Piper-Heidsieck utvecklar champagne för Viking Line

Champagnehuset Piper-Heidsieck grundades 1785 i Reims, Frankrike.

Det franska champagnehuset Piper-Heidsieck har med Viking Line för första gången utvecklat en champagne som endast kan köpas på rederiets sju fartyg. Champagnen Essentiel by Essi for Viking Line är producerad i nära samarbete mellan rederiets champagneexpert Essi Avellan och Piper-Heidsiecks vintillverkarteam. Den begränsade upplagan champagne finns till försäljning ombord från och med oktober 2018.

70 olika champagnesorter

Viking Line är en av Nordens största återförsäljare av vin. Rederiet har lång tradition av att erbjuda ett högkvalitativt och ambitiöst vinsortiment för de årliga 6,5 miljoner kunderna. Trenden under det senaste decenniet är ett ökande vinintresse och de mousserande vinerna är inget undantag. Bara mellan 2016 och 2017 har Viking Lines försäljning av champagne ökat med 17 procent.

Av Viking Lines totalt ca 70 olika champagnesorter är storsäljaren fartygets champagne, som under 2018 och 2019 levereras av Piper-Heidsieck. Utifrån detta samarbete har Piper-Heidsieck för första gången i champagnehusets historia valt att utveckla en champagne i samarbete med en återförsäljare. Essi Avellan, som förutom att vara Finlands första Master of Wine också är Viking Lines champagneexpert, har varit tongivande i utvecklingsprocessen.

Essi Avellan, Viking Line.

– Vi vill ge Viking Lines resenärer något alldeles speciellt, en smakupplevelse som inte går att få någon annanstans i världen. Den nya champagnen kan beskrivas som en vidareutveckling av fartygschampagnen Essentiel. Tillsammans med Piper-Heidsiecks källarmästare har vi under processens gång testat otaliga alternativ. Jag valde en liqueur som får sin elegans och läckra smak från en lagrad Chardonnay. Resultatet av vårt samarbete, Essentiel by Essi for Viking Line, har en härligt rostad karaktär, full av aromer från färska och torkade frukter. Champagnen har en krämigt mjuk, fyllig och livfull smak, säger Essi Avellan.

Piper-Heidsieck mest prisbelönt

Piper-Heidsieck som grundades 1785 är det champagnehus som under 2000-talet har fått flest priser för sin champagneproduktion. Piper-Hiedsiecks källarmästare Régis Camus har vunnit titeln Världens bästa champagnemakare i International Wine Challenge åtta gånger sedan 2002.

Essentiel är Viking Lines nuvarande skeppschampagne.

– Det är en ära för oss att producera denna unika champagne för Viking Line. Essi Avellan har en enastående kunskap om champagne, dess terroir, olika champagnetyper och vad toppkvalitet innebär. Hon är dessutom medveten om vilka smaker Viking Lines kunder föredrar och hur deras önskemål gällande kvalitetsvin ser ut. Vårt samarbete med Essi Avellan för att utveckla Essentiel by Essi är en perfekt kombination av expertis inom vintillverkning och professionell vinprovning, säger Benoît Collard, Global Executive Director vid Piper-Heidsieck.

Champagnen Essentiel by Essi for Viking Line säljs i begränsad upplaga i Viking Lines butiker och restauranger ombord på fartygen från och med oktober 2018.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier