Vinprovning med Zonin på Birka

birkas-viner

Det var en exklusiv samling personer som dök upp på fartyget Birka i fredags för att prova de nya fartygsvinerna. Alla minglade under vinrankorna och Medelhavsstämningen förstärktes ytterligare av att glastaket över poolen hade skjutits bort, det var ju en varm och fin kväll.

img_20160909_184832_1
Jag och Francesco Zonin.

Välkomnade gjorde VD Satu Andersson och på plats fanns även andra nyckelpersoner inom företaget. I centrum stod förstås de nya fartygsvinerna från Zonin och Francesco Zonin, vinhusets vice VD.

Förutom att han höll en allmän presentation fick jag också en enskild stund med honom då vi pratade om företagets snart 200-åriga historia, landets vinregioner och de utvalda vinerna.

img_20160909_173656_1
Satu Andersson, Birkas VD.

Zonin har inte mindre än 10 vinproduktionsenheter spridda över hela Italien och producerar runt 150 olika viner. Deras mål är att visa på landets bredd vad gäller vinproduktion och all deras produktion sker enbart med egna druvor.

Satu Andersson sa i sin presentation att de hade sökt ett vinhus som kunde leverera både den kvantitet de behövde (de säljer 50 000 flaskor per år) och kvalitet. Zonin uppfyllde båda dessa krav samt att de hade fastnat för att det var ett familjeföretag med långa anor (Zonin startade 1821) som drivs av en äkta kärlek till vin.

Birkas fyra nya fartygsviner är:

  1. Surya Principi Di Butera (Insolia, Chardonnay); ett torrt och fruktigt vitt vin för 79 kronor.
  2. Surya Principi Di Butera (Nero d’Avola, Merlot); medelfylligt och smakrikt rött vin, också 79 kronor.
  3. Rocca Di Montemassi Astraio (Viognier); torrt och fylligt vitt vin, perfekt till ugnsbakad lax, 119 kronor.
  4. Rocca Di Montemassi Sassabruna (Merlot, Syrah); fylligt och mycket smakrikt rött vin för 119 kronor.

Till vinerna serverades en liten buffé med fyra olika tapas som tagits fram för att matcha vinet på bästa sätt. Det var Zonins egen stjärnkock som stod för recepten och han fanns även på plats för att berätta om rätterna som bestod av parmaskinka med tillbehör, cannelonis fyllda med ricotta och spenat, läckra canapéer med en ankleverterrine och tryffel samt en gazpachosoppa.

birkas-tapas

En mycket trevlig tillställning och jag tror faktiskt vi var sist av innan fartyget skulle iväg på sin vanliga 22-timmars tur ut i skärgården! Missa inte filmen nedan 🙂 .

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier