Skulle inte du bli shoppingsugen av 80 extra miljoner på fickan?

Foto: Port of Turku Ltd.

Viking Line har ett 10 årigt trafikeringsavtal med Åbo hamn. En del av kryssningsterminalen i Åbo har Viking Line ägt själva. De har tydligen arrenderat ett område i Åbo hamn kunde man läsa idag i ett pressmeddelande. Meddelandet som skickades ut imorse var märkt ”insiderinformation” och underskrivet av självaste Jan Hanses själv (VD för Viking line). Nu har Åbo stad löst in terminalen och tillhörande faciliteter som befinner sig på området som Viking Line arrenderat.

Enligt ursprungligt arrendeavtal skulle byggnaderna inlösas först 31.12.2025. Eftersom Åbo hamn beslutat att inleda en större ombyggnad av hamnen löser Åbo stad in fastigheterna tidigare. Effekten av denna försäljning blir en bokföringsmässig vinst om 13,5 miljoner euro för Viking Line. Det stärker företagets likviditet med 7,9 miljoner euro.

Shoppingsugen av extra miljoner på fickan

För tillfället är det Viking Grace och Amorella som man kan ta från Stockholm till Åbo. Men vad händer i framtiden när de eller ett annat Viking-fartyg anländer till Åbo hamn? Inte så mycket rent praktiskt visar det sig. Viking Line fortsätter tillsvidare att använda nuvarande terminal och faciliteter i Åbo. De har nämligen ingått ett hyresavtal med Åbo stad som sträcker sig till 31.12.2025.

Det är lätt att tolka in för mycket i varje lite förflyttning av brickorna i ”Östersjö-spelet”. Särskilt när man har tankarna åt ett visst håll. Och inte minst när jag precis skrivit en hel del om Viking Lines köp och sälj-affärer av fartyg. Det senaste var när Jan Hanses bekräftade att de tittat på Birka och funderar över linjer och fartygslösningar i Östersjön.

Men, hade jag plötsligt fått cirka 80 miljoner extra i fickan kan jag lova att jag hade blivit shoppingsugen. 😉

2 kommentarer på “Skulle inte du bli shoppingsugen av 80 extra miljoner på fickan?

  1. Det här är ju ingen nyhet. Det har länge stått klart att Åbo stad skall lösa in båda terminalbyggnaderna i Åbo hamn.

    1. Precis. Det är därför det inte heller ligger under rubriken ”Nyhet” här på sajten utan under ”Kryssningsbloggen” där jag skriver om mina tankar och lite vad jag vill.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier