mm_kesa_2_low

I år skulle Tove Jansson fyllt 100 år. Därför kommer man se och läsa om henne både här och där, och intresset för Mumin är extra stort.

I Nådendal strax utanför Åbo i Finland ligger en familjepark, Muminvärlden, som är ett stort dragplåster och familjenöje sommartid. Mumins värld ligger på en ö, Kailo, som man når via en gångbro från fastlandet. Här kan man leka och roa sig en hel dag och träffa alla figurerna som Muminfamiljen, Lilla my, Snusmumriken, Hemulen och de andra. Muminvärldens tema sommaren 2014 är ”Sagan lever – hurra!”. För att hedra Toves Janssons minne anlägger man också en Sagoskog i Viloparken där man kan lyssna på Muminsagor.

I Muminvärlden finns mycket att upptäcka. En teater och önskebrunn, barfotastig, Snorkens flygfarkost, Muminpappans fotostudio och mycket annat. Har man barn i skolåldern finns det också en äventyrsö, Muminvärldens grannö Väski, dit man också kan ta sig. Hit kommer man med båten Rosita från Nådendals strand alldeles intill bron till Muminvärlden. Ön öppnar den 14 juni 2014, en vecka efter Muminvärlden som öppnar nu i helgen den 7 juni. Muminvärlden är öppen dagligen sommartid fram till 24 augusti, samt 14-22 februari 2015.

Att ta sig till Nådendal är lätt. Antingen kan man flyga till Åbo och hyra bil. Att köra mellan Åbo och Nådendal tar bara cirka 20 minuter. Vi här på SeaFun rekommenderar ju förstås att man tar sig hit sjövägen :-), och det kan man göra på tre sätt vad vi känner till.

1, Simma (gratis men svårt med packning, jobbigt och tar lång tid).

2, Med Viking Lines fartyg Viking Grace (nytt, miljövänligt och avgår tidig morgon) eller med Viking Amorella (kvällsavgång). Är du klubbmedlem kan man få ett paket för 1575 kronor för hela familjen. Eller så reser man tur och retur med flotta Viking Grace och övernattar på spahotell Nådendal, kostar från 3350 kronor om man är klubbmedlem. Läs mer på hemsidan om fler kryssningsvarianter med Viking Line.

muumi_2lasta_kansi.FP_low

3, Med Tallink Siljas familjepaket till Nådendal får man två dagar iland att upptäcka Muminvärlden och Nådendal (man bor på Spahotell Nådendal).

Man kryssar dit med antingen Galaxy (kvällsavgång) eller Baltic Princess (morgonavgång) och paketet kostar nu i sommar från 2019 kronor per familj (inträde till Muminvärlden tillkommer).

De har också ett paket med en dag iland för 1576 kronor per familj. Ytterligare ett paket finns, för 3634 kronor per familj. Läs mer på hemsidan om deras olika erbjudanden och paket.

Vi har valt det sista och tredje alternativet av ovanstående av den enkla anledningen att Mumin själv kryssar med Tallink Silja när han vill roa sig, träffa folk och lufta sig till havs! Mer om våra Muminäventyr i Nådendal och vår färd dit kan du läsa här inom kort.

Foto: ©Moomin Characters

En kommentar på “Sjövägen till Muminvärlden

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier