Kryssning i sommar? Men tänk om man inte får gå iland!

Gdansk – dit Viking Line kryssar i sommar.

Kryssningssituationen börjar ljusna och allt fler rederier återinför fartyg och nya rutter redan i sommar. Men viss oro finns fortfarande över hur det kommer att fungera, inte minst när man ska gå iland på destinationerna.

Jag läste en kommentar i en av de Facebook-grupper där jag är medlem. ”Tänk om man inte får gå iland om man inte har ett negativt PCR-test att visa upp” skrev någon. Hm…tja, det var ju en helt riktig fundering och påpekande. Tänk om. Tänk om man åkt just för destinationerna – och så får man inte gå iland? Ingen katastrof kanske, men bra snopet. Och säkert en rejäl besvikelse.

Hos MSC Cruises skulle det inte hända. De har sina ”skyddade utflykter” som de kallar det, där gästerna besöker detinationen i en social bubbla. För att få gå iland bokar man rederiets säkrade utflykt, där allt från ilandstigning, bussturer etc är säkrade – OCH avskilda från andra. Ni kanske läste om nyheten jag skrev om från just MSC Cruises där de i sommar hyr hela badplatser i Italien enkom för fartygets gäster!

Vad gäller runt Östersjön i sommar?

Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean International med flera kräver att man är fullvaccinerad och kan visa upp det så där lär inte problemet uppstå. Om nu inte myndigheterna i det land man beösker plötsligt får snabba omkast och tvärvänder mot tidigare beslut. Men detta lär rederiet veta om i förväg, och i så fall meddela sina gäster.

Hur är det då på Östersjön sommaren 2021? Tallink Silja löser det genom att hålla sig till Sverige och destinationerna Ystad och Visby. Hit åker även Viking Lines nöjeskryssare Viking Cinderella sommaren 2021 men de har också Gdansk i Polen och Bornholm i Danmark i sitt utbud. Måste man då kunna uppvisa ett negativt PCR-test där – och har rederiet i så fall kommunicerat detta till sina gäster?

Vi har ställt frågan till Viking Line om deras destinationer i sommar och vad som gäller för ilandstigning. Vi hoppas kunna återkomma med svar inom kort…   

Uppdatering 2021-06-01: Den 6/6, 20/6 och 12/7 kommer Cinderella (pga rådande restriktioner och inreseregler) att gå till Ystad istället för Bornholm. Den 27 juni kommer Cinderella att kryssa till Ystad istället för till Gdansk. Båda dessa kryssningsrutter kommer utöver Ystad (Österlen) att också gå till Visby. Förhoppningen finns att kunna genomföra kryssningar till Bornholm och Gdansk senare, men det kommer att vara beroende av danska respektive polska inreseregler.    

2 kommentarer på “Kryssning i sommar? Men tänk om man inte får gå iland!

  1. Fick sms från Viking idag att man inte gör anlöp på Bornholm utan Ystad ist…
    Tråkigt men sant…

    1. Hej David, ja så är det ju… Jag uppdaterade inlägget igår med denna nya information. Hoppas du ändå får en trevlig kryssning!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier