

I tisdags åkte jag helt solokvist på julkryssning med Viking Cinderella för att gå till djupet med hur det står till med julstämningen ombord år 2017!
Med solo menar jag att jag var själv i mitt sällskap, däremot var det i övrigt packat med folk, jag skulle bli förvånad om det inte var fullbokat. Busslasterna vällde in och så gjorde passagerarna vilket visar hur populärt detta med att julkryssa är!
Julpyntat fartyg

Redan i lobbyn möttes jag av en fint dekorerad gran liksom tomtens högsäte i rött och guld. Jag gissar att han ännu är upptagen med att se till att nissarna blir klara med alla klappar i tid till jul men kanske dyker upp närmare jul i december.
Även i övrigt var fartyget mysigt julpyntat. I trappen mellan däck 7 och 8 hade de hängt upp ljusdraperier, i varje restaurang stod en gran eller två och utmed väggarna hängde tomtar, kransar, julkort och annat fint.
Jag verkligen spanade runt, och stod det någonstans till exempel ett skåp så kunde man ge sig på att det satt ett par tomtar högst upp på det. 😉
Glögg och musik

Utanför bufférestaurangen stod kryssningsvärdarna Per Nyberg och Kenth Holmgren och underhöll med varsin gitarr liksom att det serverades glögg till alla som skulle äta julbordsbuffé.
Detta var nytt vad jag förstod och ingick i priset. Glöggen var alkoholfri men om man ville gick det att köpa till starkare dryck att spetsa med.
Det blev ett trivsamt mingel utanför buffén och folk fick något att göra medan de trampade spår i mattan i väntan på att restaurangen skulle öppna. 🙂 Jag släpptes in lite före alla andra och fick då även möjlighet att prata kort med Niklas Stenberg, f.n. köksmästare på Cinderella.

Vi pratade om detta att rätterna tagits fram i samarbete med Svenska Kocklandslaget, vilka som var nya för året, att verkligen det mesta att önska sig på ett julbord finns på Cinderella – till och med lutfisk med tillbehör och möjligheten att doppa i grytan.
Vår film om Cinderellas julbord
Här kan ni se den film som blev resultatet av de klipp jag tog, redigerad i efterhand av Seafuns eminenta fotograf Kristofer Scheiderbauer (som tyvärr var bokad på annat håll denna kväll):
Till slut gick det inte att hålla dem borta längre; anstormningen av alla matglada gäster började! Alla har sitt bord som man blir tillvisad vilket är jätteskönt och sedan är det bara att ta för sig. Jag vet inte hur många gånger jag tog men det gick bara inte att sluta äta! Så gott var det.

Jag tog miniatyrportioner av det jag verkligen ville prova, men ibland fallerade det och jag åt upp allt av en viss sort på tallriken trots att jag lovat mig själv att ”bara smaka”… 😉 Jag har redan beskrivit hela julbordet en gång i ett tidigare inlägg om Viking Lines julbord och kan bara tillägga att det inte bara var på pressvisningen som det var fantastiskt gott och fint upplagt utan även ”i verkligheten”!

Äkta känsla, äkta smaker
Viking Line är riktigt bra på att få till härliga, mustiga smaker och det känns alltid vällagat, man känner omsorgen i varje tugga! Kockarna i buffén slet non stop, jag studerade dem, de plockade, fyllde på, dekorerade…allt skulle vara perfekt för gästerna.

Några rotsaker var underkokta tyckte jag (de var lite för hårda), och så hade de glömt att ställa fram ett tillbehör; västerbottenostkrämen som ska serveras till den rosastekta flanksteken (typiskt mig att hitta och ha koll på en sådan grej av dryga 60 rätter med tillbehör! 😀 )…först stod de som frågetecken men efter en stund kom de ut från köket och hade trollat fram ostkrämen som ju passade så gudomligt bra till köttet!
Breddat grönsaksutbud
Eftersom en av nyheterna är att Viking Line breddat sitt gröna utbud var jag mån om att testa fler av de gröna rätterna som jag missat innan:
- apelsinkokt pumpa (här fullkomligt studsade jag till när smakerna blommade ut i munnen – så otippat – och gott!),
- senapspicklad blomkål (mycket godare än det låter och ett perfekt tillbehör till mycket på julbordet)
- grönkålssallad med hasselnötter och västerbottensost (också en rätt som man passerar lätt för att det mest ser ut som dekoration men den var bara sååå god…önskar jag tagit mer av den!).
Öl, vin (rött och vitt) samt läsk, sodavatten, vanligt vatten, kaffe och te ingår också i buffén. De hade till och med ställt upp julmust i stora flaskor för den som önskade det.

Söt avslutning med diverse julgott
Desserterna har jag också tidigare berättat om och om jag nu tyckte deras brownie var lite torr och tråkig på pressvisningen så var den inte det på Cinderella. Både den och en bit mjuk pepparkaka fick för mig avsluta denna dignande julbuffé – ja och så några bitar julgodis förstås! Ostar av olika slag fanns dock också för den som ville ha det.


Hela sittningen var det trevlig stämning i restaurangen och alla bord var dekorerade med en liten röd julblomma, trevligt! Buffén och framförallt hyllan ovanför desserterna hade allt från granris, pepparkakshus med kristyr, glasburkar med saffransskorpor och tomtar.


Nu måste jag bara säga att jag faktiskt inte brukar vara så här överdrivet positiv utan anledning och nästan önskar jag hade något negativt att inflika för att nyansera min beskrivning med (!), men jag vet inte vad det ska vara…
Trevlig julkryssning för den som gillar vällagad mat

Även personalen var nämligen trevlig (från incheckningen i terminalen, i receptionen ombord, till den söta glöggtjejen här intill, serveringspersonal, spaterapeuter osv.).
Jag smyglyssnade och kollade lite när serveringspersonalen i buffén rörde sig vid andra bord också så det inte bara var mig de smilade upp sig för, men de var precis lika artiga och lagom skämtsamma och glada mot övriga gäster också.
Underhållningen får jag ta i ett eget inlägg för det finns en del att säga om den också, liksom om shoppingen, mitt spabesök, varför jag vid ett tillfälle fick tillkalla en vakt och mycket annat!
Så välkommen in till oss på Seafun snart igen! 😉
Kul läsning !