Eftersom du läser detta är du alltså nyfiken på hur det är att segelkryssa! Kanske har du kryssat med stora fartyg med flera tusen passagerare innan, eller så är du inbiten seglare som kan tänka dig att slippa sköta seglen själv för en gångs skull men vill behålla den nära känslan till havet.
I mitt första inlägg om segelyachten Club Med 2 berättar jag framförallt om fartyget och hytten. I mitt andra inlägg djupdyker jag i allt om mat och dryck, allt det som ingår på en segelkryssning med det franska reseföretaget Club Med.
Club Med anses vara något av pionjärerna inom all-inclusive-semestrar. De startade för cirka 70 år sedan och har idag över 60 anläggningar. Personalen kallas ”GO” vilket står för gentil organisateurs och betyder ungefär ”vänliga organisatörer”. Gästerna är ”GM”; gentil membre vilket betyder ”vänliga medlemmar”. I deras all-inclusive-koncept ingår inte bara mat och dryck utan även massor av aktiviteter, sporter och barnklubbar.
Bland deras teman finns sol, strand, skidor, romantik, familj. Ett segment av deras resorts kallas exclusive collection och här ingår också deras segelyacht. Club Med 2 är världens största segelfartyg, byggd 1992 i le Havre i Frankrike.
Vattensporter i fartygets ”nautical hall”
De flesta av dessa teman smälter passande samman i deras kryssningsupplevelse. Just aktiviteterna var en av de saker som hade lockat mig att ta med familjen ombord. Våra två söner, 8 och 14 gillar action men inte barnklubbar så när jag läste att de hade vattensporter ombord så nappade jag direkt!
I min föreställning skulle detta finnas tillgängligt varje dag. När jag fick bokningen stod det att vattensporter skulle finnas två av kryssningens sju dagar. Väl ombord hade detta bantats ner till en. Förklaringen jag fick var att lokala myndigheter inte tillät dem plus att väderförhållandena inte var tillräckligt bra. Jag tar deras ord på det för den dag deras nautical hall var öppen var det svårt nog, i alla fall om man inte var surfproffs.
Club Med 2’s nautical hall ligger i aktern där de kan öppna en hel plattform som blir som en brygga ut i vattnet, jättecoolt. Här har de massor av utrustning för snorkling, vindsurfing av olika slag, kajakpaddling, SUP med mera. Vattenskidor har de också men inte denna dag (vilket var synd, det hade min 14-åring sett fram emot att testa, vi skaffade till och med linser åt honom enbart av denna anledning).
Min man och äldste son testade en av deras dubbelsitsiga kajaker och fick en rejäl träningsomgång när de paddlade iväg en bra bit från fartyget. Innan hade två motorbåtar dragit iväg med ett gäng gäster som ville snorkla. Flera var också ute och surfade och testade stand up paddelboard. Det såg svårt ut men gästerna klarade det bra!
Vad gör man ombord?
När vi ändå är inne på aktiviteter: ni undrar säkert vad som mer finns att göra. Vi har redan fått frågan ”blir det inte långtråkigt, vad GÖR man ombord?!”. Jag nästan småskrattar när jag hör detta för personligen har jag ALDRIG en minut att bara slappna av i mitt hektiska liv så när jag får chansen att bara blänga ut över havet på någon kryssning är det som balsam för själen.
Dagtid är man ju iland, väl ombord igen är man ofta hungrig eller törstig. En paus i en solstol passar bra efteråt eller ett dopp i en av de två poolerna. Sedan var det ofta dags att ta en dusch inför kvällen, så någon direkt dötid då man undrade vad man skulle göra hade då inte vi i alla fall! De har ett pingisbord som var räddningen för att underhålla 8-åringen, där hängde han och pappa en hel del. 😉 Gym och yogaklasser finns också.
En dag besökte jag deras spa där jag tog en en skön helkroppsmassage. Observera dock att det som kallas spa inte är en hel bad- och bastuavdelning utan mer som ett skönhetscenter med frisör och ett par behandlingsrum. Kvalitetsribban låg dock högt och min terapeut var fantastisk.
Produkterna de använder är franska Sothys och jag fick både vara involverad i att bestämma hur den skulle utföras som att påverka dofter med mera. Jag var hundra procent nöjd! Prisnivå: ca 100 euro för en 50-minuters massage.
Kryssningar med familjetema
Eftersom det var en familjekryssning fanns också personal som tog hand om barnen om man/de ville. På förmiddagarna samlades de som ville med en ung ledare från fartyget som tog iland barnen för bad på en närbelägen strand eller bollspel.
Ombord såg vi pärlpyssel en dag (annat fanns säkert också andra dagar) och kvällstid kunde man lämna barnen i ledarnas händer för tidig(are – den var fortfarande ganska sen) middag, kl 19.45 för barnen medan vuxna kunde äta från kl 20.00. Därefter hittade de på någon lek eller aktivitet. Våra barn ville tyvärr inte delta, mest kanske på grund av att de flesta barn var franska. Synd, jag tror säkert det var trevligt och ledarna pratade alla bra engelska.
Kvällstid var vi med en gång på ett musikquiz. Boat game kallades det och det var roligt! Energisk personal höll i olika frågesporter (på två språk) med gästerna var uppdelade i lag. Vi deltog efter bästa förmåga och fick många härliga skratt!
Vad som hände senare vet vi faktiskt inte. Vi var kvällströtta men uppfattade inte Club Med 2 som en ”partybåt”, mest kanske för att det denna gång var familjetema ombord? Det kändes mer som att man minglade före middagarna ute på däck vid barerna än att de hade nattklubb och disco. Men som sagt – vi vet inte säkert, kanske drog partyt igång efter midnatt när vi susade sött (läs: jag jobbade i hytten).
För vem passar Club Med 2
Så vem är då en segelkryssning med Club Med för? Jag inflikar på en gång frågan (som jag tror ni alla ändå vill ha besvarad) vad som gör denna kryssning unik?
Själv tyckte jag jättemycket om vår kryssning. Som i jätte, jättemycket. 🙂 Uppklädda och stela kryssningar känns lite förbi, i alla fall om jag får välja. Om man vill ha en skön miljö med avkopplande atmosfär, så lite scheman och saker att passa som möjligt (mer än måltiderna och tiden då fartyget avgår), frihet från att klä upp sig till tänderna, bra mat och fördelen som mindre fartyg har – det vill säga att de kan nå mindre hamnar och att man slipper allt detta med folkmassor, köer och sådant – då passar Club Med 2 perfekt.
Denna segelkryssning ger massor av semesterkänsla utan stök och stress. Totalt rymmer fartyget runt 380-390 gäster (jag har sett lite olika siffror) och besättningen består av 200 personer, men alla jobbar förstås inte med service. 1 personal på 2 gäster är ändå mycket (särskilt om man jämför med de största fartygen där det kan röra sig om 1 på 4). Samtidigt har man här inte någon ”stel lyx” med formella krav som många andra mindre lyxfartyg kan ge känslan av.
Prismässigt ligger en Club Med 2-kryssning på runt 5000 kronor per dygn, vilket inkluderar all mat och dryck (ej finare viner eller sprit). För att tala klarspråk kräver det förstås en lite fetare plånbok, vilket i sin tur drar ett visst klientel. Min avsikt är inte att irritera någon när jag skriver så utan bara att ge er en bild av skillnaden. Du köper lyx i form av småskalighet, service, yta och lugn.
Personligen börjar jag mer och mer föredra denna typ av lyx: den sportiga barfotavarianten dagtid där jag även är fri att klä mig som jag vill kvällstid. Klädkoder finns ombord på Club Med 2 men de är mer lekfulla än stela, som ”blue & white”, ”bohemian chic” och ”all white”. En kväll var det galamiddag då man skulle klä sig ”very elegant” – vilket knappt någon gjorde ändå. Det var lika avslappnat. 🙂
Bra att känna till
Finns det då inget negativt att säga om denna kryssning? Hm..det skulle då vara att man får röka ute på däck. Vi är icke-rökare och störs rejält av cigarettrök. Fransmännen bolmar på så risken att man hamnar nära någon som röker är tyvärr ganska stor. Flera gånger bytte vi bord på grund av detta. Det hände aldrig vid matborden men vid poolområdet nära baren, ja.
En annan sak somn är bra att känna till är att vi fick ta tender i nästan varje hamn. För oss var det inget problem och vi fick bara vänta en enda gång på den lilla livbåten som körde oss i hamn, alla andra gånger var det bara att kliva på direkt. Yngste sonen tyckte dessutom att det var lika roligt varje gång och ville sitta längst ut så han blev nedstänkt!
När det gäller rutten kan jag inte annat än varmt rekommendera den. Vår rutt hette Cyclades and the jewels of Istanbul. Det innebar att vi kryssade en del i Egeiska havet men även neråt mot Kreta (Kretiska havet). Ögruppen Kykladerna består av massor av småöar där några av de mesta kända är Mykonos, Náxos, Páros och Santorini.
Det var länge sedan jag kryssade i Grekiska övärlden så jag var lycklig att vara tillbaka och få besöka så många av de mysiga öarna här, Grekland är verkligen otroligt fint! Drömmiga, nästan overkliga vyer vart man än vände sig med alla vita stenhus, rosa blommor, blåa tak och dörrar.
Vi fick också besöka den unika ön Delos med sina 4000-åriga lämningar och rika historia, ett stopp jag var väldigt imponerad av. Hela ön är som en nationalpark (i alla fall där vi la till) och det är fritt att gå iland utan guide, vi behövde bara betala (en blygsam) entréavgift på 8 euro (gratis för barnen) för att få komma in till den arkeologiska sajten.
Vår kryssning togs oss också till Kusadasi (där vi såg och filmade ett par som missade sitt fartyg Norwegian Getaway – en reel som gått viral med över 17 miljoner visningar – ni ser den här), ön Bozcaada där livet verkar ha stått still och inte alls är så turistigt, plus avslut i Istanbul.
Club Med 2 gör många fina rutter, både i Medelhavet sommartid och i Karibien vintertid. Jag ska presentera vår fina rutt närmare i ett annat inlägg men så länge kan ni kika runt på Club Meds svenska hemsida om ni vill. 🙂
Följ gärna SeaFun på Instagram, Facebook, YouTube, Threads och TikTok så du inte missar något när vi delar med oss av alla kryssningsupplevelser i text, bild och video. 🙂