image8_low
Romantika låg för ovanlighetens skull i Värtahamnen, inte i Frihamnen. Foto: Heidi Rovén.

I söndags var jag och sonen på Muminkalas på fartyget Romantika som ingår i Tallink Siljas flotta. Fartyget, som just nu genomgår en omfattande renovering, låg i Värtahamnen under de timmar som allmänheten var välkomna ombord för att fira.

I år är det 70 år sedan Tove Jansson skrev den första boken om Mumin, därav kalaset. Medarrangörer av eventet var Muminvärlden i Nådendal(Finland) samt Junibacken i Stockholm som byggt upp en ny Mumindel som kommer att vara kvar i ett par år.

image3_low
Mumin, Snorkfröken och Lilla My poserar glatt.

Redan i terminalen kunde man tävla om årskort till Junibacken, en resa till Mumindalen och kryssningar med Tallink Silja. Vi var faktiskt på Junibacken i lördags och såg då den nya Mumindelen; jättefin och rolig tyckte sonen som älskade att gå in i de små husen, leka att han simmade på sjön, krypa in i trädet där hattifnattarna var gömda och rutscha ner för en kana mitt i alltihop!

Vi såg också en ny Muminteater framförd av tre duktiga skådespelare som höll i dockor på ett skickligt sätt så att även vi vuxna drogs med i den spännande historien! Junibacken får mycket gott betyg av oss.

Mumindalen var vi till redan förra året då de hade ”Mumin100”-jubileum; Tove Jansson skulle nämligen fyllt 100 år förra året om hon levt. Dit åker vi gärna tillbaka, det är en underbar värld på en egen ö utanför Nådendal med alla figurer, många hus med fina detaljer i att upptäcka, en badstrand, klippor, lekplats, sagostig och mycket mer. Även här var vi mycket nöjda efter besöket!

tårtkalas
Ombord bjöds det på fika, mums! Foto: Heidi Rovén.

Ombord på Romantika bjöds det på kakor, tårta och ”barnbubbel” i fina Mumin-flaskor med Lilla My på (skulle gissa att de går att köpa i taxfreen ombord…)! Barnen kunde gå på Mumindisco och leka i leklandet. En rolig tävling var också att de gömde Mumintroll på olika ställen ombord och gav ut ledtrådar på Facebook var de fanns gömda. Som vi sprang! 🙂 För sonen var det ju som en spännande skattjakt. Men vi hann aldrig fram först tyvärr…

Självklart kan man ta sig med Tallink Siljas fartyg till Muminvärlden i sommar (parken öppnar 6 juni). Man åker då med Galaxy eller Baltic Princess till Åbo varifrån det bara tar cirka 20 minuter till Nådendal (har man inte egen bil har Muminvärlden egna bussar från stan). Bor gör man ypperligt på Nådendal spahotell som även har underbara Mumin-inredda hotellrum. Vi bodde i ett sådant vilket var mäkta populärt hos både stor och liten 🙂 .

image_low
Trött med nöjd liten kille: ”Jag vill inte gå av, jag vill stanna här…”.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier