Vår roliga familjekryssning med MSC Meraviglia

Klart hela familjen ville testa glassen ombord, flera gånger hela veckan! 😉

När jag testade fartyget MSC Meraviglia tidigt i våras gjorde vi det till en familjekryssning. Det här fartyget, som jag presenterat översiktligt i detta inlägg, passar verkligen perfekt för barnfamiljer och jag ska berätta varför!

Därför passar Meraviglia en familjekryssning

För det första är det stort och bjuder på massor av aktiviteter, både inomhus och utomhus. Det finns även pooler både inne och ute så att man kan bada oavsett väder.

Eftersom vi kryssade tidigt på våren var det ännu inte särskilt varmt i luften och lite blåsigt, så då var det perfekt att vissa dagar gå in till inomhuspoolen på bilden nedan, Bamboo pool, där det också fanns varma och goa jacuzzis.

På däck finns en rolig vattenpark plus tre vattenrutschkanor, och intill det också en äventyrs-/höghöjdsbana för de lite äldre barnen, och vuxna så klart.

Bamboo pool heter inomhusområdet med såväl stor pool som mindre bubbelpooler. Barn är tillåtna och hit är det skönt att gå om vädret inte är så varmt. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Lycka är att få vara med de stora och bada! Theo, 2, var jätteglad!
Familjemys vid Atmosphere pool med dessa fina balinesiska bäddar. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Videospel och actionfyllda aktiviteter

På däck 16 finns en hel avdelning med aktiviteter som en interaktiv 4D-bio, Formel 1 racing-simulator (dock inte direkt för barn), flygsimulator, bowling och videospel. Med ett så kallat ”Fun pass” (finns i olika valörer) får man lite extra värde att spela och ha kul för, men det går så klart bra att betala enskilt för varje aktivitet också med sitt ombordkonto.

På däck 16 gick allt i svart, rött. grått och vitt – här fanns coola aktiviteter och interaktiva spel. Foto: Heidi Rovén.
Racing-simulatorn bakom glas och längst bort i bild syns flygsimulatorn. Foto: Heidi Rovén.
Coola Formel1-bilar som ger känsla av att vara på ett riktigt race! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Racingsimulatorn har vi testat tidigare på andra MSC-fartyg, på MSC Meraviglia prövade min man och äldste sonen framförallt på 4D-bion (8 euro) och flygsimulatorn (20 euro för 2)). De älskade båda och vår 8-åring hojtade igen, igen, igen!

Bion har olika filmer man kan se, de testade flera som de tyckte var väldigt roliga särskilt som man fick skjuta med någon slags interaktiv laserpistol under filmen! När de var i flygsimulatorn, och jag stod utanför och passade Theo, kunde vi se dem på en skärm hela tiden medan simulatorn krängde hit och dit i luften. Jag förstår att det kändes i magen på dem, men vet ju hur sinnena påverkas av sådana där filmer där ögat tror att det hela är på riktigt!

Dock kan det ju bli lite dyrt i längden eftersom de inte ingår om man ska hänga här hela dagarna, haha, tur då att det finns så mycket annat skoj att göra som man inte vill missa heller. 😉

Isac skjuter ner Godzilla i 4D-bion. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Flygsimulatorn består av denna kapsel där man stängs in och kränger åt alla möjliga håll och i luften! Pappa Kristofer och modiga Isac (8) testade. Foto: Heidi Rovén.

Sport och rörelse

För dem som vill satsa på lite mer fysiskt sportiga aktiviteter finns en stor idrottshall, sportplex. Här såg vi ungdomar spela basket, andra gånger var det fotbollsmatcher på gång. Vissa tider var också hela familjer välkomna att leka och aktivera sig med någon boll-lek, vilket vår minsting, bolltokige Theo, hade älskat – tyvärr lyckades vi inte matcha in det någon gång, vi var då alltid på andra håll.

Theo blickar längtansfullt ut mot bollplanen Sportplex. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

MSC Cruises barnklubbar

Det första vi gjorde när vi kom ombord var faktiskt att se till att barnen skrevs in i barnklubbarna. Eftersom vi har två barn på 8 och 2 år kunde de inte vara i samma klubb men vissa tider lekte alla barnen tillsammans i samma rum och då var även föräldrarna välkomna vilket var väldigt bra, det gick vi på flera gånger!

När man går ombord får barnen som ska vara med på barnklubb varsitt armband. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Barnen blir exalterade direkt redan vid ingången till de fina barnklubbarna med Lego. Foto: Heidi Rovén.
Bästa brorsorna! Isac (8 år) håller om sina lillebror Theo (2 år). Foto: Heidi Rovén.

MSC Cruises barnklubbar är indelade i följande grupper;

Baby Club (under 3 år)
Mini Club (3-6 år)
Junior Club (7-11 år)
Teens (12 och uppåt)

Alla hade sina egna rum och lokaler samt egna programblad där man kunde följa vilka aktiviteter som stod på programmet varje dag. Jag måste säga att MSC Cruises verkligen satsat på aktiviteterna för barn och ungdomar, det finns massor att välja på!

Lekrummen är jättefina och juniorernas har massor av lego att leka med. Foto: Heidi Rovén.
Samarbetet med Lego är unikt för MSC Cruises. Foto: Heidi Rovén.
Isac kan bygga i timmar, han älskar det och får utlopp för all sin kreativitet! Foto: Heidi Rovén.

För barn mellan 3-11 år finns LEGO-rum och legoaktiviteter, MSC Cruises är mig veterligen det enda rederi som har samarbete med lego och detta till våra barns stora lycka då de är sanna legoälskare!

I babyklubben var det också färgglatt och fint med gott om Chicco-leksaker. Foto: Heidi Rovén.
Theo leker café i ett av lekrummen på MSC Meraviglia. ”Här mamma, smaka glassen!” Foto: Heidi Rovén.

Andra företagssamarbeten som kan nämnas är med babyföretaget Chicco vilket märks både på leksaksutbudet i minstingarnas lekrum men också på menyn i restaurangen. Jag har berömt detta och skrivit om det tidigare när vi kryssade med MSC Fantasia och samma sak gällde på MSC Meraviglia, att de i huvudrestaurangen har en separat trerätters meny för barn från 6 månader (imponerande)!

Nyhet; babycare service

Något som måste nämnas också är nyheten Babycare service, barnpassning för de yngsta. MSC Cruises är inte ensamma om detta, där det är vanligast är att man får betala per timme, men på MSC Meraviglia var det helt gratis, i alla fall när vi kryssade (april 2018) – vilket jag tyckte var otroligt bra.

Theo testar en liten motorcykel. Vrrrom, akta för här kommer jag!

Det står dock på hemsidan att det inte ingår i kryssningspriset så jag vet inte om det varierar mellan olika fartyg inom flottan. Inte för att man vill lämna från sig sina skatter någon längre tid men det kan vara praktiskt om man som vuxen vill gå på spa, leka med de äldre ett tag i vattenrutschkanor eller av någon annan anledning behöver hjälp med sin lilla ett tag. Annan fin babyservice är att man kan skicka in babykläderna på särskild tvätt (mot avgift) där de tvättas separat och med extra milt tvättmedel.

Är man intresserad av att läsa mer om aktiviteterna och uppläggen för de olika klubbarna/åldersgrupperna står det bra beskrivet på rederiets hemsida.

Temakvällar, familjedisco och shower

För juniorerna väntar också tonvis av bus och skoj som sporttävlingar, nintendospel, pyssel, lekar, särskilda temamiddagar, cirkus-skola, VR-upplevelser, legostunder, familjedisco och mycket mer.

Flera av showerna var också familjeanpassade vilket var trevligt då barnen kände att det vände sig mer till dem, så istället för sedvanligt ”bensprattel” eller filmmusik-odyssé bjöds det exempelvis på lite glimten-i-ögat-trolleri. Uppskattat!

Trollkarlen hade assistans av dessa ”hundar”.

I fartygets mittpromenad på däck 6, under det långa LED-skärmtaket (längsta till havs), kunde man också se en färgsprakande show som liknar den som Royal Caribbean har på sina fartyg i Oasis-klassen, fast här i mindre skala. Det vände sig till alla men självklart var barnen fascinerade av de fantasifulla kostymerna.

Det vackra LED-taket bytte utseende flera gånger per dag – en show i sig bara det! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Bästa sättet att hålla koll på vad som händer ombord är genom att kika i ”programbladet” Daily Planner som kommer till hytten varje kväll. Där står verkligen allt timme för timme och genom symboler kan man följa vad som passar bra för familjer.

Theodors favoritaktivitet – Baby chef

En dag tog vi med vår tvååring på en aktivitet som de kallade ”Baby chef”.  MSC Cruises samarbetar med kocken Carlo Gracco, och denna aktivitet var inspirerad av honom även om han inte var på plats själv.

Nu ska vi laga mat alla barn! Italiensk mat!
Två år och redan så med på allt, vår duktige Theo älskade att laga pasta! 😉

Det hela gick ut på att barnen fick göra egen pasta, eller i alla fall forma bollar av färsk pastadeg. De fick hattar och mjölet yrde men det var populärt och en välbesökt aktivitet som båda våra killar tyckte om, Theodor allra mest tror jag. 🙂

Yeay, det här var ju ingen match! Precis som Play-doh-lera! 😉
Baka, baka, liten kaka…

Rederiets maskot DoReMi dök också upp, vilket förstås uppskattades av alla.

Kolla mamma, det är en stor blåvit stjärna bakom storebror! Är den snäll tro?

Isacs favoritaktivitet –  Polar Aquapark

Isac fullkomligen älskade området Polar Aquapark, särskilt höghöjdsbanan som han kunde ha gått hur många gånger som helst. Absolut inget skrämmer honom; desto mer höjd och fart desto bättre ungefär!

Nu rider vi iväg på varsin späckhuggare och ser vart vi hamnar…

Med andra ord var det svårt att hålla hans tempo runt banan, och medan jag själv klamrade mig fast och inte alls ville tappa balansen (trots att det inte är någon fara, men sitter ju fast med säkerhetslinor) så passade han på att skrämma livet ur sin mamma med att hänga, stå på ett ben och så vidare.

Vad långsam du är mamma, kom igen nu! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Isac den våghalsige står på bara ett ben. Foto: Heidi Rovén.

Hela familjen kunde också leka och ha kul i vattenparken som har både vattenrutschkanor, pooler och vattenkanoner. Här fanns också en glasskiosk och eftersom vi hade ett paket där glassen ingick passade vi förstås på att äta oss igenom flera av smakerna de hade, alla hur goda som helst!

En gång till, en gång till! Vattenrutschkanorna är snälla och roliga.
I vattenparken kunde man skjuta med vattenkanoner och busa runt i vattnet. Superskoj tyckte barnen! Foto: Kristofer Scheiderbauer

Men en glass från poolserveringen Grab & Go var inte heller fel…! Hit ville Isac gå ofta, vilket vi också gjorde. 🙂

Glass är mums tycker Isac, särskilt när man får en massa strössel på!

Sammantaget hade vi en fantastiskt fin familjevecka! MSC Meraviglia passar visserligen alla och kanske extra bra för dem som funderar på en familjekryssning och har lite äldre barn (simkunniga och uppåt) eftersom det inte finns någon direkt babypool.

Vi tyckte ändå det fungerade fint med vår två-åring som kunde bada med oss i de stora poolerna med badblöja och överallt fanns det barnstolar och som sagt den särskilda babymenyn.

Tumme upp och nu suktar vi efter de nya fartygen MSC Seaview och Seaside, har ni inte spanat in dem så gör det! Ser fantastiska ut! 🙂

Priser

Kryssningspriser ändras efter tillgång och efterfrågan men just nu finns det veckokryssningar med MSC Meraviglia i Medelhavet i höst för cirka 6000 kronor per person. Barn kostar mindre, ofta betalar man endast en summa som ungefär motsvarar skatter och hamnavgifter, i alla fall om barnet/-n delar hytt med sina två fullt betalande föräldrar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier