Möte med MSC Cruises chokladkonditor Jean-Philippe Maury

Hela dagen gick i fransk anda! Här med färska croissanter till frukost. 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Efter en fin à la carte-frukost där jag fick min omelett, lax och espresso plus en frasig croissant som avslutning – strosade jag runt lite på MSC Grandiosas promenad för att uppleva utbudet. Här finns butiker, restauranger, glass och café – men man ska heller inte missa att titta upp. Taket består av världens längsta LED-tak till havs, nära 100 meter långt!

Place de la Grandiosa hade det kunnat heta – om vi varit i Frankrike!

En sak jag absolut inte ville missa var att få mig en konstupplevelse inne på restaurang L’Atelier Bistro. De har ju nämligen 26 äkta Degas-skisser ombord som hänger just på denna franska specialrestaurang. Här kan du läsa mer om Edgar Degas på MSC Grandiosa.

L’Atelier Bistro
L’Atelier Bistro, MSC Grandiosa. Foto: Heidi Rovén.
Degas-skisser på L’Atelier Bistro.
I bakgrunden syns Degas-skisserna. Foto: Heidi Rovén.

Efter det gick jag vidare och hamnade vid den frestande glassdisken där de även säljer crêpes och smoothies, och bakar sina egna våffelstrutar. Glassen görs ombord efter recept av den franske konditorn Jean-Philippe Maury, som även står bakom de flotta chokladcaféerna på MSC Meraviglia och MSC Bellissima. Jean-Philippe är prisbelönt och har vunnit flera konditortävlingar, och hans koncept kommer även att finnas ombord på MSC Virtuosa.

Gudomlig glass i 17 olika smaker

Damen bakom disken bjöd mig att smaka några av de olika sorterna (17 olika) och den ena smaken var mer gudomlig än den andra! Medan jag stod där och njöt med nära på slutna ögon medan glassen smälte i munnen, ropade hon plötsligt till: ”…och där är monsieur Jean-Philippe Maury själv!”

Jag vaknade upp från min sjunde glasshimmel och såg en man i vit kock-jacka skynda förbi, ja men visst var det herr Maury! Jag kände igen honom från alla bilder jag sett. Genast ursäktade jag mig och skyndade efter för att stoppa honom i hopp om att få en liten pratstund.

Pardon, pardon!

När jag väl fått fatt i honom och presenterat mig, frågade jag om jag kunde få byta några ord och ta några bilder. Det gick bra. Jean Philippe berättade att han hade haft företaget i 18 år och att MSC Cruises är det enda rederi han samarbetar med.

Moi med Jean-Philippe Maury!
Moi med Jean-Philippe Maury!

I hans öppna ”chocolateria” som också är café och shop, kan man se när de olika pralinerna och fantastiska kreationerna de gör blir till.  De har en verkstad – eller om man ska kalla det bageri – bakom glas så att förbipasserande kan kika in. Det går också bra att slå sig ned för en chokladdrink eller kaffe med pralin längs ett bord vid promenaden, eller längre in med utsikt över havet. För den som vill köpa med sig en söt souvenir eller present finns ett brett urval av presentförpackningar.

Praliner i långa rader av Jean-Philippe Maury.

MSC Bellissima provade jag allt möjligt: både macaroons, praliner och den ljuvliga varma chokladen – så jag kunde helt ärligt säga att jag visste vad jag talade om när jag berömde hans skapelser som ger en eufori-kick till varenda liten cell i kroppen!

Intervju med mästaren Jean-Philippe Maury om choklad

Här är några av frågorna jag ställde under de få minuter jag hann prata med mästerkonditorn.

Heidi med Jean-Philippe Maury.
Jag med Jean-Philippe Maury.

– Blir du aldrig trött på choklad?

– Nej aldrig! svarade Jean Philippe Maury leende, men jag tycker det är viktigt att man äter den ren. Folk blandar upp smaken med så mycket annat, men choklad är perfekt i sig själv och därför tycker jag att man ska njuta den som den är.

– Hur många olika praliner finns det att välja på (ombord) och vilken är din egen favorit?

– Vi säljer praliner i 18 olika smaker och den mörka smaken Intense är min personliga favorit. Vi säljer även macaroons, olika kaffedrycker, varm choklad och alla är tillgängliga både med koffeinfritt kaffe samt mjölk eller mjölkfria alternativ som drycker av soja, ris eller mandel. Det finns även desserter, möjlighet att äta frukost på caféet och boka olika tastings, det vill säga provsmakning av de olika godsakerna.

– Vad är den största utmaningen med att arbeta med choklad till havs?

– Att fartyget rör sig. Inte bara är det en utmaning när vi ska hälla flytande choklad i formar, få släta ytor och så vidare, utan ingredienserna går heller inte att väga med rätt resultat. Det betyder att allt måste vägas på land, i förväg. Att se till att det alltid finns ingredienser ombord är förstås också viktigt. Det får inte ta slut och det är inte säkert det går att fylla på i alla hamnar med det vi behöver.

Planerar att öppna världen över

För Jean-Philippe väntar ännu en lansering till havs när MSC Virtuosa kommer om ett år, i november 2020. Men livet är allt annat än händelselöst fram till dess. Förutom att se till att allt ”flyter på som det ska” på hans andra tre chocolaterior till havs, har han öppnat butiker i USA. Jean-Philippe planerar också att utöka i resten av världen.

Härliga praliner av Jean-Philippe Maury.
Asken med härliga praliner av Jean-Philippe Maury fick jag ta med mig hem.

Innan vi skiljs åt tackar jag för pratstunden och möjligheten att få ta del av hans underbara värld. Och som den sanna gentleman han är, erbjöd han mig att välja ut praliner och fylla en hel ask! Jag valde flera bitar vardera av smakerna mint, citron, kaffe, salt karamell, crunchy praline, kanel, jordnöt och apelsin – samt självklart flera av Jean Philippes egen favorit Intense! 🙂

Med mig hem fick jag en fin påse och en ask fylld med den underbaraste choklad!

2 kommentarer på “Möte med MSC Cruises chokladkonditor Jean-Philippe Maury

    1. Thanks for checking in on my site Helen! I have seen the chocolate ships but haven’t tried them, they sure look yummy 😉
      /Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier