För tre år sedan var vi på norrskensjakt i Nordnorge med Hurtigrutens fartyg Trollfjord. Foto: K. Scheiderbauer.

Man brukar prata om att köpa, laga och äta mat i säsong. Jag skulle vilja införa samma begrepp när det gäller att resor och i synnerhet kryssningar; att kryssa i säsong.

Ett exempel på detta är norrsken som jag drömmer om lite extra just nu eftersom den perfekta årstiden att se norrsken är från och med oktober och framåt vårkanten. (Samtidigt som jag förstås – som alltid drömmer om värme och sol – särskilt när höstrusket har dragit igång här hemma på allvar…)

Bästa tiden att spana efter norrsken

Hela vinterhalvåret är den perfekta årstiden att spana efter norrsken, eller jaga det som man också brukar säga. Det ska vara mörkt för att man ska kunna se de färgade ljusspelen på himlen, och molnfritt.

Pressbild, Hurtigruten.

Norrsken bildas i polarområdena och uppstår av elektroniskt laddade partiklar som krockar med gaspartiklar. Detta gör att de laddas med extra energi som de släpper ut som de ljusfenomen vi kallar för norrsken, eller Aurora Borealis.

Hurtigruten har norrskenskryssningar

Hurtigruten hade en kampanj de kallade ”Hunting for the northern lights”. Och vi var iväg på en sådan kryssning med just Hurtigruten i december för tre år sedan, ett minne jag kommer bära med mig för livet.

Jag – förvandlad till snögumma framför Trollfjord. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi hoppade in och gjorde ett par dagar av en längre kryssning, som ett smakprov, från Tromsö till Kirkenäs. Vi fick uppleva mer snö än jag någonsin har sett, snöyra som fick oss att känna oss som riktiga explorers och – jackpot! – en fantastisk upplevelse av norrsken till havs!

På en norrskenskryssning kan man både spana ute på däck eller mysa inne med en kopp te eller varm choklad. Foto: K. Scheiderbauer.

Kvar från kryssningen har jag fina minnen, magiska bilder, det blev en artikel för Expressen också – plus min härliga fleecetröja med texten ”Hunting for the northern lights”! Men jag hoppas att det inte var sista gången, jag vill gärna uppleva norrsken igen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier