Fler och fler rederier anammar trenden med ökad valfrihet vid måltiderna för sina passagerare. Från att tidigare ha varit hänvisad till två fasta middagstider låter många rederier numera passagerarna själva välja tid när de vill äta på kvällen.
Länge var Norwegian Cruise Line relativt ensamma om sitt freestyle-koncept där gästerna själva väljer när, vad och med vem de vill äta – dessutom utan krav på att vara formellt uppklädd till middagen.
Hos Princess Cruises kallar man det Anytime Dining och ger gästen möjlighet att välja andra alternativ, både vad gäller tid och plats, än den traditionella middagssittningen.
Royal Caribbean introducerade för ett par år sedan en liknande variant; My Time Dining. Här gäller att gästen får välja sin egen middagstid men tiden gäller sedan för resten av kryssningen; valfrihet med viss begränsning alltså.
Från och med 2011 har även Crystal Cruises sin variant på temat. De kallar det Perfect Choice Dining vilket innebär tre måltidsalternativ; Classic Main, Late seatings och det nya Open Dining by Reservation.