På upptäcksfärd under vinrankorna hos Birka

_MG_2487_1

I torsdags var jag ombord på Birka på invigning av deras ombyggda soldäck. Numera går den under namnet Terrassen by Birka och har visserligen kvar såväl det borttagbara glastaket som de artificiella solarna men temat är ett helt annat än det tidigare karibiska sol och pool-temat.

I och med bytet till skärgårdsstilen och det helt genom skandinaviska och svenska passade förstås inte längre palmerna in. Det var ganska länge sedan de åkte ut. Nu finns heller inga surfbrädor kvar så långt ögat når. Nu är det en vingårdsstil kombinerad med vinterträdgård med mycket Medelhavskänsla men med svensk touch som gäller.

Redan när jag kom in kändes det bara wow. Allt sedan jag fick en privat visning av rederiets VD Satu Andersson av skisserna på hur det skulle bli har jag inte kunnat släppa tanken på likheterna med de stora internationella rederiernas stil. Kanske Celebrity Cruises, kanske vissa av miljöerna på Royal Caribbeans nyaste fartyg. Ljust, fräscht, luftigt, modernt…

_MG_2460_1
Birkas vingård! Här sitter man under vinrankorna. Mysigt! Foto: Heidi Rovén.

Ytan är uppdelad i mindre sittgrupper med soffor och fåtöljer där man kan slå sig ned bland grönskan med sin laptop, vän eller något gott att dricka och äta. Det kommer att serveras svenska tapas på terrassen. Här är några frestande exempel.

tapas på terrassen
Tapas à la Birka med ingredienser från lokala producenter. Foto: Heidi Rovén.

Direkt när man kommer in har man till vänster en vinshop/vinbar där det också ska gå att äta en bit. Tror att de har en avsmakningsmeny där. Passar bra om man är ett sällskap till exempel.

_MG_2469_1
Vinbaren var lite mörk och mysig. Foto: Heidi Rovén.

Poolen är kvar och även en jacuzzi för den som vill ta ett dopp. Priset är 120 kronor per timme för vuxna inklusive tillgång till bastu och lån av handduk.

I bortre änden finns en bar (som tidigare) men nu med helt annan känsla. Väggarna har lite graffitistil vilket känns som en skön avslappnad brytning mot det övriga. Taket är som en pergola med hängrankor vilket ger en ombäddad mysig atmosfär.

baren terrassen
Baren med havsutsikt där kökschef Glenn Högback assisterade för kvällen. Foto: Heidi Rovén.

Läckrast är ändå den långa baren på ena långsidan där man sitter vänd mot havet. Här blev jag bjuden på en god äppeldrink av kökschefen Glenn Högback som jag träffat förut i samband med mitt test av Birkas julbord!

_MG_2477_1
Satu Andersson, VD, Birka Cruises.

Även om Satu Andersson, Birkas VD, självklart var eftertraktad som mingelsällskap denna kväll lyckades jag få byta några ord med henne. Bland annat undrade jag om de var nöjda med resultatet?

– Mer än nöjda, det blev bättre än väntat! svarade Satu utan tvekan. Det första jag la märke till var baren som blev både större och maffigare än jag hade väntat mig. Tänk att sitta här, sippa på något gott och se ut över havet! Det andra jag verkligen tycker är lyckat är graffitiväggen. Den är kaxig, har attityd och bryter bra mot det övriga. Sist men inte minst är vi otroligt nöjda med vinbaren. Något sådant hade vi inte innan. Att vi nu dessutom kan hyra ut hela terrassen och hålla banketter här, ha uppträdanden på scenen med mera är som pricken över i:et, avslutade en påtagligt upprymd Satu.

Förutom att Satu stod på scen och berättade om hur renoveringen gått till fanns även Alexander Lervik på plats som är den som ritat allt och skapat stilen. Senare tog Thomas Di Leva över scenen och underhöll.

Vi gläds med Birka över den lyckade renoveringen och hoppas kunna vara ombord snart igen och testa den där baren med utsikt över skärgården! 🙂

En kommentar på “På upptäcksfärd under vinrankorna hos Birka

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier