Matrecension och restaurangguide för Iona

En av alla frukostar man kan unna sig ombord är den via room service.

Här är den restaurangguide för Iona jag själv hade behövt när jag skulle kryssa med fartyget första gången. Kryssningen med P&O Cruises-fartyget Iona var speciell på flera sätt, också mer krävande. När man kryssar med ett fartyg man varit ombord på förut eller i alla fall med en flotta man är välbekant med, känner man redan till de rederispecifika koncepten. Här var allt nytt eftersom det var första gången jag kryssade med P&O Cruises.

Därför hade jag exempelvis ingen aning om vilka restauranger Iona har och vilka jag skulle boka in oss på. Som tur var fick vi dels hjälp av personalen, dels tänkte jag att det väl fick bli lite ”trial and error”. Som tur var utan någon direkt ”error” i erfarenhetsbanken när jag klev av. 😉

Så vilka restauranger hade Iona och vad är utmärkande för var och en av dem? Här kommer en lång guide för dig som vill veta allt. Vill du inte läsa hela denna restaurangguide för Iona kan du bara scrolla fram till den restaurang du önskar läsa om. Missa inte det sammanfattande slutet. 🙂

Horizon Restaurant

Bufférestaurangen ombord. Här kan man äta frukost, lunch och middag. Tiderna är generösa, det är bara stängt en timme mellan frukost och lunch liksom en timmes uppehåll mellan lunch och middag.

Britterna (som är rederiets främsta målgrupp) har ju tidigare vanor än exempelvis sydeuropéer eller vad man kan vara van vid från amerikanska rederier, men efter 21.30 fanns det faktiskt en del med ”late snack” som var öppen ända till 01.30. Så sent var vi dock inte uppe, vi kryssade ju med våra barn. Övriga tider får man vända sig till room service.

Även utbudet skiljde sig något från vad vi är vana vid. Personligen tycker jag sånt är kul. Jag hittar alltid något jag gillar och har inte en så spikad diet att jag bara kan äta ”det och det”, utan jag varierar mig gärna efter utbudet, även om jag såklart kan ha favoriter.

Vi prövade bufféfrukosten en dag och lunch någon dag. Oftare hamnade vi där på eftermiddagarna när all behövde fylla på energidepåerna innan middag. Då serverades afternoon tea med scones och lite annat smått och gott, plus ”Kids tea” mellan 17.00-17.45 för barn som behövde äta tidigt (och kanske i en mer ”tillåtande miljö”).

De har också ett koncept de kallar The Chef’s Table. Vi missade detta men det är något de har under vissa ”celebration nights” som det står på deras hemsida. Det ingår och ska gå att boka i förväg så gör gärna det om du vill testa eftersom det inte kostar extra.

Menyn som serveras är skapad av deras ”food hero” Marco Pierre White (kock de samarbetar med) och ackompanjeras av vinrekommendationer av vinexperten Olly Smith (vinerna kostar om du inte har dryckespaket förstås).

The Beach House

Kvällstid omvandlades en del av bufférestaurangens ytor till specialrestaurangen The Beach House. Vi har sett detta ske förut på kryssningar, och det är både smart att använda ytan, men i alla fall jag kan också känna mig lite omotiverad att gå dit eftersom man är sugen på fina miljöer och framförallt att ”se nya tapeter” vid så många måltider som möjligt. Middagarna är ju ändå en del av en kryssnings höjdpunkter!

”Ska ni verkligen sitta där och få bästa utsikten…”

Som jag redan nämnt kryssade jag ju denna gång med familjen, och just därför nappade vi på detta koncept – The Beach House – som kändes avslappnat och skönt. Vi kom dit helt utan förväntningar och dök in i menyn som visade sig bjuda på ett latinamerikanskt och karibiskt koncept med både rolig plockmat och rediga kött- och fisk- och skaldjursrätter.

Och – vilket var väldigt tacksamt när man har med sig matpetiga barn – det gick utmärkt att låta barnen hämta från den vanliga buffén medan de vuxna njöt av specialrestaurangens rätter. Sagt och gjort, barnen fick sitt och vi vuxna beställde in drinkar och mat och alla var nöjda!

På The Beach House betalar man en fast avgift på 9,50£ per person och ytterligare några pund för vissa av rätterna. Jag åt en Crab tostada till förrätt med guacamole, chili, koriander och lime – alla smaker jag gillar! Den kostade inte extra.

Crab tostada, The Beach House.

Till varmrätt valde jag den dyraste de hade; Fisherman’s Hanging Kebab för 8,50£ vilket i skrivande stund är ungefär 124 kronor. In kom ett högt hängande spett proppat med godsaker från havet! Det här var läget då jag började med mina förtjusta utrop ni kan se i filmen för jag älskar när det är lite happening över måltiden!

Vi kryssar till Norges fjordar med Iona - vår premiär med brittiska P&O Cruises

I samma stund kom även min mans oxfilé och jätteräkor in på en brännhet lavasten in som stekte köttet direkt vid bordet. Denna kostade 7£ extra men vi var båda överens om att det var värt det, sååå gott!

Desserterna var ett lite ojämnare kapitel. Till barnen beställde vi en Toasted Marshmallow Fondue Sharer som bestod av grillade marshmallows på spett, varm chokladsås, banankaka, churros och – enligt menyn – färska jordgubbar. Visuellt var desserten mycket uppskattad, vi blev förtjusta när den kom in.

Smakmässigt var den inte lika imponerande. Chokladsåsen smakade som om den var utspädd med vatten (inte alls som det vi förväntade oss: en rik, tjock sås med härlig chokladsmak). Jordgubbarna var allt annat är färska; snarare lite dallriga och våta samt bleka – uppenbart frysta jordgubbar som tinats.

Mer tur hade vi då smakmässigt med Coconut and chocolate budino och Golden Dulche de Leche Tart. Båda var väldigt goda, min budino hade lite salt karamell i mitten och Golden Dulche de Leche Tart visade sig vara som en chokladpaj. Riktigt smarriga båda två!

The Quays

Detta ställe låg väldigt lämpligt till på däck 8 och för första gången gjorde vi ett annorlunda drag då vi kom ombord första dagen genom att gå hit och äta istället för på buffén som man annars ofta gör.

The Quays ingår och har ett koncept med tre ”luckor i väggen” där man kan beställa fish & chips, asiatiska nudlar eller ”curry” dvs gryta med ris samt burgare med pommes frites. Här finns också en liten buffédel med desserter samt dryckesstation med vatten, kaffe och te.

Det kanske inte låter märkvärdigt men vi gillade verkligen The Quays och gick hit ofta. Dels låg det som sagt bra till på däck 8, dels funkade konceptet bra och gick snabbt. Dessutom var det bra kvalitet på maten.

Eftersom alla bara köade till den lucka som hade den mat man ville ha så spreds gästerna ut, de var snabba i köket så det var bara att tala om vad man ville ha och ta emot. Och om man exempelvis beställde fish and chips så var det tillagat på riktigt fina torskfiléer.

Vi tyckte det var ett smart drag av P&O Cruises med detta, för visst är man trött på kryssningar där de bara har en bufférestaurang öppen med resultatet att alla går dit, eller möjligtvis även en à la carte där man får vänta uppemot en timme på maten?! Det funkar liksom inte när man kommer tillbaka efter en lång dag iland och är superhungrig.

Huvudrestauranger (Main Dining Rooms, MDR)

På Iona är huvudmatsalen uppdelad på fyra, som börjar bli ett allt vanligare koncept på de stora fartygen. Här heter de Pearl, Coral, Aqua och Opal och medan alla fyra var öppna till middag kunde en eller två vara öppna till lunch och tre till frukost.

Denna gång slog vi verkligen på stort och testade många specialrestauranger så vi åt faktiskt bara en middag i MDR – på Coral. Det var den första kvällen och vi var inte helt nöjda vilket gjorde att vi inte heller skyndade tillbaka när det fanns så mycket annat att välja på. Men kanske hade jag bara otur, eller valde fel. Inget var dåligt, det kändes mest lite tråkigt. Desserten var god.

Den sista frukosten (samma dag vi skulle av) åt vi också i en av huvudmatsalarna för att testa deras à la carte-frukost, men vi fick tyvärr vänta i en evighet. Enligt vårt bordssällskap hade det inte varit så tidigare dagar på kryssningen.

När min avocadosmörgås väl kom var den jättegod.

Såhär i efterhand kan jag på sätt och vis tycka att det var synd att vi inte åt fler gånger i något av Ionas MDR för nu kan jag inte säga helt säkert hur maten där var. Å andra sidan är det sällan jag äter mig igenom så många specialrestauranger på ett fartyg, så det är jag istället väldigt nöjd med! Man kan inte få allt. Eller så borde vi kryssat i två veckor istället. 😉 

The Olive Grove

Ytterligare ett trevligt och annorlunda koncept, för hur vana är vi vid restauranger som känns som specialrestauranger men som ändå ingår – i alla fall på fartyg i denna storleksklass (Iona har ju kapacitet för 5200 gäster på dubbel basis). Stilen bygger på mat runt Medelhavets olika länder från Italien till Grekland.

Man kan börja med italiensk antipasti eller grekiska mezzes, fortsätta med till exempel pasta, pizza, grillad kyckling eller en beef bucco, och avsluta med tiramisu, crema catalan eller en siciliansk citronpaj med rosenvattensglass!

I taket hänger vad som ska se ut som vinrankor och det finns ett öppet kök där man kan se när kockarna skjuter in pizzor i stora ugnar. Man kan också blicka utöver promenaddäcket utanför då en vägg har stora fönster; här ute i ljuset finns också ett fåtal platser som de kallar vinterträdgården vill jag minnas. Där satt vi. 🙂

Jag åt här flera gånger, både till lunch och middag och det var populärt och inte svårt att förstå varför. Servicen var mycket trevlig, likaså var det lugnt och skönt att äta på en liten restaurang. Och det mesta vi åt var väldigt gott (höga poäng till allt från pasta, pizza och beef bucco medan tonfisken var lite torr). Desserterna var toppen!

Nästa gång vill jag gå hit fler gånger. 🙂

Taste 360

Bredvid inomhuspool-området ligger en smart placerad snabbmatsservering vid namn Taste 360. Kanske inte direkt dit man går och äter middag (även om det håller öppet till 20.30), ändå var jag så tacksam för detta ställe.

När man kryssar med barn är det ännu viktigare att saker fungerar och är smart placerade – det vill säga att du kan få tag i mat snabbt när det behövs. Så när våra killar hade hoppat, dykt och lekt och hungern dök upp som ett (väntat) brev med posten, så var det bara att gå de få stegen bort till Taste 360 och ta för sig. Allt ingick!

Taste 360 serverar enkel och rejäl snabbmat och det är helt okej att sitta där i badkläder (i alla fall gjorde vi det). Här finns mat som pizza, korv med bröd, hamburgare och pommes frites samt (när vi kryssade) renköttbullar! Och; enligt mina pizzaälskade killar (både modell äldre och yngre) så har Taste 360 fartygets bästa pizza! Då hade vi testat både den via room service, den på The Olive Grove och på Taste 360.

När vi ändå pratar om inomhuspoolen (SkyDome) så kan man också köpa glass på Sundaes som ligger i anslutning till baren.

The Keel and Cow

Denna gastropub är en nyhet för P&O Cruises. Här kan man äta både frukost, lunch och middag fram till kl 21.30 på kvällen. Man betalar per rätt och priserna ligger på 3,50-4,00 pund för en förrätt, 5,50 – 9,50 pund för en varmrätt och 2,75 – 3,50 för desserter (The Sharer är dyrare men den delar flera på – den kostar 5,50 pund).

När jag passerade första gången tänkte jag att det inte verkade särskilt kul att sitta mitt i fartygets atrium och äta middag. Men redan efter förrätten bestämde jag mig för att fortsatte det så bra så gjorde det absolut ingenting! 🙂

Jag började med Sticky Duck Drumsticks med hoisin sauce fyllda baobuns (4 pund). Sjukt gott! Till varmrätt valde jag Blackened corn-fed Spatchcock Chicken med bacon, avocado, blåmögelost, sallad och pommes frites (6,50 pund).

Till dessert delade hela familjen på The Sharer som består av en planka med tre efterrätter på;

  • New York Cheesecake och en kompott på blåbär, fläder och gin,
  • Bourbon, Maple and Pecan Nut Pie (*lycklig suck*),
  • Champagne och jordgubbsglass.

Från vårt bord kunde jag både blicka ut över förbipasserande i atriumet på däck 8 men också mot havet åt två håll. Både rakt över hela fartyget, på andra sidan atriumets trappa, men också precis snett bakom mig.

Iona har ju nämligen ett gigantiskt glasparti just här i fartygets mittendel, som är flera däck högt, vilket ger maffig utsikt över havet och vågsvallet när man glider fram. Man kan också se hur kockarna jobbar i det öppna köket, och till baren som serverar gott om olika speciella ölsorter.

Värt att nämna är också att restaurangen har ett ”dry cabin” med himalayasalt och det kött som tillagas till olika stekar (fillet, rib-eye, sirloin, t-bone, tomahawk). Alla serveras med tillbehör, såser och vissa till och med har särskilda ölrekommendationer.

Det blev bara ett besök här under kryssningen vilket verkligen var för lite! Vi hörde också från flera olika gäster att Keel & Cow var en favorit. 

The Glass House

Den här restaurangen ligger ett däck under Keel & Cow, nämligen på däck 7. Utsikten är liknande med de stora glaspartierna på vardera sida så att ljuset flödar in och man ser havet. Konceptet är dock ett helt annat.

Egentligen är det ädla, lagrade druvor som står i centrum här. Det är ännu en av rederiets food heroes – den brittiske vinexperten tillika författaren och tv-presentatören Olly Smith som fått sätta sin stämpel på detta ställe.

Hit kommer man gärna för att matcha mat och vin eller ska vi kanske snarare säga vin och mat, för det är nog i den ordningen Olly själv skulle rekommendera att man väljer.

Tänk på The Glass House som en restaurang att gå till när man vill något litet men smakfullt att tugga på till sitt väl utvalda glas vin, likaväl som en trivsam och avslappnad kväll i goda vänners lag där man fyller bordet med smårätter och plockar och delar över prat och skratt. 

Det är underhållande att läsa de målande vinbeskrivningarna och jag skulle nästan kunna gissa på att det är herr Smith själv som skrivit dem. Lyssna bara på detta: The grape is Gamay, which tends to be fragrant, light and easy; the sort of red that would sing of summertime if it starred in The Glass House “the Musical“.

Här kan man exempelvis välja olika tallrikar efter huvudingrediens, såsom exempelvis kyckling, gris eller fisk/skaldjur. Vi valde alla tre och delade sinsemellan.

Självklart blev det en osttallrik efteråt med passande vin. En supertrevlig kväll detta också och jag gillar verkligen det här lättsamma konceptet med mer energi och rörelse vilket är härligt; att jag bevisades fel! Jag gick från att blänga misstänksamt mot atriumets restaurangkoncept till att älska dem!

Tyvärr missade jag att fotografera matmenyerna (de ligger på P&O Cruises hemsida men utan priser) men desserterna kostade i alla fall mellan 4,50 – 4,95 pund.

Sindhu

Vi gick förbi denna inbjudande restaurang på däck 8 flera gånger innan vi faktiskt gick hit och åt. Det går inte att missa jättelotusen med sina guldblad och sittplatserna utanför som lämpar sig för en fördrink medan man väntar in sitt middagssällskap. Man nästan sugs in i miljön med sina varma färger. Indien nästa!

Sindhu beskrivs som att de serverar indisk mat med en brittisk tvist. Det betyder att man inte behöver vara rädd att få något tokstarkt på tallriken som kommer att få hjärnan att koka, men att flirten finns där och framförallt de goda kryddiga smakerna.

Personalen gjorde starkt intryck, de var väldigt varma och vänliga och bjöd på både flera spontana rim till middagen liksom tog hand om oss på allra bästa sätt. Vi började med varsin cocktail och var lika nöjda båda två. Och lika lyckat fortsatte det…

Jag valde Kerala-style spiced Crab meat med kokosnötssås (6,50 pund) som jag var nöjd med, och fortsatte med Deep-fried Monkfish medallions with Tandoori Tiger prawns (9,50) som jag var mer än nöjd med! Jag älskade den! Till dessert åt jag Chocolate Rasmalai, som beskrivs som rosensiraps dumplings omslutna av bittersöt choklad och kardemumma mousse. God och annorlunda!

The Epicurean

Stämningen på denna fine dining restaurang börjar byggas upp redan när man anländer till däck 17. Lugnet lägger sig och väl inne på restaurangen möts man av en fräsch design i gråblå toner, vitt och sval metall.

Om man har betalat i förväg är kuvertavgiften 24 pund, annars 30. En kväll per kryssning serveras en specialmeny komponerad av någon utvald kock rederiet samarbetar med. Menyn är dessutom anpassad efter destinationen.

På vår Norge-kryssning var det Kjartan Skjelde som uttryckt sin kärlek till hemlandets lokala ingredienser genom en speciell sjurätters meny. Vi lyckades få plats och var förstås oerhört glada över det.

Kvällen var magnifik. Vi gled ut genom fjorden i solsken vilket byttes mot regn och åska vilket gjorde att vi genom våra sex rätter blickade ut över allt från blå himmel till olika nyanser av grått. Det kanske låter trist men det var väldigt vackert. Särskilt när solen bröt igenom och sköt ner sina strålar på en liten glittrande fläck på havet.

Servicen hade varit bra alla kvällar på Iona men det märktes att på Epicurean var den förfinad och ännu mer elegant. Vi hade läst att restaurangen hade dress code men övriga gäster var ganska enkelt klädda så man behöver inte hetsa upp sig för mycket över det. Vanliga ”finkläder” duger gott.

Ni kan se menyn på bilderna här under. De två första rätterna, krispigt kycklingskinn och de picklade rödbetorna, var inga favoriter för mig men övriga rätter gav en smakupplevelse jag inte vill vara utan. Mountain trout var ljuvlig liksom det möra lammet och Cream cheese ice cream, beurre noisette and a sweet crumb.

Man kan också njuta av afternoon tea här (mot extra kostnad). Svitgäster kan komma hit och äta frukost utan extra avgift.

Övriga matställen

Utöver alla dessa restauranger har Iona även en showlounge – The Limelight – där man också kan äta middag mer eller mindre samtidigt som showen som vi förstod det. Barn var inte tillåtna dock och eftersom vi kryssade som familj denna gång hade vi inte möjlighet att testa, men jag fick intrycket av att det var väldigt populärt.

Det finns också något vid namn Grab & Go i aktern på däck 16. Det var i praktiken bara ett par (gissningsvis kylda) glasskåp i väggen. Tyvärr var de tomma på vår kryssning. Ändå verkade det intressant just för att det ytterligare adderar till utbudet och skapar mer lättillgänglighet när man behöver ett ”snack”, något jag personligen ofta tycker saknas på stora fartyg.

Grab & Go låg nära poolområdet i aktern, men var alltså inte öppet när vi var ombord (tyvärr).

Hade de dessutom varit placerade på säg däck 6, där man går på och av på destinationerna, hade det varit ännu bättre. Tänk att kunna hugga en förpackad wrap när man gick av eller en pizza slice när man precis kommer på igen!

Den kaffesugne kommer hänga i Vista café som även har smarriga bakverk (båda mot avgift), och är det glass som lockar ställ in siktet på omåttligt populära Ripples – det var ofta lång kö hit! Här serveras också en lika frestande som rolig afternoon tea med olika glassbakelser! Så dignande att det räcker till hela sällskapet!

Slutligen, lite praktiskt

I övrigt kan nämnas att Iona är ett fartyg med så kallad ”freedom dining” (första i flottan) vilket innebär att man äter när man vill, med vem man vill (alltså att man inte måste ha ett visst bord hela kryssningen). Dock måste många av restaurangerna bokas, i alla fall till middag (dock inte The Quays och Horizon). För detta använder man ”My Holiday” som jag skrivit mer om i detta inlägg.

För vissa restauranger kan man ställa sig i en virtuell kö 15 minuter innan restaurangen öppnar. Man ska då få en notifiering när det finns ett bord ledigt. Kanske tar man en fördrink under tiden? Dessa restauranger är The Keel and Cow och The Glass House.

Kryssningens galakväll spenderade vi på The Olive Grove. Det var lite underligt planerat från vår sida (även om vi hade en väldigt trevlig kväll!) men det var just bristen på planering som gjorde att det blev så, i vilket fall förstod jag på personalen att man i MDR och på the Chef’s Table denna kväll annars kan få hummer!

Sammanfattningsvis vill jag säga att lika krävande som det kändes första timmarna ombord att inte ha en susning om koncept och vad som dolde sig bakom alla – för mig nya – restaurangnamn, lika uppfriskande var det att äta på nya ställen varje kväll.

Iona har mycket att erbjuda, oavsett vilken nivå och stil man önskar. Jag kände också att det fanns mer variation i det utbud som ingår vilket var väldigt trevligt. Vi åt väldigt gott och bra kryssningen igenom och ser fram emot ett återbesök – då med stenkoll på var och vad vi vill äta. Precis som jag hoppas du nu har efter att ha läst hela denna guide! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier