Tallink Silja byter skeppsviner

Vinprovning Foto: Tallink Silja


I maj i år höll Tallink Silja en presslunch och vinprovning för särskilt inbjudna som fick testa deras nya skeppsviner. Många fartyg har skeppsviner som skulle kunna liknas vid en restaurangs husvin, med den skillnaden att ett glas husets i värsta fall kan vara riktigt otäckt, medan det i åtminstone Tallink Siljas fall visade sig vara riktigt trevligt!

Som bakgrund kan nämnas att Tallink Silja är största rederi i världen när det gäller taxfree-försäljning ombord. Deras proffsiga sommelierer och vininköpare samarbetar när de nya skeppsvinerna ska bytas ut vilket sker vartannat år. Efter en rad blindtester bland hundratals kandidater väljs ett rött vin, ett vitt vin, ett mousserande vin och en champagne ut.

Bland årets val finns både mindre kända hus och regioner, liksom nya samarbeten och säkra kort. Det röda vinet till exempel, Delio Appassimento, kommer från det populära distriktet Valpolicella. Huset Cantina Valpolicella Negrar var dem som skapade det allra första Amarone-vinet men det är första gången de har ett vin ombord hos Tallink Silja.

När det gäller champagnen har Tallink Silja under flera år haft stora märken som Taittinger och Piper Heidsieck som skeppsval. I år föll valet på ett inte fullt lika känt hus, Canard-Duchêne vars cuvée har tilltalande aromer och det ryska kejserliga släktvapnet på flaskan.

Deras nya mousserande, Ca’Bolani Special Cuvée, var lätt att tycka om med fruktig och aromatisk stil samt en ton av mandel. Huset Casa Vinicola Zonin är ett familjeföretag som också levererar till Birka och Viking Line, men den här proseccon är skapad speciellt för Tallink Silja och kan bara köpas ombord.

Val de Vid foto Heidi Rovén

Min favorit blev det vita Val de Vid Verdejo från Rueda i Spanien, ett relativt okänt distrikt.

– I Spanien frågar man inte längre bara om ”ett vitt vin” i barerna utan gärna om ett Rueda, säger Agustin Pazos, nordisk säljchef på Araex & Spanish Fine Wines.

Vinet friskt och fruktigt, smakrikt men ändå fräscht. Bouqueten doftar av tropisk frukt, smaken är lite örtig och samtidigt sidenlen mot gommen. Ett mycket trevligt vin man gärna både dricker till maten och sippar ensamt.

Värt att åka på kryssning för!

En kommentar på “Tallink Silja byter skeppsviner

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier