Pressbild Tallink SIlja på Galaxy som glider fram på ett vinterdimmigt Östersjön.

Så har turen kommit till att beskriva det tredje julbordet på Östersjön som jag testade förra veckan; nämligen det ombord på Siljas Lines dygnskryssare Galaxy!

Ombord kör man konceptet Galajul sedan sex år tillbaka vilket innebär att man från julbordsstarten och fram till mitten av december har julshow ombord samt vissa datum framåt helgen även har svenska toppartister ombord som uppträder, exempelvis Loreen (som uppträdde på vår testkryssning), Molly Sandén och Måns Zelmerlöv. Dessutom dukas en juligare variant upp av deras buffé.

Loreen uppträdde på Galaxy när vi var ombord. Foto: Heidi Rovén.

Nedtonad jul

Galaxy satsar mycket på party och sina konserter så julen är inte det som ställs i centrum ombord. I år har de även låtit ett utomstående företag dekorera fick jag veta och kanske var syftet att få det mer stilrent och fräscht, vad vet jag.

Diskret silvervitt är temat i år på julpyntet på Galaxys julbuffé. Foto: Heidi Rovén.

Borta var i alla fall förra årets röda tomte (den satt en bit bort på en stapel bag-in-box-vin) och julgranskulor. Nu pryddes buffén istället diskret av silvervita kulor, en och annan silverfärgad lykta och några små pepparkakshus.

Ho ho, förra året hade jag plats på buffén, i år får jag sitta här…
Så här ser det ut ovanför desserterna på Galaxys julbord.

På buffén var det mesta sig likt, deras julbord består av både estniska och svenska rätter liksom en mer orientalisk touch på vissa delar. Det blir lite udda och svårt att känna igen sin jul för den som är van vid en traditionellt svensk jul, men förklaringen har tidigare varit att alla deras kundgrupper ska känna sig hemma och den tanken är väl fin och bra i och för sig.

Julmat i långa rader på Galaxys buffé. Foto: Heidi Rovén.

Slarvigt uppmärkta rätter

Jag har redan tidigare år försökt snitsla mig fram och hitta favoriter i Galaxys utbud med varierande resultat. Sillen gillar jag inte alls. Det är sällan rediga bitar utan slappa svansar och även om de ser olika ut så kan jag inte särskilja smakerna särskilt väl.

Vilken kryddningen sillen man äter har kan man tyvärr inte alltid lista ut.

En sak som störde mig i år var också att flera sorter klumpats ihop på en och samma skylt, vilket gjorde att man omöjligt kunde veta vilken sort som låg i vilken bunke. Detta såg jag även på flera ställen, att mat och skylt inte matchade vilket kändes slarvigt och nonchalant mot gästerna, som om de ändå inte brydde sig ungefär…

Skaldjuren vann över sillen, i år också.
Lax är i alla fall alltid lax! Flera sorter fanns och de smakade bra allihop. 🙂

Nåja, istället för sill (jag kunde inte äta upp det jag tagit) så tog jag för mig av räkor, skagenröra, grönmusslor och olika laxsorter och allt detta smakade bra i alla fall! Sedan fortsatte jag med Janssons frestelse (lite ”mjölkig” istället för gräddig), skinka (de har flera sorter med olika saltningar och de var bra allihop), köttbullarna funkar liksom de olika lådorna. Rostbiffen med pepparsås fick väl godkänt liksom de saftiga revbensspjällen. Och bäst av allt; rökt älgskinka!

Köttbullar, rotsaker och revbensspjäll på rad.
Rostbiffen var elegant uppskuren och serverades med en god pepparsås. Foto: Heidi Rovén.
Julskinkan fick tumme upp. Foto: Heidi Rovén.

Anpassa mat efter tillagning, eller tvärtom kanske?

Kalkonen med cognacssås hade kunnat bli en vinnare om den bara inte varit så torr att den inte gick att äta. Förklaringen jag fick när jag påpekade det var att ”det är magert kött” vilket nog stämmer, men då ska man väl snarare anpassa tillagningstiden för att inte få den så torr – eller ta bort den om man inte kan lyckas med den? Synd för såsen som serveras till är toppen.

För den som vill hålla sig till grönt och veganskt finns också alternativ.

Hummus, asiatisk coleslaw, glasnudlar, porkkalan (en vegansk morotsvariant av rökt lax) och allehanda färgglada saker jag inte ens kände igen stod jag över. Jag behövde ju plats för desserterna också. 😉

Heidi tar för sig av julmaten ombord på Galaxy. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Smarriga desserter

Precis som hos övriga rederier hade Silja Line uppdaterat dessertbordet på Galaxy. Här fanns exempelvis chokladmousse, fruktsoppa, charlotte russe-tårta med smak av apelsin och kardemumma och glass.

Vitchokladpannacotta med polkagriskross kändes igen från Birka som har samma på sitt dessertbord (!), däremot såg jag varken struvor eller julstjärnorna med katrinplommon på Galaxy i år – synd, de som hade gjort mig så glad sist. Mina favoriter blev rawfood-chokladbiten med cashewnötter och hjortronostkakan som var riktigt bra! Jättegoda båda två!

Här syns mina två favoriter; rawfood-chokladen och hjortronostkakan.
Godis och nötter, dadlar och…kaffeost tror jag det hette, fanns också. Liksom ett eget ostbord!
Förutom ischoklad och marmeladkulor fanns polly och engelsk konfekt.

Sedan vet jag inte om det var den starka belysningen man äter i, eller något annat som påverkade att tillfredsställelsen inte var på topp efteråt. Det saknas lite mysigare inramning för att man ska få julkänsla på Galaxy.

Lite girlanger i fönstren, en lysande julstjärna eller något dekorativt på borden hade piggat upp.

Men men, olika produkter finns för olika målgrupper och intressen. Vad du väljer är upp till dig. Själv gillar jag exempelvis modeshoppingen på Fashionstreet på Galaxy där jag alltid hittar något! 🙂 Mer om det och annat vi testade ombord i kommande inlägg.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier