Maskoten Bianka och en av skeppsåttorna busar med barnen på dansgolvet. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Sent förra veckan bestämde vi oss för att sportlovskryssa med Birka Cruises. Det blev ett roligt och fartfyllt dygn till havs fyllt av roliga aktiviteter!

Egentligen hade vi spanat in oss på en av de dagar då de har särskilda artister ombord; Mojje uppträdde helgen som var, och på fredag 3 mars och lördag 4 mars är Dolly Style ombord. Nu blev det istället så att vi åkte i söndags, Birkas lugnaste kryssningsdag, och det var rätt skönt det också.

Fin hytt och barnbuffé

Med två barn, varav en på bara dryga året, är det lättast att vi vuxna sover med minstingen i dubbelsäng och äldste sonen i bäddbar soffa. Hos Birka betyder det lyxhytt (kategorin heter Seafront Lyx) vilket är en favorit; mysig, stort fönster, minibar som ingår och produktpåse från Face.

Vi började med middag i Compagniet som serverade en buffé till barnen. Där fanns grönsaker, potatismos, köttbullar, pommes frites och hamburgare, lax, såser, pannkakor, sylt, grädde och glass. Barnen mumsade och åt, liksom vi som åt varsin kryssningsmeny. Alla var nöjda!

Busiga skeppsråttor

Skeppsråttorna, foto: H. Rovén.

Därefter fortsatte vi till Club Maritim där figurerna Skeppsråttorna busade runt och ordnade allt från Familjekampen (frågesport) till lekar och familjedisco. Välordnat, trevligt och kul alltihop. Min enda synpunkt var ljudnivån, det blev lite högljutt efter ett tag men äldste sonen brydde sig inte, det var nog bara vi ”äldre” som tänkte på det. 🙂

På kvällen visades filmen Tarzan i Birkas ”Bio” (ett av konferensrummen) men eftersom den var från 11 år gick vi istället med två trötta grabbar till hytten och gjorde tidig kväll. Plus för effektiv mörkläggningsgardinen som gjorde att vi fick ”sova” (nåja, vila i alla fall, småbarn stökar och bökar som bekant) till halv åtta-snåret morgonen därpå. En annan familj berättade dock att tv:n gått på av sig själv vid kl 05! Fy vad jobbigt!

Stilla morgon med mys

Nästa morgon började mysigt. Kramgoa pyjamasbarn, lite pokémonspel i sängen, gos med mjukisankan Bianka, Birkas maskot-anka…vi satt i fönstret inlindade i täcken och kikade ut över havet där vi såg en andfamilj som simmade förbi…

Men ni som har familj vet hur det är; plötsligt är magin bruten och tempot högt igen! Iväg till frukosten (som ingår när man bor i lyxhytt). Mumsfillibabba; en fin buffé stod uppdukad i Compagniet och varma rätter som ägg på olika vis eller bacon, våfflor och annat fanns att beställa till bordet.

Frukostbuffén i Compagniet. Foto: Heidi Rovén.

Jag satsar alltid på laxen hos Birka, jag fullkomligt frossade i superfin gravad lax, vissa bitar var sojamarinerade…mmm! Isac älskade baconen. Stor tumme upp blev det för dem!

Rum för spel och lek

Godis till alla!

Första programpunkten dag två var godisbingo, återigen trevligt ordnat särskilt som allt slutade med att alla i princip ”vann”!

När prisutdelningen var slut började lekledarna ropa upp olika åldersgrupper som fick komma fram och hämta minipåsar med godis. 🙂 Till slut hivade de ut resterande godis rakt i publiken!

Bingotajm!

På eftermiddagen fortsatte vi uppe i Skärgårdsloungen där de gjort om konferensrummen till lekrum av olika slag.

En nyhet är bland annat ”Hänget” för alla mellan 10-17 år där det finns pingisbord, spelet Just Dance, sköna soffor att softa i med mera.

Få nya vänner ombord

Oscar & Isac med råttorna!

Vi satsade på att först gå en tipsrunda, efteråt spelade Isac spel och busade med nya kompisen Oscar som han träffade ombord. Det var verkligen roligt – de fann varandra direkt!

Oscar var där med sin lillebror och mamma Lina som driver bloggen Liniz travel där du kan få många tips om aktiviteter för barn och att resa med barn.

Ombord på Birka fanns mer att göra än man först kan tro och att hinna med allt som stod till buds blev svårt, ett tips är att välja ett par saker och göra dem i lugn och ro…

Vi hängde först lite i lobbybaren och lyssnade till Skeppsråttorna igen som sjöng och spelade plus att de barn som ville också fick uppträda.

Sedan valde killarna mellan bio och bad – poolerna på däck 10 vann och vi begav oss till Terrassen by Birka där de ligger, inbäddade i fin grönska à la Medelhavet!

Isacs pappa Kristofer, Isac och nya kompisen Oscar i poolen. Foto: Heidi Rovén.

Sysslolös är man i alla fall inte och när vi gick av var såväl föräldrar som barn nöjda efter ett roligt dygn till havs!

Mina fem bästa tips inför en lovkryssning med Birka:

  1. Missa inte att boka plats till barnen om ni äter i à la carte-restaurangen Compagniet.
  2. Med Biankas armband (79 kronor) ingår dryck som läsk, juice och mjölk i barerna (dock inte i restaurangen) plus bricka till godisbingo.
  3. Boka badtid i baren på Terrassen, däck 10. Är det många ombord kan det snabbt bli fullt.
  4. Missa inte tävlingarna; frågesporten och tipsrundan. Att vara med kostar inget!
  5. Släpp loss, ha kul och lek med ditt barn – stuffa runt på discot eller varva ner och se en film tillsammans.
Hej då Bianka för denna gång!

Sammanfattningsvis: Lekledarna är glada, härliga och skickliga på att hålla igång och entusiasmera barnen. Det är faktiskt en konst att hålla god och glad stämning utan att det blir lamt eller fånigt, här ville barnen hänga på och vara med vilket var ett gott betyg!

En annan sak; att det är mycket musik, dans och sång är kul. Dessutom att barnen görs delaktiga utan att det blir prestationsinriktat.

Birka är ett fartyg som lyckas få in mycket på begränsad yta och tid, och alltid känns det som att det finns något att längta tillbaka till som man vill ägna sig mer åt nästa gång.

Vi lär med andra ord kryssa med Birka igen! 🙂

Här kan du se vår film från kryssningen!

En kommentar på “Skollovskryssa med Birka Cruises

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier