Med Silja till Helsingfors – hattar, het bastu och hummerpasta

Foto: LiMi Green

Jag tycker om att kryssa till Helsingfors. En sådan resa ger mig både fartygsupplevelse och storstad på samma gång. Oavsett om jag bara strosar och shoppar, upptäcker nya kvarter eller besöker något inbokat och planerat finns alltid mycket att uppleva. Även när jag åkt därifrån, till nästa gång.  

Senast jag var där var i mitten av november när jag julbordskryssade med Silja Serenade. Siljas fartyg lägger till i Olympiaterminalen vilket ger en enkel promenad in till stan. På vägen passerar man bland annat den gamla saluhallen som är inrymd i en vacker byggnad från 1889. Som vanligt ville jag gå in och insupa atmosfären.

Foto: LiMi Green
Foto: LiMi Green

Det är roligt att bara strosa fram och kika på hantverk och delikatesser, kanske stanna för en fika och köpa en ”örfil” som kanelbullar kallas – korvapuusti – på grund av formen som en del menar liknar ett tillplattat öra. Det blev inget köp denna gång men det fanns mycket att sukta efter, som de röda handstickade ullsockorna här nedan på bild. Så fina!

Foto: LiMi Green

Senatstorget och Kämpgallerian

Vi – jag och min väninna – tittade också spontant in på ett galleri med en spännande utställning innan vi gick vidare uppmot Senatstorget. Här tronar ju Helsingfors domkyrka på höjden, den vita pampiga byggnaden som drar blickarna till sig redan på långt håll.    

Foto: LiMi Green

Vill man ännu mer utsikt kan man bege sig till det 40 meter höga pariserhjulet SkyWheel, ett ganska nytt inslag i staden beläget på Skatudden tvärs över hamnen från gamla saluhallen.

Denna kalla dag begav vi oss istället mot Kämpgallerian i samma hus som Hotel Kämp där jag haft nöjet att övernatta en gång då jag även testade deras spa.

Foto: LiMi Green

Här ägnade vi oss åt att njuta av design av olika slag, från kläder och hattar till bad- och bastuprodukter. En liten lunch hann vi också med innan vi insåg att det var dags att vi bege oss tillbaka till fartyget där en bad och bastuupplevelse väntade.

Foto: LiMi Green

Het bastu på Sunflower Oasis

Väl tillbaka kändes det härligt att styra stegen mot Sunflower Oasis och få värma upp sig med bastur och bad. På Silja Serenades badavdelning finns flera stora LED-belysta bubbelpooler (size XXL), en gemensam ångbastu och separata torrbastur i anslutning till respektive omklädningsrum.

Man löser en entré på 110 kronor och därefter har man 1,5 timme på sig att njuta. Just nu har de begränsat antal besökare så man får vara beredd på att om det redan är många på plats kan man bli ombedd att komma tillbaka senare. Vi var där redan på eftermiddagen så det var relativt lugnt och inga problem att få komma in. 

Vi unnade oss varsin läskande dryck från den angränsande baren och sippade sedan under palmerna medan vi låg och värmde upp oss i poolerna med utsikt över ett Helsingfors i skymning.

Skönt bad och het bastu på Sunflower Oasis.
Foto: LiMi Green

Ångbastu är en favorit så där satt vi också en stund liksom – självklart – i damernas ”sauna”! Så skönt, en het bastu gör verkligen gott för välmåendet! Särskilt efter sightseeing en kall vinterdag.

Perfekt kväll med yummy hummerpasta

Berikade både till kropp och själ efter vår dag i Helsingfors med lite sightseeing samt vår sköna spastund, kunde vi efter lite piff bege oss till kvällens middag på Tavolàta, den italienska restaurangen ombord där vi även ätit frukost samma morgon.

Foto: LiMi Green

Den här gången lockade en salumi misti för 14 euro till förrätt som vi delade på. Till varmrätt valde jag tagliatelle med hummersås och jätteräkor – och den var precis så smarrig som den lät och som jag hade hoppats på. Jag nästan slickade tallriken, haha!

Foto: LiMi Green

Vi hann även med en taxfree-runda innan det var dags att krypa till kojs, men eftersom den blev lite extra rolig klarar jag inte av den på tre rader så det får bli i nästa inlägg. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier