Från Honningsvåg till Nordkap

Honningsvåg
Honningsvåg

På förmiddagen la vi till i det nordnorska lilla samhället Honningsvåg. Det är det nordligaste stoppet på Hurtigrutens karta, och härifrån kan man följa med på en utflykt till Nordkap, Europas nordligaste punkt. Vi var anmälda på utflykten men fick veta precis innan fartyget nådde kaj att den tyvärr var inställd på grund av dåligt väder; vägarna var igensnöade och vinden så stark att det fanns risk för bussarna att glida av vägen.

Besvikna men glada att rederiet inte chansar med sina gästers säkerhet, styrde vi istället stegen mot den dignande lunchbuffén innan vi packade på oss allt varmt vi hade för en kort tur i stan. Lunchen först; vi var glatt överraskade. Norge är ju inget matland direkt varför vi inte heller förväntade oss särskilt mycket, men buffén var både riklig och smaklig och vi gick mätta och nöjda därifrån.

Efter lunchen styrde vi stegen mot hytten där vi packade på oss allt vi hade med oss; yllelager, termobyxor och varma jackor samt fler lager halsdukar, mössor, vantar och varma skor. Ute i snöyran var vi glada åt våra ansträngningar, ingen frös mer än möjligtvis om kinderna och nästipparna!

Ute mötte oss snö i mängder och ett litet samhälle som 2006 blivit utsett till Norges mest idylliska sommarstad. Nu var det inbäddat i snö och is och vi letade oss med nöd och näppe fram längs gatorna tills vi gav upp och vände tillbaka till fartyget igen för lite ”hyttrelax”. Sonen tycker våningssängarna är jätteroliga och med några kex och en film på sin surfplatta är han helt nöjd med att bara mysa en stund innan det är dags att göra sig iordning för kvällen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier