Redo för en ny dos julbord (men inte beredd på all matkärlek) styrde vi förra veckan bilen mot Grisslehamn. Målet var att göra en dagskryssning med Eckerölinjens fartyg M/S Eckerö (tur och retur Grisslehamn – Eckerö på Åland). Ombord skulle vi prova deras julbord.
Morgonen var krispigt kall när jag, man och ett av barnen satte oss i bilen. Efter knappa två timmars körning via Norrtälje och de mysiga trakterna kring Väddö var vi framme. Det var lugnt och skönt i terminalen när vi anlände strax före klockan nio på morgonen. Dessutom julpyntat med granar och tomtar.
Fartyget skulle avgå kl. 10. Vi checkade in själva i en automat (men personal fanns också på plats i luckan om man behövde deras hjälp). Medan vi väntade tog vi oss en mugg glögg, Eckerölinjen bjuder! Jättegott, och chokladpraliner stod det också framme. Generöst och en mysig start som kändes välkomnande.
Vi hade bokat in oss på julbordet till lunch, det vill säga på tillbakavägen kl 12.30. Eftersom vi börjat riktigt tidigt hemifrån tog vi en fika i Café Käringsund på utvägen.
Vi testade lite olika bakverk och alla var smarriga; en gigantisk bulle, princesstårta och morotskaka med glasyr… Även cafét hade fått julskrud. VI mös och njöt av att se skärgården utanför – som faktiskt kan vara vacker även i karg vinterskrud.
Fotosession i Buffé Bornholm
Färden över till Eckerö på Åland tar bara cirka 2 timmar och just detta är en del av deras identitet; de är det snabbaste alternativet att ta sig till Åland. 😉
Gör man en dagskryssning är man tillbaka i Grisslehamn på 4,5 timme. Det går snabbt och även om fartyget är litet känner vi varje gång att vi knappt hinner med. 😉 Efter en sväng i taxfree-butiken hade klockan tickat på och det var dags att lägga till på Åland.
Vi var på plats utanför Buffé Bornholm lite tidigare än vår utsatta julbordstid och fick enligt överenskommelse komma in för att fotografera och filma.
Ett välbekant ansikte dök genast upp; Markus Nordin som ju arbetade i många år för Birka Cruises! Nu chefskock på M/S Eckerö. Vi bytte några glada snabba ord innan jobbet måste ta vid; de julbordssugna gästerna stod redan utanför och stampade.
Medan min man filmade och Markus och hans kollega presenterade årets julbord, passade jag på att fotografera av maten. Och det började genast vattna sig i munnen.
Lugn, fin stämning
Här måste jag också bara flika in några ord om restaurangen, Buffé Bornholm. Den är ljus, luftig och trivsam och en förhållandevis liten restaurang om man jämför med ”giganterna” på Östersjön.
Det menar jag som något positivt, inte minst ett år som detta. När det senare vid något tillfälle samlades några gäster vid bufféns utbud blev det aldrig ”buffligt”. Vi satt ofta bara kvar någon minut eller två vid bordet så hade det snabbt blivit plats och vi kunde gå dit utan att behöva köa.
Kanske hade vi tur men det var väldigt lugn och fin stämning när vi var på plats och det var ju ändå en fredag (dock tidiga turen som nog är lugnare).
Så var det dags att ta för sig. Vi hade hört om de åländska delikatesserna, alla samarbeten med lokala leverantörer, om damen på Eckerö som bär ner sina egenodlade rotsaker och ställer en låda vid kajen. Att det fungerar är ju otroligt. Vilket engagemang från båda parter var min direkt tanke!
Rörd till tårar över all matkärlek
På julbordet hittar man julkorv, köttbullar och rullsylta från Dahlmans, inlagd strömming från Bergmans fisk och svartbröd från Ålandsbagarn (jättegott med en generös klick cheddarostkräm).
Från Roslagen kommer bland annat prinskorv från Roslagskött, laxmousse från Fogdölax, kalvsylta från Bröderna Linusson och varmrökt lax från Roslagsfisk. För att bara ta ett par exempel.
Ja ni hör själva. Det här är ett julbord där största omsorg har lagts vid råvaror och urvalet av leverantörer. Sedan fortsätter samma omtanke i köket.
Den här kärleken till maten, matlagning, julbordets sammansättning och inte minst gästernas upplevelse blev så tydlig att – och nu skojar jag inte – när jag väl stod där framför alla färger och fina uppläggningar sköljde plötsligt en känslovåg över mig! Jag blev rörd.
Detta hade förstå inte betytt någonting om det inte smakat bra. Som tur var infriades alla höga förväntningar med råge.
Julskinkan bästa i år
Redan på den kalla fiskssidan har man mycket att välja på. Skomakarlax, glöggsill, senapssill, västerbottensill, kräftmarinerad sill, inlagd strömmning och mycket mer.
Gravad, kallrökt och varmrökt lax hade sällskap även av gräddlax och laxmousse – och så alla självklara tillbehör till det. Jättegott! Mina favoriter blev hummerströmmingen och gubbröran som gav en riktigt fin start på julbordet.
Den kalla köttsidan bjuder på rullsylta, kalvsylta, rostbiff, viltpaté, korv, julfläsk och rökt vildsvin allt av finfin kvalitet. Här hittar man också olika sallader av rödkål, rödbeta och potatis, samt tillbehör som cornishons, såser, syltlök i saffran och så vidare. Och – förstås – en av julbordets huvudpersoner; julskinkan. Kanske den bästa av alla jag provat i år?
Eckerölinjens julskinka kommer från Upplands gris och är gravad och rimmad på gammalt vis, 13 dagar i saltlake, i Grisslehamn. Och så pricken över i:et – deras helt fabulöst goda specialgjorda senapssorter (som fick livsandarna att vakna, haha, lika starka som goda!) från Klosterprodukter.
Varma sidan lyfter med perfektion och julsmaker
Det gäller verkligen att planera sitt ätande för ni FÅR INTE missa den varma fortsättningen! Det är så mycket gott som väntar på det varma bordet!
Det finns flera veganska alternativ för den som önskar, från veganska köttbullar och korv, rostad broccoli, grönkål och grönsaksbiffar till de härliga lådorna morotslåda och kålrotslåda – en finsk tradition. Ta en matsked av varje till julskinkan, det passar jättebra!
Mina personliga favoriter var följande rätter som jag varmt rekommenderar er att prova:
Apelsin- och ingefärsglaserad fläskhare – wow, läckra smaker, mustighet, härligt klibbigt…mums!
Torskfärserad lax med hollandaisesås – jag vet hur det låter men gudars! Snälla Eckerölinjen sätt denna på vanliga à la carte-menyn med kanske en potatispuré till (och döp den till ”Seafuns favorit” haha!). Så saftig och fina smaker.
Pepparkaksgratinerad rotsaker med getost – jag var proppmätt när jag kom på att jag missat dessa (rotsakerna från den där damen som odlar dem själv – på Åland om jag förstod det rätt – och levererar dem till kajen…). Jag är glad att jag gick tillbaka för att bara hämta ett par slevar av just denna rätt. Sååå gott i all sin enkelhet att jag drömmer om dem än! 🙂 Jag kommer försöka härma detta till mitt eget julbord. 🙂
Julklassiker med betyg
Som ni kanske märkt (om ni läst mina recensioner av årets julbord på Silja Serenade och julmaten i år på Viking Cinderella) har vi kikat lite extra på fyra klassiker; sillen, Janssons frestelsen, julskinkan och köttbullarna. Här är mina betyg för Eckerölinjen:
Sillen. Bra stuns, fina smaker, både klassiker och några egna – precis som man vill ha det!
Janssons frestelsen. En väldigt god Janssons frestelse som hade mjuk, fin potatis, lagom med smör och grädde och definitivt en distinkt ansjovissmak. För min smak var det lite väl mycket av just ansjovis därav att den inte fick full pott.
Julskinkan. Riktigt, riktigt bra. Kan inte komma på något jag skulle vilja ändra på här. Särskilt med en klick av den sagolika senapen är man hemma smakmässigt!
Köttbullarna. Okej, men vi tyckte att de var lite feta i smaken och för milt kryddade. Det kan ju var en smaksak förstås men vi tycker julköttbullar gärna får ha en lite mer distinkt kryddning. (Nu är det ju inte säkert du kommer uppleva detta när du är ombord eftersom vi framförde alla våra åsikter till kockarna som lyssnade uppmärksamt…)
Dessertbord utan överraskningar
Förutom ostar av olika slag finns även ett helt efterrättsbord med en hel del att botanisera bland. Till exempel finns här dussinet sorters godis, äppelkaka, fruktsallad, glass, ris à la malta, chokladmousse och olika kakor.
Bortskämd som man blev på ”julmatssidan” med alla specialleverantörer, så kändes dessertbordet lite…”mainstream”, utan några direkt överraskningar, även om det var gott. Jag gissar att mandelkakan kommer färdig liksom chokladskalen.
Deras pepparkaks-cheesecake med lingontäcke kan nog också vara färdig när den når fartyget, men var ändå god och den dessert jag uppskattade mest tillsammans med en härligt kladdig brownie-bit. Vegansk!
Sammanfattande tankar av Eckerölinjens julbordsbuffé
Här är det faktiskt inte mer än rättvist att väga in priset; det är ett brett och vällagat julbord av hög kvalitet man får för de 355 kronorna det kostar, om man beställer och bokar online (exkl. dryck men inkl. båttur + bussresa). Och jag tycker att det är bra att de lagt krutet på den ”salta” maten, inte den söta sidan. Om vi nu ska välja. 🙂
En vän uttryckte sina tankar häromdagen; ”nä vi skippar Eckerölinjen i år, det är för bökigt”. Ja, det är en bit att åka till Grisslehamn från oss i Stockholm, särskilt om man bara ska att en tur fram och tillbaka över dagen. Men dels är deras parkering bara ett stenkast från terminalen, och vill man inte köra själv så har de anslutningsbussar. Nu bjuder de dessutom på bussturen när man bokar julbord.
Och med facit i hand, alltså efter att ha ätit Eckerölinjens julbord 2021, vill jag påstå att det är värt det. Deras matkärlek lyser igenom och det är härligt. Hellre också en dagsutflykt där maten är så här god och trivseln såhär hög än ett besök på närmare håll som man inte blir nöjd med.
Trevligt reportage som även lockar mig som västsvensk att åka med denna färja någon gång. De mindre färjorna är mycket trivsammare men bor man i Göteborg finns bara ett alternativ!
Berätta! Stena?