Ankomst Tromsö: med vita skinnboots i snöslask

Tromsö mötte med snöslask/regn och vind. Hm. Mina vita, pälskantade skinnboots som skulle göra sig så snyggt till alla snöpudriga backdrops kändes plötsligt inte lika självklara.

Att dra en tung resväska genom snögloppet samtidigt som jag parerade pölarna lyfte inte heller humöret direkt. Våt som en regndränkt katt plaskade jag in på kryssningsterminalen och försökte värma upp mig. Nu kunde det bara bli bättre.

Och det blev det! När ryktet spred sig att Havila Capella nått kaj kastade jag mig ut för att filma introt till min video som ligger uppe på SeafunTV.

Det blev en tagning, sedan flydde min temporära kameraman (som var en kvinna i detta fall, min man var inte med) undan halvstormen och gick in igen. Förståeligt, men då kanske ni också förstår varför jag stakar mig lite där i början haha, det var en högst improviserad scen som inte fick några omtagningar!

Hundspann – vad behöver man tänka på?

Väl inne i den torra sköna värmen på fartyget Havila Capella var det första jag gjorde – att gå av igen! Japp, jag var på en kort 2-nätters kryssning (plus en iland i Kirkenäs) så tiden var dyrbar.  

Första utflykten och vinteräventyret var en hundspannstur som ordnades av Tromsö Vildmarkscenter (eller Villmarkssenter som det heter på norska). Centret ligger i Kvaløja cirka 2 mil från Tromsö och faktiskt har jag varit där förut, med familjen. Allt var sig likt kan jag berätta. 🙂

Jag och sonen Isac på Tromsö Villmarkssenter 2014.

Jag vill också lugna den som har en massa frågor, för det kan man ha inför en sådan här utflykt. Hur ska det fungera? Vad ska jag ha på mig? Är det svårt? Farligt rentav? Lugn bara lugn. De är proffs och allt man behöver göra är att dyka upp och ”go with the flow”! Så det enda du behöver tänka på är att vara närvarande och njuta av äventyret!

Sex kilometer över snövidderna

Jag hade dock klätt mig ordentligt i många lager och med tjock fleece vilket jag var glad för. En del behöll till och med sin egen jacka på under låne-overallen. Kraftiga boots lånar man också på plats så man slipper oroa sig för smuts och kyla. (Perfekt om man bara har med sig vita skinnboots, haha…!)

När alla var färdigklädda fick vi följa med ut för att träffa de fina husky-hundarna och lyssna på hur guiden berättade om hur deras center fungerar.

Överallt ylar hundarna och de har flera hundra! Med sin tjocka päls bor de utomhus och vuxna och valpar är uppdelade. De vuxna ”jobbar” med hundspannsfärderna medan valparna lär sig. Man sitter i stora slädar som körs av en guide så det är bara att luta sig tillbaka!

Vi gjorde en sex kilometer lång eftermiddagstur där vi for fram över snövidderna. Vår slädförare, en ung kvinna, ropade hela tiden uppmuntrande till hundarna. Det gick inte att att miste på deras kärlek och starka band till varandra. Efteråt bjöds det på fika och kaka i en mysig rund trästuga.

De har också dagsturer, morgonturer och expeditioner på upp till flera dagar. Även turer under norrskenet (om man har tur).

Incheckning på Havila Capella

Väl tillbaka på fartyget var det dags att checka in och hitta sin hytt, i mitt fall nummer 5341.

Hytten kändes rymlig med sina 15 kvm och allt var fräscht och gick i lugna naturfärger. Jag gillade särskilt sådana detaljer som wifi i hytten, USB-portar för enkel laddning, exklusiva produkter i duschen (norska Fitjar Islands) och en riktigt tjock yllefilt på sängen. Sådan kvalitet kan den här textilingenjören lukta sig till på långt håll! 😉  

Jag hann också titta runt lite på fartyget innan det var dags att möta upp de andra i gruppen för en drink före middagen.

Lite om dryck ombord, vill man kan man köpa sig ett dryckespaket, det finns både med och utan alkohol. Som exempel kostar minsta alkoholfria paketet på 30 enheter 1995 NOK och 50 enheter alkohol 5995 NOK.

Första kvällens middag åt jag i Havrand, fartygets à la carte-restaurang. Jag hade läst och förstått att maten skulle vara bra, men som ni kanske läst att jag skrivit tidigare hade jag ändå inte så jättehöga förväntningar.

Jag har ju det senaste året blivit rejält bortskämd med god mat på såväl Seven Seas Splendor som Oceania Riviera och många andra fartyg – så gourmetribban hade höjts kan man lugnt säga. 😉

Torsk från Lofoten

Väl på plats såg jag att menyn hade ett tema; Polar Land. Sånt är trevligt – destinationsknuten mat! Säkert finns andra teman också om man exempelvis reser söderöver.

I denna meny ingick bland annat bakad torsk från Lofoten med örtsmör och picklade champinjoner, porchetta från frigående norska grisar med äpple och kaprissås, penne med tomatsås och ost från Myrdal och en hel del annat gott.

Jag valde torsken och den var fantastisk! Så otroligt fräsch, fast och vällagad intill perfektion. Inget onödigt, inga konstigheter, bara rena råvaror som kom till sin rätt på bästa sätt. Tack vare att jag var inbjuden på denna prova-på-kryssning fick jag även tillgång till att prova Havila Gold-menyn.

Jag och mina medpassagerare i gruppen tog in lite av varje och delade, vilket gjorde att jag kunde prova igenom många av rätter. Det var bra för nu kan jag med säkerhet intyga hur duktiga de är i köket! Jag fick ju nästan skämmas lite för att jag inte trott det bästa om maten, haha, det var verkligen galet gott och även om i lite annan stil än redan nämnda lyxrederier så vågar jag mig på att påstå att det var minst i samma nivå!

Ännu mer läcker mat med Havila Gold

Havila Gold-menyn bestod av mindre tapasliknande rätter som kräftsoppa, kungskrabba, pilgrimsmusslor, renfilé, torskrom…och så självklart tillagat på ett läckert vis. Se bilderna nedan och låt er suktas!

Han man svit ingår Havila Gold-paketet, kryssar man över fem nätter går det att köpa till, annars kan man också köpa rätterna separat då för 149 NOK styck.

Delar av det duktiga teamet på Restaurang Havrand, Havila Capella.

Havila Gold kostar annars 2725 NOK på en 5-dagars tur söderut, 3235 NOK på en 6-dagars tur norrut och 4945 NOK på en hel rundtur (Bergen-Kirkenäs-Bergen, 11 nätter.) Läs mer här om vad som ingår.

Det var en trött, mätt och nöjd Heidi som efter denna läckra middag återvände till hytten för en natts vila innan nästa äventyrsdag. Mer om min dag i Honningsvåg i nästa inlägg.

Här kan du läsa min fulla recension av Havila Capella och varför jag var nyfiken på detta vinteräventyr.
Följ gärna också Seafuns andra kanaler; Facebook, Instagram och YouTube-kanalen SeafunTV!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier