MS Enköping är ett av världens äldsta passagerarfartyg. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Idag var Seafun ombord för att testa den klassiska julbuffén ombord på Strömma-fartyget M/S Enköping. Fartyget byggdes 1868 och är ett av världens äldsta passagerarfartyg i reguljär trafik, bara det coolt tyckte jag.

Jullunch i skärgården

Vi hade bokat en tvåtimmars lunch-avgång och det var ett regnigt Stockholm vi lämnade bakom oss på Nybrokajen varifrån fartyget avgick. När vi klev på stod kapten Jesper och hälsade välkommen. Mycket trevligt!

Jag, redo för en läcker julbuffé i Stockholms skärgård! Foto: Heidi Rovén.
Kapten Jesper mötte upp vid landgången. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Ombord var det varmt och gott, och stämningen mysig med julstjärnor, brinnande lyktor, tomtar och halmbockar. När man kommer in möts man direkt av den maffiga julbuffén medan matsalen är en trappa upp, eller egentligen två små trappor upp.

Julmys ombord. Foto: Heidi Rovén.
Matsalen ombord där vi åt den goda julmaten. Foto: Heidi Rovén.

Där serverades glögg och pepparkakor vid bordet innan alla vi 20 gäster  som hade bokat välkomnades att börja ta för oss av godsakerna på buffén. Faktum är att vi hade tur att turen inte blev inställd, gränsen går vid exakt 20 gäster!

Ett glas glögg ingick i julbordskryssningen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Fantastiska kockar på M/S Enköping

Krögare ombord är Arnauld Eygun och Jan Ingvarson. Vi skymtade dem som hastigast och förstod att de hade fullt upp i köket, för tydligen lagar de otroligt nog all mat ombord. När vi väl började smaka oss igenom rätterna blev det än mer imponerande, för det var inte bara gott utan alldeles utsökt!

Maten höll verkligt hög kvalitet, och det småskaliga gjorde det väldigt smakfullt.

Vi började som smörgåsbordstraditionen bjuder med sillsorter och lax på olika vis. Allt smakade suveränt, särskilt den örtgravade sillen och currysillen gillade vi skarpt. Och den varmrökta laxen!

Efter sill och småvarmt följde kallskuret av olika slag och ostar.

Jag har ju ätit mig igenom ett par julbuffér redan i år som ni kanske vet och även om de varit bra klådde Strömma dem på flera punkter, till exempel var deras Janssons Frestelse nog den bästa jag någonsin ätit! Köttbullarna och skinkan var också mycket bra, sedan fanns det massor av olika tillbehör och kallskuret att välja på där fänkålssalamin också var en riktig höjdare.

Janssons Frestelsen ger jag absoluta toppbetyg! Helt perfekt i både sälta och konsistens!

Frestande dessertbord med extra allt

Goda ostar fanns det också men jag såg till att lämna plats för att kunna smaka alla läckra desserter och efterrätter som stod uppställda på ett riktigt lockande sätt. Här fanns äppelkaka med sås, ris à la malta, chokladmousse och vitchokladkräm, fruktsallad och punschgrädde – ja det bara fortsatte!

Nyp mig i armen, vi började nästan skratta – sååå mycket godsaker de bullat upp med!

Choklad fanns en i en uppsjö olika varianter som bräck, fudge, brownie och olika läckra godissorter som jag inte ens vet vad de kallas. Och på tal om godis, när man klarat av de mer efterrättsliknande desserterna fortsatte den söta delen med polkagrisar, knäck, marmelad, skumtomtar och så vidare.

Behöver jag säga att jag inte orkade äta upp (förlåt köket!) men jag vara bara tvungen att smaka…!

Just när man tyckte man hittat allt upptäckte man ännu en skål eller ett fat med ännu en sort!

Struvor, klenäter, julgodis…det var verkligen en gammaldags, mysig och traditionell jul de dukat upp – jättefint!

Sagolikt Strömma!

Förra året testade jag KC Wallbergs variant av julbord för Strömma som också var helt magnifikt men frågan är om inte detta var ännu bättre (eller om man bäst minns det man åt senast). I vilket fall var det sagolikt bra!

Har du möjlighet så testa och avgör själv, julbordsavgångarna finns både till lunch, på eftermiddagarna och som middagsturer. Se Strömmas hemsida för fartyg och datum.

Nu har jag provat både en tur dagtid och en kvällstur, båda har sina fördelar. Idag såg vi ut och inte bara pampiga skärgårdsvillor  utan också både ett Silja-fartyg och Birka Stockholm. Men en mörk kvällstur  ramar förstås in upplevelsen på ett annat sätt.

Även om det kanske är lite mycket att hoppas på vore det häftigt att få uppleva Strömmas julbord med ett snötäckt Stockholm utanför fönstret. Kanske under en eftermiddagstur nästa gång!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier