The Whiskey Emporium på Viking Grace. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I mitten av januari höll Viking Line sin egenproducerade och återkommande whiskymässa ombord på Viking Cinderella. Mässan rankas numera som den sjunde största i världen. Under tre dagar lockade mässan 4 600 whiskyintresserade resenärer som erbjöds möjlighet att bekantade sig med 620 olika whiskysorter från ett 30- tal utställande företag.

Bland utställarna fanns allt från nordiska destillerier som Box, Mackmyra, Spirit of Heaven och Teerenpeli till whisky från Japan, Taiwan, Australien, Indien, USA och förstås även från Skottland och Irland. Det svenska destilleriet Box lanserade 700 speciellt framtagna flaskor för Cinderella. Kvoten för första avgången, 300 flaskor Box Archipelago såldes slut på fyra minuter. Alla 700 flaskor gick åt under mässkryssningarna.

Under resan fick besökarna också möjlighet att delta i drygt 100 Master Class-föreläsningar där det även fanns tillfälle att provsmaka den ädla drycken. Den dyraste whiskyn som såldes under helgen var en 50 årig Glen Grant för 78 000 kronor.

I samband med mässan arrangerades även en välgörenhetsauktion dit mässans leverantörer hade donerat whiskyflaskor som sedan auktionerades ut bland mässbesökarna. Hela summan på 82 600 kronor skänktes oavkortat till Östersjöfonden.

– Mässan blev till en jättesuccé på alla sätt. Omsättningen ökade med tio procent och även auktionen uppnådde ett nytt rekord. Ett stort tack till alla våra gäster och 200 representanter från de olika whiskyföretagen. Hoppas vi ses nästa år igen, hälsar Robert Hellström, taxfreechef på Viking Cinderella.

Det var sjunde året i rad som Viking Line anordnade det som redan blivit världens största flytande whiskymässa. Intresserade av drycken bör inte heller missa den särskilda avdelningen The Whiskey Emporium i taxfreebutiken på Viking Grace. 

Även Birka Cruises satsar på Whiskey. Här är det fråga om ett utbud som sträcker sig över hela året i form av deras stora whiskeybar på däck 6 där det finns närmare 200 sorters whisky att välja på från rökiga och fylliga till torra och aromatiska. Intill baren ligger också ett särskilt rökrum med skinnfåtöljer för den som tycker om en cigarr till sin whiskey.

Vill man fördjupa sina whiskeykunskaper kan man boka ett av två provningspaket. Det ena består av fyra sorter utvalda av Steffo Törnquist som man provar på egen hand för 200 kronor. Det andra är en Famous Grouse-provning med fyra sorter som också görs på egen hand, för 150 kronor.

Hos Tallink Silja finns också barer med omfattande whiskeysortiment, till exempel Just Bar inne på Silja Serenades och Silja Symphonys casino.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier