Fartyg: Oceania Vista, Oceania Cruises, lanserad i maj 2023. Gudmor är Giada De Laurentiis, italiensk-amerikansk kock, författare, krögare och prisbelönt matpersonlighet.
Passagerarkapacitet: 1200 (besättning 800).
Kryssning: Rom – Rom (7 nätter) med en dag till havs och stopp i Valletta (Malta), Neapel (Italien), Ajaccio (Korsika, Frankrike). Vi skulle även stannat på Sardinien men det stoppet blev tyvärr inställt på grund av hård vind.
Det nya fartyget Oceania Vista (eller bara Vista) från Oceania Cruises är byggt på Fincantieris varv i Genua och är det första i en ny fartygsklass kallad Allura. Ofta döps ju en ny fartygsklass efter det första fartyget men här valde man att ändra detta, då det redan fanns en Vista-klass hos andra rederier.
Rederiet får klassas som lyx, fartyget är av mellanstorlek med sina 11 däck, bruttotonnage på 67 000 och passagerarkapacitet på 1200. Fartyget är 241 meter långt och den som kan lite om olika fartyg, längder och hur många passagerare man brukar klämma in, räknar snabbt ut att här finns betydligt mer plats än vanligtvis för gästerna. Häri ligger en del av lyxen – att det finns mer yta per gäst – men det finns många andra faktorer som påverkar också som jag ska berätta mer om.
Ofta är fartyg som brukar klassas som lyxiga, både mindre och väldigt klassiska i sin framtoning. Den som vill kan läsa det i en positiv mening, andra kan läsa det som tråkiga eller omoderna. Vista är allt annat än detta. Här har man haft en yngre målgrupp i fokus och även om man inte gått så långt att jag skulle kalla dem innovativa eller trendiga, har de ändå med Vista hottat upp sig rejält. Här kan både stamkunden njuta av en mer samtida, modern miljö liksom den nya kunden känna att man reser med ett modernt flytande lyxhotell.
Målgruppen är par, äldre, medelålders eller varför inte yngre välbeställda DINKIES (Double Income, No Kids). Det borde finnas en term för medelålders par som lyckats skaffa barnvakt också, kanske MCWB (Middle Aged Couples With Babysitter)? 😉 I alla fall är Oceania Vista ett fartyg där det är lätt att trivas i de vackra miljöerna utan att det känns stelt eller formellt och rederiet har inte heller några klädkoder (annat än de självklara som att man inte travar in i bufférestaurangen i badshort eller kommer till middagen i jeans och t-shirt).
Hytten
Vista har totalt åtta hyttkategorier, alla utsides med olika balkonglösningar. Med detta fartyg ska Oceania ha skapat de rymligaste standardhyttarna till havs.
Veranda har vanlig balkong, det finns även Veranda med fransk balkong. Över kommer Concierge Level Veranda som också finns i en solovariant som nog är ganska ovanligt för den här typen av kryssning men säkert lika välkommet. Däröver börjar sviterna; Penthouse, Oceania, Vista och Owner’s Suite.
Under min kryssning hade jag en Concierge Level Veranda som var riktigt flott. Elegant och ljus, med ett rymligt badrum plus en rejält rymlig balkong.
Förutom det visella briljerar Oceania med omtänksamma detaljer (som må vara detaljer men ändå har väldigt stor betydelse för välbefinnandet). Exempel på det är att det alltid finns vatten i hytten i en glasflaska som återanvänds, en annan är Tranquility-madrassen som sänker temperaturen med två grader när du sover. Lakanen är också av högsta bomullskvalitet och har en trådtäthet på 1000 (hög trådtäthet ger mjuka, lena lakan som känns svala och behagliga mot huden).
Det mesta imponerande som jag fick reda på av en slump var att man till ullmattorna i hytterna avstått från att färga materialet. Istället har man använt ull från olika slags får som naturligt har skiftande färger (det finns ju vita får, svarta får, gråa etc). Anledningen är att minska risken för allergiska besvär hos gästerna som eventuellt skulle kunna komma annars av olika färgämnen.
I badrummen finns Bulgari-produkter (sviter har även Acqua di Parma)), kombinerad schampo och duschcréme, body lotion och tvål. En fin detalj är den effektiva belysningen i spegeln som man slår på genom ett litet knapptryck på ringen direkt på spegeln. Förvaringsytor finns det också gott om.
Det känns som att de tänkt på allt och framför allt haft gästen i fokus. Läs mer om min Concierge Level Veranda här.
Aktiviteter
Att njuta känns som den absolut viktigaste aktiviteten ombord på en kryssning med Vista! Njuta av de sköna sängarna, njuta av de vackra miljöerna, njuta av den otroliga maten och njuta av den lyxiga Oceania-känslan. Kanske också njuta av avsaknaden av en mängd olika aktiviteter man ”måste” göra…
Här finns förstås inte de stora fartygens utbud men typen av aktiviteter som finns känns ändå helt rätt för fartyget och målgruppen. För den som vill träna som motvikt till all mat, finns till exempel ett fitness center med gym och träningssal, Aquamar Spa och Vitality center med behandlingar och frisör, nagelvård med mera.
Det finns också avsedda utrymmen för shuffleboard, bocchia, padel samt golfputting. Ett nät där man kan träna sin golfsving hittar man också på övre utomhusdäck plus att det finns en bana att gå/springa längs.
Artist Loft kan vara spännande för den med konstnärliga ambitioner (kostar extra). Tänk på det som ett kombinerat galleri/ateljé där en konstnär huserar ombord både för att visa sina verk men också för att hålla i olika lektioner i oljemålning, akvarell, foto eller någon annan visuell konstform.
Som ett komplement till alla ambitiösa gourmetupplevelser ombord har Vista ett Culinary Center för den som vill fördjupa sina egna matlagningskunskaper. I ett fullskaligt proffskök där alla deltagare får en egen utrustad matstation att arbeta vid, kan man här vara med och lära sig om olika destinationers kök under ledning av en professionell kock (mot avgift).
Oavsett om du väljer att spendera en dag till havs med att djupdyka i någon specifik kokkonst knuten till en av kryssningens destinationer, eller följa med på en matutflykt i land, är tanken att du ska komma hem med nya matlagningskunskaper.
Det finns också casino och bibliotek ombord och en mängd barer och restauranger för kulinariska aktiviteter, se matavsnittet här under. Varje kryssning har också en gästföreläsare, ibland två. LYNC Digital Center är en nyhet med kostnadsfria digitala klasser inom sociala medier och fotografi.
Mat & Dryck
Med Vista bygger Oceania Cruises vidare på sin paroll om att ha The Finest Cuisine at Sea. Största vikt läggs vid att söka de bästa av råvaror liksom att ta fram intressanta menyer och omtyckta recept. På en kryssning med Oceania Cruises står matupplevelsen verkligen i centrum mer än vanligt och min upplevelse på Vista var inget undantag.
Förutom att få njuta av Oceanias underbara mat, hade jag förmånen att få träffa några av nyckelpersonerna bakom rederiets kulinariska framgångar (se nedan). Alexis Quaretti intervjuade jag redan i Seafuns första video om Oceania och denna gång fick jag även en rundvisning i köket av Bernhard Klotz.
Vista har 11 kulinariska koncept, varav tre är helt nya både för rederiet och fartyget: Aquamar Kitchen med fräsch ”spamat”, signaturrestaurangen Ember med förfinade amerikanska klassiker och The Bakery – ett franskt finbageri med klassiker som Quiche Lorraine, Madeleine och Eclair som bakats intill perfektion.
En viktig sak att veta – vilket också underlättar enormt – är att alla restauranger ombord ingår. Även om Vista har specialrestauranger i betydelsen att var och en har sin speciella matinriktning så behöver man inte betala extra på någon av dem, alla är redan inkluderade i kryssningen (boka behöver man dock). Det enda som kostar extra är om man vill boka en ”food & wine pairing-meny” eller ett chambré separée.
Vista skiljer sig från de tidigare fartygen med att vara modernare, lättare och snabbare. Kanske kom man fram till att långa måltider dagarna igenom var ohållbart, eller i alla fall onödigt. Ovasett om idéerna kommer från stamgäster eller det egna kulinariska teamet så känns det helrätt. Efter en mäktig middagsfest äter jag gärna lättare till frukost och lunch dagen efter och här finns alla möjligheter till det utan att göra avkall på matupplevelsen.
Aquamar Kitchen är en av nyheterna ombord. Avslappnad i sin stil med läge ett stenkast från poolen känner man sig halvt inne halvt utomhus här och kan äta med havsutsikt. Restaurangen är öppen till frukost och lunch och jag var ofta här vid båda dessa tillfällen. De färskpressade frukostjuicerna på både frukt- och grönsaker var beroendeframkallande liksom deras avocadosmörgåsar och till lunch olika hälsosamma ”bowls”. Jag älskar konceptet och framförallt att få äta lite lättare innan middagens matodysséer tar vid.
Jag planerar att brodera ut allt ännu mer i ett helt matdedikerat inlägg om allt kulinariskt ombord på Oceania Vista, men så länge kan jag berätta att middagsalternativen är som följer: The Grand Dining Room, Terrace café, Waves grill, Polo Grill, Toscana, Red ginger och nyheten Ember.
Ember blev snabbt en favorit. Inredningen är lite tuffare, konceptet snabbare (man ska kunna äta en hel middag på 1-1,5 timme) och menyn består av förfinade amerikanska klassiker. Allt är väldigt smarrigt och man ska antingen ta det lugnt eller vara väldigt hungrig!
Överlag under hela veckan var jag extra uppmärksam på både kvaliteten på kött (sedan jag fick höra att de knytit an till en ny, känd spansk slaktare) och fisk (havsabborren på Red Ginger var den bästa jag ätit…) och även om jag inte brukar gå för maffiga stekar valde jag på nya restaurangen Ember en T-bone steak med tryffelsås, något jag sannerligen inte ångrade!
Det fanns någon enstaka rätt som jag inte gillade men då gick den bra att byta ut, och vid ett tillfälle kom den tillhörande potatisen in lite väl underkokt, men det var också allt som mitt petnoga matfokus kunde hitta.
Överlag kan ni tänka såhär om maten; att de serverar det absolut finaste från hummer och wagyu, läckra fiskar och skaldjur till de bästa stekarna – allt toppat med gåslever, tryffel, ljuvliga såser och som avslutning desserter som kommer stanna i matminnet i många år framöver. Till det väljer jag personligen gärna pressade och passande, lagrade druvor i glaset…ja, har man det minsta matintresse så är man givet i sjunde himlen!
Jag provade också fartygets afternoon tea liksom njöt av de rykande färska bakverken med fransk touch i bageriet The Bakery. Detta nya bageri kan beskrivas som en förlängning av kaffebaren Baristas intill. Skulle man mot förmodan saknas något mellan måltiderna finns alltid roomservice dygnet runt.
Alkoholfria drycker som vatten, juicer och kaffe ingår hos Oceania. För alkohol har de olika paket. Ett med vin och öl till måltiderna, och ytterligare ett detta plus övrigt som cocktails och champagne ingår även mellan måltiderna.
Missa inte baren Founders, oavsett om du anser dig vara en ”cocktail-person” eller inte. Att de på Vista skapat ett ”upphöjt mixologiprogram med innovativa specialcocktails” som jag läste är inte bara floskler. Precis som maten har man strävat efter det absolut bästa. Att sitta här i baren är lika mycket underhållning som en smakupplevelse och kan bara beskrivas med ett stort WOW.
Barn & familj
Vista har ingen barnklubb eller aktiviteter dedikerade för barn, ändå var det flera barn med på invigningskryssningen.
Väljer man att ha med sig barn passar Vista bäst för stillsamma barn och tonåringar som håller sig nöjda med sin smartphone i en skön dagbädd. 🙂 De kan förstås också bada och nyttja minigolfen, padelbanan och shuffleboard för att ha något att göra när man inte är iland.
Service & personal
På Vista behöver du inte vrida huvudet ur led för att hitta någon att be om hjälp. På de 1200 gästerna som fartyget kan ta finns en besättning på 800 redo att ta hand om dina önskemål.
Serviceförhållandet 1:1,5 gäster (vilket innebär att det går 2 personal på 3 gäster) är högt. Effekten blir en märkbart bättre upplevelse när det alltid finns någon att fråga och personal som har tid.
Jag råkade ut för några små ”barnsjukdomar” som man ofta gör på nya fartyg. På Aquamar glömdes rätter bort och väntan blev ibland lång. I hytten fanns en glipa i balkongdörren som fick vinden att tjuta, och en dag hade jag först bara var kokhett vatten i badrummets kranar och sedan bara iskallt. Ett telefonsamtal senare var dock personal snabbt på plats för att ordna upp det hela.
Några i personalen stack ut lite extra, på ett positivt sätt. De här personerna man möter ibland med stort gästfokus, behaglig glimt i ögat och en närvaro som visar att de älskar sitt jobb! Och just därför får gästen att trivas lite extra…
Underhållning
Vista Lounge är namnet på Vistas stora scen och huvudsakliga lokal för framträdanden och shower. Här framförs allt från sång och dans till matlagningsdemonstrationer. Men underhållningen är inte bara knuten till kvällarna.
Då afternoon tea serverades i Horizons spelade Bellissimo stringkvartett när jag var ombord. Samtidigt kunde man i baren Martinis vara med och gissa låtar när Anthony spelade på flygeln. Redan före middagen kunde också den som ville starta kvällen med en svängom till ett liveband som spelade.
Så fortsatte det kvällen igenom och programmet utlovar underhållning ”until late”. Förmodligen går inte musikerna och lägger sig så länge det finns gäster som lyssnar och har kul. 🙂
Exempel på musikstilar och typ av underhållning var i alla fall The Beatles, 70-tals dansmusik, country och rock. Det bästa av Elton John, Billy Joel med flera spelades också. Stringkvartetten hade en dag tango som tema och en annan dag klassiskt. Huvudtanken är förstås att det ska finnas något för alla och inte minst att trubadurer och pianist ska spela låtar som målgruppen känner igen och uppskattar.
Vista har en rad nya Broadway-shower i utbudet. En kväll var det PUB-tema med sing-a-long (!), en annan såg jag showen Into the Night som jag tyckte mycket om. Här blev jag imponerad av artisterna som fick scenen att kännas både större och mäktigare tack vare deras proffsiga framträdande. The Parts we’ve yet to play, Headliner’s och gitarristen Vincenco Martinelli var andra huvudnummer i Vista Lounge under veckan. Värt att nämna också är att flera dansnummer är ihopsatta av ”Dancing with the Stars”-koreografen Britt Stewart.
Bad
Alla kryssningsfartyg har en huvudpool men jag har aldrig sett eller njutit vid en så mysig pool som Vistas. Det finns flera anledningar till varför den är så inbjudande, för den assymetriska designen är inte alltid självklar. Här har dock arkitektbyrån Studio Dado lyckats fullt ut.
Poolen känns för det första stor med tanke på fartygets mellanstorlek. Dess svepande former gör intrycket mjukt och mysigt. Sidorna är omgivna av ett grundare golv i ljusa, fräscht grön-grå toner. DEt finns också två jacuzzis, dusch och handdukar att förse sig av.
Utöver de härliga solstolarna runt hela poolområdet med tjocka madrasser och kritvita frottéöverdrag, har själva poolen inbyggda runda solbäddar. De var väldigt åtråvärda bland gästerna, det märktes! Över tronade bladformade, genombrutna tak som gav viss skugga men beroende på hur fartyget rörde sig skiftade detta.
Slutligen var hela poolområdets räcke ett däck upp kantat av varmbrunt trä i olika höjd som även det gav intryck av svepande former. Att täcka de vanligtvis kritvita stålkanterna med naturmaterial på detta sätt var effektfullt.
Utöver detta poolområde har de som bor i concierge-klass och över även tillgång till spaterrassens poolområde. Här finns en vitalitypool och två rymliga jacuzzis.
Shopping
Det finns tre butiker på däck 5 med mode, souvenirer och logowear, exklusiva smycken och juveler med mera. Tack och lov är det inget som känns påträngande, men för den som vill eller saknar något är det förstås bra att det finns.
Totalupplevelse av Vista
En vecka ombord på Oceania Vista var helt klart för lite. Inte för lite för att hinna bilda sig en uppfattning men för lite eftersom det var så sagolikt att jag gärna stannat ombord längre. 🙂 Även om det matematiska betyget enligt den bedömningsmall jag har blir en 4:a, är Vista för mig en klar 5:a!
Det är tydligt vad rederiet vill med Oceania Vista; att nå en yngre målgrupp. Inredningsmässigt har man valt bort tungt och klassiskt och plockat in ljust och modernt. Här är man verkligen ombord på en lyxresort fast till havs. Samtidigt har Oceania gjort det varsamt och sparat den eleganta känslan så inte de trogna stamgästerna ska känna sig förbisedda. Som Frank A. del Rio sa, son till grundare Frank del Rio och som nu tagit över att leda rederiet efter sin far; Vista ska inte vara ”a home away from home” det ska vara bättre än hemma!
Vad känns då yngre och mer modernt? Detaljer som skön loungemusik vid poolen, att man även satsat på alkoholfritt bubbel och en alkoholfri meny med cocktails i Aquamar Kitchen som inte känns som en uppoffring att sippa på, samt det snabbare middagskonceptet Ember (väljer man ändå alkohol är drinkarna på Founders i världsklass helt klart!)
Jag älskade möjligheten att ta det lugnt på Aquamar spa terrace, vare sig jag gjorde min morgonyoga, bara njöt av lugnet, eller lät kroppen slappna av i Vitalitypoolen. Samma med Grand Lounge, Horizons och Martinis. Miljöer att ”bara vara” i som gör det lättare att komma ikapp med sig själv och umgås med sitt resesällskap under trivsamma former.
Att det mesta ingår, som alla restauranger och även drycker så länge de är alkoholfria, underlättar också. Och maten är något man ser fram emot med entusiasm varje kväll – Oceania gör verkligen skäl för sin slogan ”the finest cuisine at sea”!
Sommaren 2023 kommer Vista att kryssa i Medelhavet. Därefter seglar hon vidare till Kanada och New England och beger sig därifrån söderut. Vinterns kryssningar tar med gästerna för att utforska Karibien, Mexiko och Centralamerika. Och de kommer göra det i den bästa kryssningsmiljön tänkbara.
Seafun samarbetar med kryssningsresebyrån GoCruising.se/Kryssningar.se. Det betyder att du kan uppge koden ”Seafun” på båda när du bokar för att få en liten överraskning/förmån! 😉