem ETS. Detta ska ske från den 1 januari 2024. Som en konsekvens av utsikterna för den närmaste framtiden, har Stena Line beslutat att dra in linjen till Hangö. Trafiken fortsätter fram till den 20 oktober. Då lämnar fartygen rutten för nya uppdrag antingen på chartermarknaden eller inom Stena Line.

“Det är med tungt hjärta som vi har nått den punkt då vi måste dra in vår linje mellan Sverige och Finland. Det har varit ett mycket svårt beslut, men efter att ha övervägt alla aspekter är vi övertygade om att vi har fattat rätt beslut”, säger Johan Edelman, Trade Director Baltic Sea North, Stena Line. 

Stena Line för en dialog med den berörda fackföreningen och sina medarbetare på linjen, och håller dem informerade löpande. Alla fraktkunder och passagerare kommer att bli informerade och erbjudna återbetalning om de har bokat en resa efter den 20 oktober. Vid behov kommer de också få hjälp att boka annan transport.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier