Grand Rehearsal Cruise med Silja Symphony

Hemma igen från min allra första kryssning – ja resa överhuvudtaget – på över 485 dagar; en minikryssning ut på Östersjön med Silja Symphony! Kryssningen var en specialare som rederiet kallade Grand Rehearsal Cruise inför sommarens långkryssningar till Visby, Ystad och Höga Kusten. Vi var alltså med för att personalen skulle bli lite varma i kläderna och öva på rutinerna.

För det första var jag ju bara så pirrande glad igen! Dels för att jag nu äntligen kan börja lätta på min egenpåtagna stränga reserestriktion: jag fick nyligen min andra vaccinationsdos. Dels för att resandet börjar öppna upp igen…

Det gick ju att kryssa redan förra året men från och med 1 juli 2021 har Folkhälsomyndigheten gjort anpassningar av smittskyddsåtgärderna. Och för alla er som brukar fråga om munskydd; nej, man behöver inte ha munskydd ombord. Jag hade det ändå i vissa situationer för att det kändes bra för mig. Har man glömt finns munskydd att köpa i butikerna och informationsdisken.

VI hade med oss bil och det var lugnt och luftigt när vi körde ombord. Inte heller behövde vi köa eller trängas i hissen från bildäck och hytten var fräsch och i ordning. Värt att nämna här: jag har läst att Tallink Silja har noll procent återcirkulerande luft ombord, och jag såg att städpersonalen hade munskydd. Det kändes bra.

Välkomstskål i Starlight showlounge

Efter att vi installerats oss begav vi oss till promenaden på däck 7 och nattklubben/show loungen Starlight. Klockan var bara tidig eftermiddag, men enligt programmet skulle det serveras ett glas välkomstbubbel för Club One-medlemmar.

Tallink Siljas VD Ats Joorits och Sales & Marketing Director Matts Gottfarb hälsade också välkomna och berättade lite om pandemitiden och planer framöver. Bland annat går nu startskottet för sommarens 24 ”långkryssningar”.

Igår var det också nystart för fartyget Galaxy att börja göra sina 23-timmars kryssningar mellan Stockholm och Åbo igen. Av en slump lyckades vi faktiskt fånga Galaxy på bild från soldäck när hon passerade!

Befälhavare Ola Bengtsson var också på plats och sa några väl valda ord inför denna Grand Rehearsal Cruise, innan de skönsjungande kryssningsvärdarna tog över. Alla större shower är annars inställda för tillfället, den underhållning som i alla fall vi hade ombord var i mer nedtonad form.

Därefter satte vi siktet på en matbit – vi hade inte hunnit äta lunch ens innan vi åkte hemifrån. Det fick bli en räksallad från café Mundo som vi tog med oss ut på övre däck där solen flödade även om det var lite blåsigt.

Vi hade för övrigt fantastisk tur med vädret; klarblå himmel hela tiden. En DJ spelade på däck, folk satt i sina sällskap och njöt av att vara ute till havs igen. Vi strosade runt och stötte på flera vi kände här och där. Stämningen var på topp med andra ord – alla var så glada!

VIP-mingel i Sea View Lounge

Seafun var också särskilt inbjuden till ett exklusivt mingel i Sea View Lounge. Där fick vi tillfälle att prova champagnen Ayla (fartygets skeppschampagne som också säljs i Taxfree superstore) vilket var väldigt trevligt – just den hade jag nämligen varit nyfiken på. Den visade sig vara fin och fräsch med äppliga och citrusaktiga toner vilket var svalkande en varm sommardag som denna. 🙂

Återigen fick vi lyssna till VD Ats Joorits och Sales & Marketing Director Matts Gottfarb. Denna gång var också kommunikationschef Erika Janson med och tillsammans invigde de oss särskilt inbjudna i företagets situation och framtidsplaner. Jag fick också den obligatoriska bilden med fartygets huvudperson; befälhavare Ola Bengtsson!

Innan vi äntligen skulle få bege oss till Grand Buffet för vår middag, passade vi på att njuta ännu lite mer ute på däck och skåla med havet som en gest att vi nu åter kan börja ses oftare igen… 😉

Middagsbuffet med ändrat koncept

Självklart startade jag med handsprit.

Jag ska erkänna att middagen var en av sakerna jag var lite nervös för. En buffé kan ha mycket folk vilket per automatik betyder trängsel vilket man inte vill befinna sig i just nu.

Handspriten var dock väl utplacerad och de har lagt till en handtvättsstation utanför buffetrestaurangen. Mycket bra. Även i övrigt skulle det visa sig att min oro vara obefogad – tack och lov.

Det var inte alls mycket folk och inga problem att hålla avstånd. Detta trots att vi hade fått veta att det skulle vara fullbokat, men ”fullbokat” nu i dessa tider är ju något annat än maxkapacitet. Snarare halv kapacitet. Alla satt också med minst ett bord eller en rad sittplatser mellan sällskapen.  

Under sommarens inrikeskryssningar med Silja Symphony sker också några förändringar för Grand Buffet; dels serveras inte vin och öl i kranar längre, dels har smörgåsbordet fått ett nytt koncept med en ny meny.

Enligt rederiet är anledningen att de tror att det kommer ställas högre krav på ett bredare utbud av drycker för att matcha maten. Att servera dryck vid borden ska också höja upplevelsen och hjälpa till att minska trängsel, även om detta inte ska vara orsaken till konceptförändringen. Inget prat om besparingar alltså (vilket inte hade varit svårt att förstå om det varit så).

Jag vet inte om den buffé vi åt hade samma utbud som det blir på sommarens övriga kryssningar, men vi tyckte den kändes lite avskalad. Allt vi plockade av smakade ändå väldigt bra, från rökta räkor, västerbottenpaj och lax till potatisgratäng, rostbiff med rödvinsås och en härlig varm sparris och mandelmix. Sushi med dill var ingen favorit hos min amerikanska väninna dock, haha!

Att det däremot skulle kräva en särskild vinmeny mot tidigare bufféer? Nja. För att övertyga mig om det hade de fått visa upp en dryckesmeny med mer att välja på än nu; två röda, två vita och ett rosévin plus en handfull ölsorter. Jag hoppas gästerna får reda på detta i förväg annars lär det bli många sura miner är jag rädd… 

När vi kom fram till desserterna var vi sist kvar. Och inte gick det snabbare när det visade sig att det fanns två bord att välja på; ett med efterrätter och ett med glass, godis och chokladfontän. Ostarna hann vi inte testa alls.

Med ögat på klockan och örat mot vår pratglade servitör, åt vi oss igenom chokladmousse, pannacotta, citronmarängpaj, rockyroad, glass och godis. Att spetsa jordgubbar och marshmallows på pinnar och doppa i den flödande chokladfontänen gick ju inte heller för sig att missa – både roligt och gott!

Med beröm godkänt

Vi tittade bara in som hastigast i Starlight innan vi styrde stegen mot naturens egen underhållningen ute på däck; vi lyckades precis fånga det sista vackra ljuset innan solen sjönk i havet i all sin färgprakt. Här nedan kan ni själva se hur fint det var!

Efter en god natts sömn hade vi två punkter kvar på agendan; shopping som vi inte hade hunnit med alls kvällen innan, och frukost. Det blev ganska stressigt och vi hann inte riktigt njuta av frukosten så där länge som man brukar vilja. Med mer tid hade vi nog också shoppat ännu mer (vi var ändå väldigt ”duktiga” men så har vi också tränat oss till svart bälte i shopping på kryssning förut, haha!).

Stationen för handtvätt vid entrén till buffetrestaurangen var ny fick vi veta.

Lika sist som vi varit på buffén, var vi ner till bildäck. Som tur var hade vi fått lov att ta shoppingvagnarna ända fram till bilen (tack Tallink Silja!). De hade ju faktiskt utlovat att det skulle gå att förbeställa ner till bildäck men väl ombord gick det inte. Flexibilitet gillar vi dock och denna lösning funkade ju också.

Slutbetyg för Grand Rehearsal Cruise

Förmodligen är jag den mest mardrömslika testpersonen man kan ha ombord. Samtidigt kanske just därför också den bästa just nu. Jag vet nämligen ingen som varit lika extremt försiktig som jag varit under den här pandemin. Jag/vi (min familj) har inte umgåtts med någon, inte rest, inte ens åkt kommunalt, jobbat hemifrån, knappt gått utanför hemmet och shoppat allt som gått online. Jag har inte gillat den här pandemin. Ändå kände jag mig trygg ombord. Jag kände mig faktiskt helt lugn. Det var till och med härligt att vara bland folk och till havs igen – även om jag fortfarande uppskattar andra mest på avstånd. 😉

Så Tallink Silja, nu har ni inte bara Visitas godkännande med beröm utan även Seafuns. 🙂 Vi hade det mycket trevligt och tyckte allt fungerade bra. Lycka till i sommar!

Foto: Lisa Marie Green Weijmar & Heidi Rovén.

4 kommentarer på “Grand Rehearsal Cruise med Silja Symphony

 1. Skönt att höra att du kände dig trygg, då kan nog jag också tänka mig att åka på en kryssning igen 🙂

  1. Hej Ann! Ja så länge de bara kryssar med halv kapacitet känns det ju säkert och fint i alla fall! Med tiden blir väl de flesta vaccinerade också. Hoppas du kommer iväg – sommaren till havs är härlig! 🙂

 2. Jag måste få framföra hur tacksam och varmt i bröstet det är , att läsa en sån härligt positiv och fin artikel om det som inte bara var början på fartygets- och Silja Line’s återkomst på marknaden. . Det var dessutom ett totalt nytt kapitel i livet för den omnämnda ”pratglada” servitören som stod beskriven i artikeln.
  Trots att det ändock var helt fokus på er, våra högt ärade och speciellt inbjudna gäster, så gjorde både du och din vännina en stor glädjefylld inverkan på just nämnda servitörs första arbetspass. Kan tala om att jag mycket tacksam och upprymd av er vänlighet och er uppskattning, som ni gav mig vid våra samtal, somnade gott när jag slutade kvällen i min egna hytt. Utanför mitt fönster gav solnedgången sitt vackra sommarsken som grädden på moset.
  Tack och mycket välkomna åter samt förhoppningsvis på en avgång då jag är i tjänst ombord igen.
  //Lacke Svärd

  1. Att du tog dig tid att gå in på Seafun och lämna dessa fina ord gör MIG väldigt varm i hjärtat! TACK Lacke och allt gott till dig och lycka med din nya karriär! 🙂
   Vi ses till havs!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier