10-i-topp på vår kryssning med MSC Seaview

Panorama pool på MSC Seaview, foto: Heidi Rovén.

Förra våren kryssade vi med MSC Seaview i Medelhavet. Det var en upplevelse jag längtat efter ända sedan det första fartyget i denna klass kom; MSC Seaside (2017).  Seaside har också gett namn åt fartygsklassen som än så länge bara består av två fartyg; MSC Seaside och MSC Seaview. Våren 2021 kommer ett till; MSC Seashore blir då nästa systerfartyg i Seaside-klassen fast större och med fler features. MSC Cruises kallar det Seaside EVO (som i evolution, utveckling antar jag). Spännande!

Bilderna jag hade sett på MSC Seaview och ”gått igång på” innan var bland annat dem på den berömda aktern, bakdelen på fartyget. Öppen, maffig och hög med öppet däck nedanför samt en glasbro upptill och glashissar. Sååå läckert! Självklart var jag tvungen att uppleva det. 🙂

MSC Seaview, pressbild MSC Cruises.

Lyckan var därmed stor när hela familjen checkade in på fartyget MSC Seaview i Barcelona i maj förra året. Här har jag samlat mina bästa intryck från kryssningen i en lista. Hoppas ni ska bli inspirerade att själva testa detta fartyg om ni inte redan gjort det!

Mina bästa stunder från vår kryssning med MSC Seaview

  1. Starta kryssningen med en skål i Seaviews atrium
Heidi i atriumet på MSC Seaview. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Varje fartyg har ett atrium, en mittdel där det ofta är öppet flera våningar upp. Det är liksom hjärtat och centrum i fartyget där man ofta hittar en bar och där man kan mötas och utgå ifrån. På MSC Seaview är det så mycket mer. Det glittrar och blänker och ger feststämning direkt. De vackra och MSC-typiska Swarovski-trapporna gnistrar på vardera sida. I mitten finns både en slags scen där artister och kryssningsvärden kan gå ut och prata (även kaptenen dök upp) plus stora LED-skärmar som det projiceras filmer och bilder på.

Vid ett tillfälle filmade och fotade de även oss i publiken (vill minnas att de kallade det selfie-time), oj vad vi skrattade och hade roligt åt det med barnen! Men inte minst; det var här vi tog kryssningens första drink den allra första kvällen och skålade in att ni var på väg. Med efterlängtade bekantskapen MSC Seaview! 🙂

2. Balkonghytten

Isac blickar ut från vår balkonghytt på MSC Seaview, foto: Heidi Rovén.

Jag vet att frågan nöts och blöts hos många förstagångskryssare; är en balkonghytt värt de extra pengarna? Ja! Självklart, du är ju ombord för att du uppskattar havet, eller hur? Då vill du ju kunna både se, dofta och njuta av det (även om det ibland bjuds på andra dofter också…från stora hamnar, andra fartyg eller passagerare bredvid som inte respekterar rökförbuden).

Nåja, detta slapp vi denna gång och var glada åt vår seaview och vackra vyer över såväl andra kryssningsfartyg som inloppen mot Ajaccio, Cannes och Civitavecchia här ovan. Det är min son Isac (här 8 år) som ni ser vid balkongräcket, en glad och van kryssare med sådär +40 kryssningar i bagaget! I vår balkonghytt på MSC Seaview hade vi en dubbelsäng åt oss föräldrar och en separat våningsäng åt barnen som de älskade. Det kändes inte alls trångt utan fungerade perfekt. Läs mer och se bilder från vår balkonghytt här.

3. Det smarriga bufféutbudet

Calamares och charcoal-pizza på Ocean Point buffet, MSC Seaview. Foto: Heidi Rovén.

Bufféer kan vara tråkiga, enformiga, slafsiga…eller fräscha och supersmarriga! För mig är en buffé ett sätt att snabbt få tag i ett lagom mellanmål eller en enklare måltid när man vill lägga tid på annat just då. Kryssar man med barn är det oslagbart eftersom man har maten direkt, det nästan alltid är öppet i buffén och gillar de inte det ena kan man snabbt byta ut det mot något annat utan att man behöver vänta i en halvtimme på att det ska beställas, tillagas och serveras.

Dessutom känner man faktiskt inte alltid för ”finmat” (eller att klä upp sig), ibland vill man bara ha det där goda som amerikanerna kallar ”comfort food”. 😉 Dit hör definitivt pizza, och var ska man äta det på en kryssning om inte när man kryssar med ett italienskt rederi! Ovan ser ni friterad calamares som jag älskar och så en annan MSC-favorit; nämligen charcoal pizza som döljer sig där bakom salladen. Missa inte den för guds skull nästa gång du är ombord!

4. Min sköna balinesiska massage på Aurea spa

Ni Made Henni hette min terapeut som var från Indonesien och jätteduktig på sitt jobb! Foto: Heidi Rovén.

Alla spacenter hos MSC Cruises heter Aurea Spa och jag har aldrig blivit besviken på mina upplevelser där på något MSC-fartyg. Servicen har varit kanon, liksom utförandet på massager och annat, dessutom har prissättningen varit den mest humana i branschen (vi får se hur det blir framöver, Aurea Spa har just övergått till att drivas av ett annat företag).

Även denna gång ombord på MSC Seaview hade jag en toppenupplevelse. Min vänliga terapeut (ovan på bilden) gav mig en fantastisk balinesisk massage, en specialitet hos MSC Cruises, och jag flöt därifrån på lätta moln och med betydligt färre spänningar i kroppen. Har man inte tid för en massage hemma iland när vardagens bestyr rullar på ska man definitivt passa på under sin kryssningssemester. Eftersom man ändå slappnar av mer än hemma, har ju massagens effekt dessutom chansen att vara lite längre. Dessutom var allt superfräscht och fint och som ni ser ovan hade jag till och med havsutsikt från mitt behandlingsrum.

5. Att uppleva havet från Suckarnas bro

Heidi på Bridge of Sighs, MSC Seaview. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

MSC Cruises flirtade förstås med kryssningsdestinationen Venedig när de namngav den spektakulära glasbron i aktern på MSC Seaview. Den ”riktiga” Bridge of Sighs byggdes på 1600-talet och sträcker sig mellan Rio di Palazzo där fångar förhördes och fängelset där de flesta sedan hamnade. Det sista de såg av vackra Venedig var genom gluggarna på denna bro (som jag faktiskt gått på och kikat ut ifrån), en utsikt som fick dem att sucka djupt – därav namnet.

Ombord på MSC Seaview må man också sucka djupt över den vackra havsutsikten men något fängelsestraff väntar verkligen inte. Ombord är du fri som fågeln att göra (nästan) vad du vill och kan vraka och välja bland en mängd förströelser och aktiviteter. Känslan när man står där på bron, med de mäktiga vågorna låååångt därunder, är kittlande minst sagt! Inget för den med höjdskräck eller svindel men helt klart en häftig och speciell upplevelse (även om MSC Cruises inte är de enda med glasbroar till havs).

6. Den himmelskt goda glassen från Venchi

Jag och mina fina killar testar glassen på MSC Seaview. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Alla som tycker om glass sträcker upp en hand! I vår familj må vi ha olika favoritsmaker men vi är alla glasstokiga! MSC Cruises samarbetar med ett italienskt företag som heter Venchi som gör både choklad, glass och crêpes ombord. Venchi är ett gammalt företag med anor från 1878, de har alltså ”lite” erfarenhet av vad de gör! Och de gör det bra, OMG vad de gör det bra! Glassen från Venchi är to-die-for.

Det finns massor av läckra smaker ombord som serveras på flera olika ställen, till exempel i båda poolbarerna.  Choklad, nötsmaker, frukt, bär, sorbet av olika slag…you name it. Man kan få den i bägare eller i strut eller köpa färdigstöpta glassar på pinne som görs ombord. Jag törs knappt säga att vi nog åt minst en sådan här glass om dagen och jag måste gått upp flera kilon på grund av det – men det fick det vara värt, så god är glassen! 😉

7. Rätter av Michelin-kock i main dining

Heidi på Silver Dolphin, en av huvudrestaurangerna på MSC Seaview. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

MSC Seaview har flera olika restauranger där måltiden ingår i biljettpriset, plus flera ytterligare så kallade specialrestauranger där man betalar extra. Var man väljer att äta för kvällen bestämmer man själv, men ett tips är att inte välja att äta på en så kallad specialrestaurang då det är ”elegant evening”. Då serveras nämligen en extra fin meny i huvudrestaurangerna.

På vår kryssning fick vi en riktigt trevlig överraskning då det var elegant evening, då fanns nämligen en varmrätt på menyn skapad av Michelin-kocken Ramón Freixa! Ramón Freixa är en spansk stjärnkock (en av flera som MSC Cruises samarbetar med) vars Madrid-baserade restaurang vunnit 2 Michelin-stjärnor. För MSC Cruises har han tagit fram recept till särskilda rätter som de serverar just på sina elegant evenings och den som stod på menyn under vår kryssning hette Duck Royale. Denna rätt på anka serverades med en gåslever-sås och lök som synes på bilden ovan och var verkligen utsökt! Så, glöm inte mitt tips: ät inte på specialrestaurangerna under en gala/elegant evening – då är maten som bäst även i de ”vanlig restaurangerna”!

8. Alla pooler och badmöjligheter

En solig dag hängde familjen bara vid poolen – så härligt! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

När jag läser olika kryssningsforum ser jag ibland att folk klagar på badmöjligheterna på fartygen. Har dock svårt att tänka mig att någon gör det på poolurvalet på ett MSC Cruises-fartyg! På MSC Seaview kunde jag räkna till minst fyra pooler, utöver det finns en pool i Aurea Spa (dit man i och för sig får betala extra för att få komma in). Dessutom är en av dessa fyra en inomhuspool som har ett avdragbart tak – de kan alltså välja om de vill täcka den eller inte beroende på vädret.

Ytterligare en sak som är bra är att barn får bada i den här inomhuspoolen, vilket inte alltid är fallet hos andra rederier som också har inomhuspool ombord. Då är den bara för vuxna. Vi njöt både vid Panorama pool som ni ser ovan på bild och Jungle pool (den som de kan ta av taket på). Dessutom finns en pool i aktern som heter Sunset Beach pool och så kan barnen plaska runt och stänka hur mycket de vill i Forest Aquaventure park – området ombord för vattenrutschkanor, plask och lek som också har en grund pool.

9. Champagnebar med havets läckerheter

Bubbel för två. Unna er en romantisk kväll ombord! Foto: Heidi Rovén.

Champagnebaren ombord ligger alldeles intill fartygets stora atrium. Här känns det inbjudande att slå sig ner för ett glas före middagen, före showen eller varför inte för att njuta av lite skaldjur – havets läckerheter? En flaska champagne finns i alla prisklasser, ungefär mellan 49 – 200 euro. En drink med prosecco får man för 7 euro. För ett halvt dussin ostron får man betala 16 euro, 30 gram caviar med traditionella tillbehör (blinis etc) kostar 42 euro.

Vill du slå på stort och satsa på det breda utbudet av skaldjur från tigerräkor, havskräftor, hummer och krabba till tre olika sorters musslor och ostron, kostar det 69 euro. Att imponera på sitt kryssningssällskap eller ge kvällen en extra flott inramning är helt inom räckhåll med andra ord! Och finns det något bättre än champagne och skaldjur? Frågar du mig är svaret nej! 😉

10. Bästa MSC-showerna någonsin

Artisterna på MSC Seaview var fantastiskt bra! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Ibland är showerna man ser till havs bra, ibland framkallar de en gäspning, ibland kan man inte sluta applådera och ibland reser man sig och går. Och så emellanåt händer det att de glimmar till och är rent fantastiska! Och till dessa tillfällen sällade sig snabbt de shower vi såg på MSC Seaview. Sångerskorna höll världsklass, dansarna var suveräna och så de här ”robotkillarna” som vred sina kroppar i positioner man inte trodde var möjliga…!

Nu såg jag flera av artisterna när jag nyligen var på MSC Grandiosa så jag gissar att en del kanske förflyttats och inte längre är kvar på Seaview (tyvärr, men några av de andra bra artisterna borde ju vara kvar). I alla fall så stod hela publiken i teatersalongen upp efteråt och applåderade, det var succé!

Lite kryssningsfakta

För dig som blir sugen när du läst allt detta vill jag tipsa om att det även i år är möjligt att kryssa i Medelhavet med MSC Seaview. Ända från nu och hela sommaren 2020 gör MSC Seaview 7-nätters kryssningar från både Barcelona, Genua, Civitavecchia, Cannes och Palma de Mallorca (längre fram även kortare turer på 5 eller 3 nätter). Bokar du i god tid finns priser på ca 850 kr/dygn.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier