Ocean Cay – från industriö till ekologiskt paradis

Ocean Cay MSC Marine Reserve Arrival Plaza (skiss).

Jag har länge varit intresserad av rederiernas privatöar. Ett par tillfällen har jag också skrivit tidningsartiklar om dem, och självklart har jag också besökt flera av dessa öar. En av de nyaste privatöarna är Ocean Cay MSC Marine Reserve, skapad av MSC Cruises. Den skulle öppnat för kryssningsgäster redan i slutet av 2017 men öppnandet har flera gånger blivit uppskjutet, nu senast i november.

Jag kan tänka mig hur besvikna gästerna – som redan var ombord när de nåddes av beskedet – måste ha blivit. Turligt nog kompenserades de i alla fall av MSC Cruises; dels med 100 USD för det uteblivna stoppet, dels med en rabatt på 20% på nästa kryssning. Det senaste beskedet är att nytt öppningsdatumet är satt till den 5 december 2019.

7500 ton metallskrot

Bakgrunden till den här ön är följande. Den är inte ”ny”, den har funnits redan innan, som en av öarna i ö-gruppen Biminiöarna i Bahamas. Men Ocean Cay var tidigare en industriplats utan turism. Vad rederiet gjorde var att sätta en ny agenda för ön där det marina livet och naturens ekosystem skulle stå i fokus.

7500 ton metallskrot har fraktats bort och istället har man försökt skapa en biologisk mångfald på ön. Bland annat har man planterat 75 000 individuella växter och plantor och 4600 träd och palmer. 95 procent av växtarterna är av inhemskt ursprung (finns alltså naturligt i Karibien).

Zero impact

Ocean Cay har utformats på ett sätt som ska skapa minsta möjliga miljöpåverkan. Ön är utrustad med en solpark som kan producera 600 kW elkraft med en ytterligare lagring på 150 kW för att täcka ett energibehov på upp till 750 kW. Det finns bara LED-belysning på ön och elen hanteras av ett smart nät.

De har egen färskvattenproduktion där vatten pumpas från en vattenbrunn på ön och sänds för avsaltning till en omvänd osmosanläggning med kapacitet att producera 465 600 liter dricksvatten per dag.

Plastartiklar för engångsbruk kommer inte att användas vare sig på restaurangerna eller annars. Det kommer inte heller att finnas några engångsplastflaskor på ön. Istället kommer det att finnas vattenfontäner över hela ön. Till och med alla skönhetsprodukter som används i MSC Aurea Spas behandlingar är biologiskt nedbrytbara och miljövänliga.

Ocean Cay MSC Marine Reserve. Photo credit: Conrad Schutt (press image).

En ö för forskning och framtid

Under utvecklingsarbetet avlägsnade ett team marinbiologer och expertdykare försiktigt 400 individuella korallkolonier och flyttade dem till en godkänd plats utanför byggområdet där de förhoppningsvis kan återhämta sig och växa.

Ocean Cay blir också en bas för marinbiologer där de kan genomföra vetenskaplig forskning om korallrestaurering. Ett ändamålsbyggt vetenskapligt bevarandecenter kommer att uppföras, utrustat med laboratorier och anläggningar för korallforskning och utbildning.

Ocean Cay MSC Marine Reserve, photo credit: Conrad Schutt.

Bevarandeverksamheten på ön kommer att få stöd av MSC Foundation, en stiftelse skapades 2018 för att främja ändamål som skyddar och bevarar våra hav och ökar medvetenheten om vikten av marint skydd. Runt hela ön finns 166 kvadratkilometer marint naturreservat.

På den närliggande ön Bimini kommer även ett gemenskapsprojekt med lokala partners att fokusera på miljöfrågor.

En plats för njutning – med gott samvete

Ocean Cay kommer nu att kunna ta emot 5500 gäster samtidigt som ska kunna njuta av sol och bad på sex olika stränder, äta på restauranger, ta en drink i någon av alla barer, paddla kajak, snorkla eller kanske ta en avkopplande massage. Men vattenrutschkanor och jetskis lyser med sin frånvaro.

Här är istället målet att förmedla engagemanget i öns ekologiska principer. Gästerna kommer att erbjudas möjligheter att lära sig om det marina livet och vikten av att bevara och skydda det, såsom korallreven och fisk- och djurliv, genom särskilda edutainment-program.

De fartyg som kryssar hit är för närvarande MSC Seaside, MSC Meraviglia, MSC Divina och MSC Armonia.

Ocean Cay MSC Marine Reserve.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier