Lervik, rederiernas designerfavorit

_MG_0531

Jag älskar den ständigt pågående lilla tjuvnypsfajten mellan Östersjörederierna som jag brukar kalla dem :-). Det finns otaliga exempel på hur de tävlar, kopierar, replikerar… Nu senast känns det som att det är designern Alexander Lervik som är kakan man vill ha en bit av.

a9051457767d0aa9_org

Lervik är den som stått för designen av Birka Cruises renoverade insideshytter samt bufférestaurangen Sjösalen på deras fartyg Birka.

Nu idag kom ett pressmeddelande från Viking Line där man berättar att fartyget Mariella är inne på torrdocka för renovering. Och att ett konferensrum i fören inte bara förstoras utan också kommer att få ny, trivsam inredning med bland annat designmöbler – av Alexander Lervik.

För att nysta ut om det är en tillfällighet eller inte ringde jag upp designern som själv var förvånad över ”samarbetet”.

– Jag ritar ju åt ett antal leverantörer som sedan säljer vidare till butiker, arkitekter – och rederier. Detta var inget jag kände till, säger Alexander Lervik.

Birka poängterar kort därefter att Lervik inte har samarbete med något annat rederi, vilket vi tolkar som att de tecknat ett exklusivitetsavtal av något slag. Det framkommer också att Lervik har ringt upp dem och meddelat att ”en journalist ringt”…

Moroso chair 09 - Big
Lerviks läckra stol ”Moroso” lär nog tyvärr inte ingå i konferensmöblemanget.

Viking Line bekräftar själva lite senare att Alexander Lervik inte varit inblandad i planeringen alls.  Det är för möbeltillverkaren Johanson Design han har gjort ett antal möbeldesigner som de nu använder i de nya konferensutrymmena.

– Jag hade valt dessa möbler innan Birka avslöjade sitt samarbete, säger säger Johan Nordberg, arkitekt på Viking Line Abp. Orsaken till valet av möbler var främst att möblerna har en modern svensk design, men även att vi har ett bra avtal och långt samarbete med tillverkaren Johanson Design. Johanson Design har varit med oss redan på 70-talet när de tillsammans med Robert Tillberg utvecklade stolar för Turella, Rosella och en mängd Slite- o Sally-färjor. I arkaden på Mariella använder vi bland annat en annan stol av Johanson Design; ”Stealth”, designad av Johan Lindstén.

Tillbaka till Alexander Lervik. Även om han mestadels är föräldraledig för tillfället går det bra nu. Just nu har han så många projekt på gång att han inte skulle kunna ta på sig nya uppdrag om han så ens ville. Om samarbetet med Birka säger han så här:

Alexander300dpi
Alexander Lervik

– Det var spännande att arbeta med Birka. Fartygsmiljöer är ofta maximalistiska, de brukar inte satsa på design. Till havs är också säkerhetskraven hårdare, som brandsäkerheten till exempel. Det gjorde att alla material inte var tillåtna vilket blev en extra utmaning.

Lervik avslöjade också att det blir mer av hans design till havs; hans samarbete med Birka kommer att fortsätta. SeaFuns gissning är att det kan vara Birkas À la carte-matsal Compagniet som står på tur för en förnyelse. Om det stämmer återstår att se!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier