Viking Lines nya fartygsviner för 2025 och 2026

Presentation av Viking Lines fartygsviner för 2025 och 2026.

Lanseringslunch för Viking Lines fartygsviner 2025 (och 2026) – vilket perfekt sätt att pigga upp en gråtung januaridag!

Igår var jag inbjuden av Viking Line att både njuta en fin fyrarrätterslunch ombord på M/S Gabriella där de också samlat en grupp särskilt inbjudna till en presentation av deras, och Birka Gotlands, nya fartygsviner för 2025 och 2026.

Fartygsvinerna, eller skeppsviner om man så vill, byts vartannat år. Är du nyfiken på vilka viner som gällde 2023 och 2024 så kan du läsa här. Nu var det alltså dags igen.

Urvalsprocess med 400 kandidater

Viking Line är en av Nordens största återförsäljare av vin. Varje år säljer rederiet 3 miljoner liter vin i taxfreebutikerna och på restaurangerna ombord. Med den bakgrunden är det förståeligt att det är många vinproducenter som vill samarbeta med dem.  

De fartygsviner för 2025 och 2026 som blev ”vinnarna”, har valts ut efter en grundlig testprocess med 400 kandidater. Från detta antal gick 30 vidare och till slut hade man hittat sina representanter – de viner som nu är Viking Lines fartygsviner i två år framöver.

Viking Lines fartygsviner för 2025 och 2026.
Viking Lines nya fartygsviner för 2025 och 2026.

Vid ankomst fick vi först möta den nya champagnen, Palmer & Co Brut Sélection. Den finska vinexperten Essi Avellan, som samarbetat med Viking Line under många år, har varit med och ”skräddarsytt” just denna champagne skulle man kunna säga åt Viking Line.

Champagne från Palmer & Co

Essi Avellan och Raymond Ringeval från Palmer & Co, presenterade de fina bubblorna vi hade fått i glaset, och Essi berättade att hon valt årgången 2019 som bas men att den fått längre lagring än vanligt. Hon förutspådde att den kommer utvecklas fint under åren vilket i sig ger anledning till köp för hyllan och senare njutning. Spännande!

Essi Avellan och Raymond Ringeval.

Hur smakar den då? Ja, pigg och fräsch är den med mineralitet och toner av citrus. Essi beskrev den som en rik och lite exotisk stil på det och berättade också att hennes val var framtaget med tanke på att Viking Lines fartygschampagne måste fungera lika väl på nattklubben som till mat, aperitif och så vidare. Den måste – som alla fartygsvinerna – ha en bred ”allround-funktion” utöver kvalitet och prisvärdhet förstås.

Vitt och rosé med rätt balans och stil

Thomas Sattler Grüner Veltliner från Burgenland i Österrike är det nya vitvinet av vinmakaren med samma namn – Thomas Sattler. Jag måste avslöja att jag föll direkt! Vilken bouquet, och första sippen följde upp utan besvikelse. Sammetslen och lite fräscht blommigt fruktig på ett väldigt angenämt sätt, denna kommer absolut få slinka ner i taxfree-korgen vid nästa kryssning! Grüner Veltliner är för övrigt Österrikes mest odlade druva.

För första gången har Viking Line även ett rosévin som fartygsvin och även det var väldigt intressant. Cantina Zaccagnini Rosato från Italien heter vinet som charmade med sin blekrosa ton och härliga smak. Även om vinet upplevs fruktigt vid första sippen finns syra som balanserar och ger stabilitet.

Massimilliano Della Fior var på plats för att berätta om detta vin som jag tror att även den som ställer sig lite tveksam till rosé kommer att gilla! Vinet kändes väldigt versatilt och stiligt, med mest montepulciano, inslag av merlot och andra druvor.

Viner lätta att tycka om

Det röda fartygsvinet heter Mezzacorona Insieme Teroldego Merlot, från Alto- Adige i Italien. Här fick vi lära om de klimatzoner som påverkat vinet, om närheten till Gardasjön och hur just detta vinhus funnits i 120 år. Åtta år på ekfat har detta fruktiga och mycket bäriga vin fått, ändå upplevs det inte särskilt ”ekigt” alls. Mjukt, fylligt och absolut ett vin jag kommer att köpa.   

Som avslutning presenteras det mousserande Pere Ventura Classic Brut Cava, av själva Pere Ventura Vendrell själv. Bubblorna frasar sig på tungan på ett härligt vis när de möter munnen. Inte snustorrt direkt, lite äppelkrispigt och lätt att tycka om!

Mat och dryck i kombination

Utöver att det kan vara värt att ta en kryssning bara för att prova och inhandla dessa nyheter så ska jag ge er ytterligare en anledning; maten.

Själva lunchen var läcker och bestod av exempel från den nya à la carte-menyn som startade för bara några dagar sedan (23/1 för att vara exakt, se hela menyn här).

Jag fick prova följande rätter:

  • Ravioli med skogssvamp, persilja och svampconsommé (förrätt, 12 euro).
  • Viltpaté på krispig våffla, baconskum och röda vinbär (förrätt, 13 euro).
  • Hjort på tre sätt, selleri och pepparrotsvelouté (31 euro).
  • Tranbärsglass, chokladmousse och grankottskaramell (12 euro).  

Jag älskar att upptäcka kombinationer av just smak och dryck så detta var förstås underbart…att få sitta och smaka och provsippa de olika vinerna till och se och upptäcka hur smakerna bäst matchade med olika druvor i glaset.  

Två förrätter värda att lägga på minnet

Raviolin kom in i en svart skål. Vi hade blivit tipsade att smaka consommén först, vilket jag gjorde. Det var som om man hade samlat daggen från en dimtät skogsdunge där det växte savmp och sedan kokat buljong av det…ahhh…sagolikt. Raviolin hade i mitt tycke kunnat få koka någon minut till, den var på gränsen till för al dente, men också väldigt god.

Viltpaté-rätten var ju häftig! En riktigt imponerande skapelse med sitt skum på toppen, baconpulver strött över allt och en våffla som bas. Det är roligt när maten inte bara smakar gott utan också är en upplevelse och här får man många spännande texturer i en och samma rätt.

Hjort och grankotte

Att jag häromdagen såg ett ”erbjudande på Facebook” (som inte hade något alls att göra med Viking Line) på 5 kg hjortkött för 1995 kronor (!) fick mig att uppskatta huvudrätten med ”hjort på tre sätt” extra mycket. Väldigt fin kvalité på köttet och suveränt tillagat.

Att sippa på det röda Mezzacorona Insieme Teroldego Merlot till var en riktig höjdare om man gillar kött och ett fylligt rödvin, mmm…(och ska man äta kött säger de ju att vilt är det bästa).

Avslutningsvis desserten. Lätt och fräsch trots att den även bestod av chokladmousse. Jag har aldrig ätit grankottskaramell förut (men det var mer som ett inslag då den var ringlad på toppen). Spännande uppslag att använda grankotte i en dessert!

Efteråt hölls en liten vinmässa där man kunde upptäcka fler produkter ur taxfreesortimentet! De nya buffévinerna presenterades också.

De nya fartygsvinerna kostar cirka 114 kronor/flaska, champagnen ligger på 515 kronor (423 kronor om du är clubmedlem). Just nu är det kampanjpris på vinerna vid köp av sex flaskor, då kostar de 499 kronor (istället för 594 kronor). Jag kan även tipsa om att man fram till 16/2 får 25% rabatt när man förbokar middagsbuffé.  

Förutom mätt i magen blev jag ju ofrånkomligen sugen på att kryssa igen…såklart! Ingen aning när det kan bli av men håll utkik efter fler nyheter från Östersjön!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier