Vad du måste göra innan du kryssar (med P&O Cruises och andra)  

Egentligen finns inte mycket som man måste göra innan man checkar in på ett kryssningsfartyg. Mer än att ha alla sina dokument i ordning då förstås. Resten löser sig i terminalen eller ombord. Men det finns en del man kan ordna i förväg, och det är väldigt smart om man gör det. Det kommer spara dig tid, värdefull tid som du hellre vill lägga på att uppleva och njuta!

När man kliver ombord, restrött och snurrig efter bara ett par timmars sömn, kan motståndet nämligen vara högt när det gäller att ta ställning till och sätta sig in i dryckespaket, appar (eller frånvaron av), hur man får igång fartygets wifi, hur restaurangutbudet ser ut och hur middagsbokningarna fungerar.

Det var precis så jag kände när jag kom ombord på P&O Cruises fartyg Iona för ungefär en månad sedan. Det var min första kryssning med detta rederi så min grundkunskap var – inte noll men låg! Nu vet jag sååå mycket mer och vill tipsa er så ni slipper göra samma misstag. Se till att förboka så mycket som möjligt! Här är vad ni behöver ha koll på:

Dryckespaket

Är man intresserad av att få rabatt när man beställer dryckespaket är det ett måste att göra innan man reser. Smartast är att beställa det några veckor i förväg, hemifrån online via rederiets hemsida. Hos P&O Cruises får man då 10 procent rabatt. De flesta rederier har någon form av rabatt för den som bokar i förväg.

Själv löste jag det direkt när jag kom ombord nu senast på Iona. Det gick bra det med. Jag gick till närmaste bar, och fick där hjälp av personal som stod med broschyrer som förklarade de olika dryckespaketen. De var hjälpsamma och dessutom fick vi paketet ”refresh” helt utan kostnad till barnen!

Jag har skrivit ett ingående inlägg om alla dryckespaket på just P&O Cruises om du vill läsa det. Där tipsar jag om fördelar och massor av saker som är bra att känna till.

My Holiday

Många rederier har en app via vilken man sköter sina aktiviteter ombord. Det kan vara att skaffa internet, boka restauranger och ibland även chatta med sitt resesällskap. Hos P&O Cruises har de istället en hemsida, My Holidays (https://myholiday.pocruises.com/). Man kan inte chatta men väl sköta mycket annat praktiskt.

När du kommer ombord, gör såhär:

  • Sätt på flygplansläge på din mobil,
  • Koppla upp på rederiets fria wifi: P&OCruises_Guest_WIFI.
  • Gå in på My Holidays via din browser och adressen ovan eller scanna QR-koden (det finns en broschyr om detta i hytten).

Logga in med de sex sista siffrorna under streckkoden på ditt ”seapass”/kryssningskort/hyttnyckel. Ha sedan alltid denna flik öppen så att du kan gå tillbaka och se ditt ombordkonto, boka en restaurang, en show eller utflykt.  

Mitt råd är att boka innan du är ombord. Själv tänkte jag ”äsch, jag gör det när jag är på fartyget” eftersom jag ändå inte visste vad jag ville boka för restauranger. Jag tänkte att det var lättare när jag kunde se vilka som verkade trevliga. Men då var det försent, de flesta var redan fullbokade! Nu lyckades jag ändå få in oss där vi ville, men det är ingen kul situation och tar onödig tid av kryssningsupplevelsen.

Wifi

För att sköta dina bokningar ombord (restauranger, shower och utflykter) plus se hur du ligger till med utgifterna, krävs inget internet. Du gör allt via My Holidays som jag förklarat här ovan. Ta dock en titt på dina utgifter då och då, i alla fall i slutet av din kryssning, så allt stämmer.

En dag hittade jag nämligen en spabehandling för 80£ – över 1200 SEK – på mitt ombordkontos räkning. En spabehandling som jag aldrig hade tagit. Som tur var tog de bort den direkt utan knot när jag gick till Oasis spa och påpekade misstaget. (Vi hade aldrig problem ombord med någon situation, var det något så löste personalen det direkt. Inte som hos vissa rederier där man känner att man verkligen måste kavla upp ärmarna och argumentera om minsta lilla…).

Vanligtvis när man kryssar kan man kolla sina mail de dagar då man är iland, i alla fall om man har ett abbonnemang som ger datatrafik även utomlands. I Norges fjordar är det dock inte lika säkert att det går. Bergen kan vara höga och fjordarna låga så ibland är mobiltäckningen obefintlig även där.  

Vill du kunna läsa mail, använda sociala medier och annat på din kryssning kan du köpa ett internetpaket via rederiet. P&O Cruises har två paket; ”Essential” för emails och sociala medier eller ”Ultimate” som även tillåter dig att streama film. Prisexempel: det billigare paketet kostar 126£ för en vecka.

Glöm inte att innan fartyget lägger ut ska du ha på flygplansläge och/eller stänga av dataroaming. Annars kan det stå dig dyrt! Läs detta inlägg som mer specifikt tar upp detta.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier