Andra njutningar i Tallinn; parker och skönhetssalonger

Flådigt blänkande fasad på Tallink City Hotel. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Mitt senaste besök i Tallinn låg över en helg och jag bodde därför en natt på Tallink City Hotel. Det var perfekt eftersom hotellet ligger så centralt med närhet till det mesta, plus att det ju finns så mycket att göra att två dagar för att se och upptäcka staden verkligen känns som ett minimum.

Jag har redan skrivit om vad jag och min väninna gjorde för upptäcktsfärder i Tallinn första dagen, nu tänkte jag berätta vad vi gjorde den andra! 🙂

Parkliv och konst

Efter en god och lång ”prat-frukost” (är de inte bara bäst…man äter, okynnes-äter lite till, fyller på kaffet…och pratar, pratar, pratar…) var det dags att vi gav oss iväg. På programmet denna dag stod den stora parken Kadriorg; en av alla 90 parker som ska finnas i Tallinn och den största och mest kända.

Frukostlugn längs fönstren på Tallink City Hotel. Foto: Heidi Rovén.

Parken anlades av Peter den Store i början av 1700-talet och mitt i parken finns det sommarresidens som han lät uppföra till sin hustru Katarina I. Det finns flera muséer i parken (bland annat konstmuséet KUMU som vi besökte) och stora ytor att strosa runt i.

Svandammen i Kadriorg-parken, den största av Tallinns alla 90 parker. Foto: Heidi Rovén.
Konstmuséet KUMU är värt ett besök. Foto: Heidi Rovén.
Jättebokstäver utanför entrén som tillsammans blir ”KUNST” – så klart! 🙂 Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

I början av parken är känslan mer anlagd som ståtliga Svandammen, men ju längre bort man kommer blir naturen mer ”vild” med ängar och skogskänsla. Jag hade fått för mig att jag ville se den japanska delen så vi gick ända längst bort. Det var jättefint där!

Den japanska delen ligger längst bort i Kadriorg-parken. Foto: Heidi Rovén.
Här kan man verkligen ta en paus från storstadspulsen. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Sanddynerna vid Pirita

När vi skulle tillbaka mot city gick vi längs Pirita-vägen som har en fin strandpromenad där många går, joggar och cyklar. Det är billigt att hyra cykel, det kostar bara 10 kronor per timme, så för den som inte bara vill ta sig fram till fots eller med spårvagn kan det vara ett tips.

Längs Pirita-stranden kan man hyra trampcyklar (ej 10 kr). Foto: Heidi Rovén.

Sanden längs kuststräckan här är också jättefin, så hit ska man ta sig om man vill sola eller leka. Bada får man dock inte göra just här, men längre bort från hamninloppet ska det finnas en populär badstrand.

Solbart ja, badbart nej. De stora färjorna och kryssningsfartygen går för nära land. Foto: Heidi Rovén.

Denna dag tog vi bara en snabb lunch i solen på en mur utanför köpcentrat Viru Keskus. Det passade oss bra, dels hade vi ätit en stadig frukost och dels hade vi så mycket vi fortfarande ville hinna med under våra sista timmar i Tallinn.

Gillar du shopping ska du absolut ta en titt i Viru Keskus. Foto: Heidi Rovén.
Wrap med en kaffe i solen; enkel snabblunch för under 7 euro när man är ”on the go”. Foto: Lisa Marie Green Weijmar.

Kropps- och hårvård för halva priset

Tyvärr hann vi inte stanna och shoppa i Viru Keskus denna gång men vi tog genvägen genom shoppingcentrat för att ta oss ut på andra sidan till hotellet som ligger mitt emot. Där hämtade vi upp vårt bagage innan vi fortsatte mot Tallinks andra hotell Tallink Spa & Conference Hotel där de har ett stort spa, hårsalong och erbjuder många olika slags hår-, hand-, fot-, kropps- och övriga spabehandlingar. Ett riktigt mecka för den som älskar spabehandlingar som mig alltså! 😀

Tallink Spa & Conference Hotel har stor badvärld samt hårsalong och många behandlingsrum. Foto: Heidi Rovén.

Med priser som motsvarar ungefär hälften mot vad man får betala på hemmaplan ville vi passa på, så jag som var i stort behov av att bli snygg i håret hade sett till att boka in mig på Hera hårsalong där jag blev omhändertagen på bästa sätt av frisören Maiu.

Jag var supernöjd med mina behandlingar; klipp och färg blev till och med bättre än hemma!
Vi blev bjudna på kaffe och det fanns svenska modemagasin att kika i…
Här är Maiu; bästa frissan som ni hittar på Tallink Spa & Conference Hotel i Tallinn!

Läs mer här om hennes underverk på min andra sajt och blogg, Spabanken! Efter hår- och fransfärgning samt klipp för mig samt fransfärgning och fotvård för min väninna, var vi redo att dra iväg med vårt bagage till hamnen och D-terminalen igen. Just detta är verkligen smidigt att Tallinks stora spahotell är på gångavstånd från färjeterminalen där deras fartyg lägger till och avgår.

Färjeterminalen som Tallink utgår ifrån har beteckning D.

Hem med Baltic Queen

Efter att vi checkat in på Baltic Queen och gett våra A premium-hytter godkänt 😉 gick vi ut på däck och njöt av den härliga sommarkvällen. Det är liksom bara ett måste när man färdas med båt tycker jag, i alla fall på sommaren…man måste njuta av och får inte gömma hur man färdas…till havs! 🙂

Baltic Queen är ett av Tallinks två fartyg som trafikerar sträckan Stockholm – Tallinn. Foto: Heidi Rovén.
Vi hade det lyxigt med varsin hytt med dubbelsäng!
Klart jag var glad efter en sådan kanonhelg! Repeat please? 😉

Kvällens middag åt vi på ryska restaurangen Aleksandra. Jag måste vara ärlig; de senaste gångerna har faktiskt servicen varit lite si och så där…långsam, knölig och slarvig med detaljerna (om jag påpekar att jag vill ha KALLT bubbel vill jag inte ha fesljummet i alla fall…och har man hungrande barn i sällskapet ska de inte vara de som utfodras allra sist, typ 15-20 minuter efter de vuxna…).

Miljön på restaurang Aleksandra (Baltic Queen) har en air av det lite gammaldags ryska. Foto: Heidi Rovén.
Lisa och jag fick ett sådant här mysigt ”bås” på restaurang Aleksandra.

Turligt nog såg vi inget av detta denna gång, allt var toppen! Vi fick väldigt trevlig och uppmärksam service av den där ”tankeläsningssorten” där de föreslår saker innan man hunnit önska det själv – vi hade en mycket trevlig middag och bara älskade personalen!

Löjrom, forellrom och foie gras

Även maten fick full pott; vi startade med en lyxig och underbart smörig och frasig blini med löjrom och på det tog jag (som vanligt haha) dagens fisk som var röding som serverades med sås med forellrom, potatispuré med gräslök och inlagda grönsaker. Min väninna beställde biffstek à la russe som serverades med aromsmör med konjak och foie gras, potatis med bacon, portvinssås och gräddfilsstuvad surkål.

Rysk blini med löjrom på Restaurang Aleksandra, Baltic Queen. Mums!
Fartygets blinis är egentligen nästan som en huvudrätt; stora och mäktiga. Och jättegoda!
Dagens stekta fisk var röding…en av mina favoriter faktiskt så det passade ju bra! Foto: Heidi Rovén.

Mätta och nöjda strosade vi runt lite, kikade i butiker och på underhållningen innan vi hamnade i Manhattan Pianobar med varsitt glas…jag testade den alkoholfria Green & Red som genast blev en favorit hos oss båda (nu vill vi gå på bartenderskola på båten för att lära oss, haha!).

I pianobaren kan man ofta lyssna till levande musik.
En sista drink hann vi med, det blev den alkoholfria Green & Red för mig – en ny favorit!

Men tills vi är ombord igen så får vi experimentera på egen hand för att få till den perfekta avvägningen mellan ingredienserna; lingonjuicekoncentrat/sirap, limejuice, tonic och så ner med en fet rosmarinkvist i glaset. Jag tycker verkligen denna drink har den perfekta sommarfräscha smaken – och den går säkert att spetsa för den som vill! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier