Så har turen kommit till att beskriva det tredje julbordet på Östersjön som jag testade förra veckan; nämligen det ombord på Siljas Lines dygnskryssare Galaxy!
Ombord kör man konceptet Galajul sedan sex år tillbaka vilket innebär att man från julbordsstarten och fram till mitten av december har julshow ombord samt vissa datum framåt helgen även har svenska toppartister ombord som uppträder, exempelvis Loreen (som uppträdde på vår testkryssning), Molly Sandén och Måns Zelmerlöv. Dessutom dukas en juligare variant upp av deras buffé.
Nedtonad jul
Galaxy satsar mycket på party och sina konserter så julen är inte det som ställs i centrum ombord. I år har de även låtit ett utomstående företag dekorera fick jag veta och kanske var syftet att få det mer stilrent och fräscht, vad vet jag.
Borta var i alla fall förra årets röda tomte (den satt en bit bort på en stapel bag-in-box-vin) och julgranskulor. Nu pryddes buffén istället diskret av silvervita kulor, en och annan silverfärgad lykta och några små pepparkakshus.
På buffén var det mesta sig likt, deras julbord består av både estniska och svenska rätter liksom en mer orientalisk touch på vissa delar. Det blir lite udda och svårt att känna igen sin jul för den som är van vid en traditionellt svensk jul, men förklaringen har tidigare varit att alla deras kundgrupper ska känna sig hemma och den tanken är väl fin och bra i och för sig.
Slarvigt uppmärkta rätter
Jag har redan tidigare år försökt snitsla mig fram och hitta favoriter i Galaxys utbud med varierande resultat. Sillen gillar jag inte alls. Det är sällan rediga bitar utan slappa svansar och även om de ser olika ut så kan jag inte särskilja smakerna särskilt väl.
En sak som störde mig i år var också att flera sorter klumpats ihop på en och samma skylt, vilket gjorde att man omöjligt kunde veta vilken sort som låg i vilken bunke. Detta såg jag även på flera ställen, att mat och skylt inte matchade vilket kändes slarvigt och nonchalant mot gästerna, som om de ändå inte brydde sig ungefär…
Nåja, istället för sill (jag kunde inte äta upp det jag tagit) så tog jag för mig av räkor, skagenröra, grönmusslor och olika laxsorter och allt detta smakade bra i alla fall! Sedan fortsatte jag med Janssons frestelse (lite ”mjölkig” istället för gräddig), skinka (de har flera sorter med olika saltningar och de var bra allihop), köttbullarna funkar liksom de olika lådorna. Rostbiffen med pepparsås fick väl godkänt liksom de saftiga revbensspjällen. Och bäst av allt; rökt älgskinka!
Anpassa mat efter tillagning, eller tvärtom kanske?
Kalkonen med cognacssås hade kunnat bli en vinnare om den bara inte varit så torr att den inte gick att äta. Förklaringen jag fick när jag påpekade det var att ”det är magert kött” vilket nog stämmer, men då ska man väl snarare anpassa tillagningstiden för att inte få den så torr – eller ta bort den om man inte kan lyckas med den? Synd för såsen som serveras till är toppen.
Hummus, asiatisk coleslaw, glasnudlar, porkkalan (en vegansk morotsvariant av rökt lax) och allehanda färgglada saker jag inte ens kände igen stod jag över. Jag behövde ju plats för desserterna också. 😉
Smarriga desserter
Precis som hos övriga rederier hade Silja Line uppdaterat dessertbordet på Galaxy. Här fanns exempelvis chokladmousse, fruktsoppa, charlotte russe-tårta med smak av apelsin och kardemumma och glass.
Vitchokladpannacotta med polkagriskross kändes igen från Birka som har samma på sitt dessertbord (!), däremot såg jag varken struvor eller julstjärnorna med katrinplommon på Galaxy i år – synd, de som hade gjort mig så glad sist. Mina favoriter blev rawfood-chokladbiten med cashewnötter och hjortronostkakan som var riktigt bra! Jättegoda båda två!
Sedan vet jag inte om det var den starka belysningen man äter i, eller något annat som påverkade att tillfredsställelsen inte var på topp efteråt. Det saknas lite mysigare inramning för att man ska få julkänsla på Galaxy.
Men men, olika produkter finns för olika målgrupper och intressen. Vad du väljer är upp till dig. Själv gillar jag exempelvis modeshoppingen på Fashionstreet på Galaxy där jag alltid hittar något! 🙂 Mer om det och annat vi testade ombord i kommande inlägg.