

Idag var Seafun ombord för att testa den klassiska julbuffén ombord på Strömma-fartyget M/S Enköping. Fartyget byggdes 1868 och är ett av världens äldsta passagerarfartyg i reguljär trafik, bara det coolt tyckte jag.
Jullunch i skärgården
Vi hade bokat en tvåtimmars lunch-avgång och det var ett regnigt Stockholm vi lämnade bakom oss på Nybrokajen varifrån fartyget avgick. När vi klev på stod kapten Jesper och hälsade välkommen. Mycket trevligt!


Ombord var det varmt och gott, och stämningen mysig med julstjärnor, brinnande lyktor, tomtar och halmbockar. När man kommer in möts man direkt av den maffiga julbuffén medan matsalen är en trappa upp, eller egentligen två små trappor upp.


Där serverades glögg och pepparkakor vid bordet innan alla vi 20 gäster som hade bokat välkomnades att börja ta för oss av godsakerna på buffén. Faktum är att vi hade tur att turen inte blev inställd, gränsen går vid exakt 20 gäster!

Fantastiska kockar på M/S Enköping
Krögare ombord är Arnauld Eygun och Jan Ingvarson. Vi skymtade dem som hastigast och förstod att de hade fullt upp i köket, för tydligen lagar de otroligt nog all mat ombord. När vi väl började smaka oss igenom rätterna blev det än mer imponerande, för det var inte bara gott utan alldeles utsökt!

Vi började som smörgåsbordstraditionen bjuder med sillsorter och lax på olika vis. Allt smakade suveränt, särskilt den örtgravade sillen och currysillen gillade vi skarpt. Och den varmrökta laxen!

Jag har ju ätit mig igenom ett par julbuffér redan i år som ni kanske vet och även om de varit bra klådde Strömma dem på flera punkter, till exempel var deras Janssons Frestelse nog den bästa jag någonsin ätit! Köttbullarna och skinkan var också mycket bra, sedan fanns det massor av olika tillbehör och kallskuret att välja på där fänkålssalamin också var en riktig höjdare.

Frestande dessertbord med extra allt
Goda ostar fanns det också men jag såg till att lämna plats för att kunna smaka alla läckra desserter och efterrätter som stod uppställda på ett riktigt lockande sätt. Här fanns äppelkaka med sås, ris à la malta, chokladmousse och vitchokladkräm, fruktsallad och punschgrädde – ja det bara fortsatte!

Choklad fanns en i en uppsjö olika varianter som bräck, fudge, brownie och olika läckra godissorter som jag inte ens vet vad de kallas. Och på tal om godis, när man klarat av de mer efterrättsliknande desserterna fortsatte den söta delen med polkagrisar, knäck, marmelad, skumtomtar och så vidare.

Just när man tyckte man hittat allt upptäckte man ännu en skål eller ett fat med ännu en sort!

Sagolikt Strömma!
Förra året testade jag KC Wallbergs variant av julbord för Strömma som också var helt magnifikt men frågan är om inte detta var ännu bättre (eller om man bäst minns det man åt senast). I vilket fall var det sagolikt bra!
Har du möjlighet så testa och avgör själv, julbordsavgångarna finns både till lunch, på eftermiddagarna och som middagsturer. Se Strömmas hemsida för fartyg och datum.
Nu har jag provat både en tur dagtid och en kvällstur, båda har sina fördelar. Idag såg vi ut och inte bara pampiga skärgårdsvillor utan också både ett Silja-fartyg och Birka Stockholm. Men en mörk kvällstur ramar förstås in upplevelsen på ett annat sätt.

Även om det kanske är lite mycket att hoppas på vore det häftigt att få uppleva Strömmas julbord med ett snötäckt Stockholm utanför fönstret. Kanske under en eftermiddagstur nästa gång!