Grand Finale för Silja Serenade i sin gamla skepnad

_MG_3897_1

Att ha en promenadgata i mitten av fartyget är en genialisk fartygskonstruktion. Utmanande från flera perspektiv säkert, men väldigt trevligt när man kliver ombord. Direkt befinner man sig ”där det händer”; bland butiker, restauranger och ofta ett pågående uppträdande.

När vi i fredags klev ombord på Silja Serenade mötte Fader Frost, en nära släkting till jultomten, med sin glittriga ”tomtenissa”. Vår son Isac blev förstås förtjust, och som ackompanjemang fanns även en kvinnlig stråkkvartett som spelade medan passagerarna klev ombord.

Direkt fick vi syn på de stora 50%-skyltarna; eftersom fartyget nu går till varvet för sin ombyggnad reades allt ut, gissningsvis både av praktiska skäl som av andra. När de nya butikerna och restaurangkoncepten öppnar är det med nya märken och varor. Även om jag dreglade av köplusta 😉 gick vi först till vår hytt i den exklusiva commodore-avdelningen som även den ska renoveras.

_MG_3909_1

En commodorehytt är cirka 20-25 kvm, består av en inbyggd garderob, ett stort badrum och en sovdel samt en soffadel som kan separeras av ett draperi. Mycket lyxigt och trivsamt redan nu men bättre ska det alltså bli. Som gäst i en commodorehytt har man också tillgång till commodore lounge med panoramavy samt bastu, liksom att en specialfrukost i finrestaurangen Bon Vivant ingår.

Första kvällen susade iväg; trots att vi var lockade av alla restaurangkoncept på promenaddäck 7 åt vi i bufférestaurangen. Eftersom också den ska göras om helt ville jag ha full koll på förekonceptet för att på bästa sätt kunna bedöma och uppskatta efter-resultatet.

Dag två, i lördags, stannade vi något oväntat ombord. Vi lät Helsingfors vila i sin grålika januarislöja till nästa besök och tog det istället lugnt ombord för att uppleva fartyget till fullo. Sonen fick leva ut sitt lekbehov i lekcentret SiljaLand med piratskepp och flera bollhav, filmvisning, lite leksaker och rutschkanor. Riktigt bra och mycket uppskattat. Man kan även låna barnvagnar mot deposition, mycket bra service. Och förstås dyker Mumin och lilla My upp då och då!

_MG_3961_1

Det planerade badet i Sunflower Oasis blev tyvärr dock inte möjligt. Avdelningen med de tidigare grottlika baden var redan under rivning. Tack vare hjälp av Group & Sales- koordinatorn Harry Björklund fick jag en privat visning i byggdammet samt se ritningar på hur det ska bli. Istället bokade jag in mig på en ryggmassage på behandlingsavdelningen Bellamare där de även har torr- och ångbastu. En 25-minuters massage kostade 264 kronor och då ingick även att koppla av i bastur och loungen med sköna stolar, frukt och tidningar. Jag var mycket nöjd med mitt korta intensivbesök – ibland är det den lilla hälsoinvesteringen som gör den stora måbra-skillnaden!

_MG_3988_1

När kvällen kom var vi laddade att lyxa till det! Vi fick köa en bra stund (många nya passagerare klev på i Helsingfors) innan vi fick bord på den populära fisk- och skaldjursrestaurangen Happy Lobster. Happy är ett bra namn. Om hummerns glädje kan jag inget säga, men såväl jag som mannen gladdes definitivt!

Bouillabaissen smakade himmelskt; vi gissar att kocken kokat skaldjursskal som bas och byggt på med säkert både rikligt med grädde och en dash av välvald cognac? Det fantastiska dignande skaldjursfatet för 396 kr per person var en fröjd! Möjligen var jag något besviken på att det endast innehöll ett litet ostron var, och servitrisen var förvånansvärt slarvig med att träffa glaset med champagnen (det hamnade både framför, bakom och lite mitt i samt att den inte var kall nog). Allt rättades dock till, den vänliga och hjälpsamma attityden uppvägde och efter en söt avslutning lämnade vi vårt bord mer än nöjda.

_MG_4009_1

Slutligen måste jag tillägga att shoppingen förstås var extremt lyckosam för oss som var ombord. Superrean var så vitt jag vet inte utannonserad (mer än att det rådde ”hulabaloo” ombord med ett procenttecken efter för att antyda bra januaripriser som överallt var man går såhär års). Hade vi vetat innan hade vi helt klart tagit med bilen, ändå lyckades vi bidra duktigt till att lätta butikshyllorna från både skönhetsprodukter, exklusiva drycker som kläder och leksaker. För det gör man när man har chansen att komma över exempelvis Taittinger-champagne för 135 kronor och Ralph Lauren-solglasögon för 370 kronor! Det är det jag alltid säger; att kryssa är ett äventyr där man aldrig vet vad som ska hända – även på Östersjön!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier