Viking Grace – både ekorätt och designcool

Grace eko o design

Det finns ett fartyg som sticker ut bland de andra ”Östersjökryssarna”; Viking Grace. Fartyget lanserades i januari i år, en tillställning som SeaFun förstås var med på! Grace har blivit en världskändis tack vare sin innovativa och moderna miljöteknik. Faktum är att fartyget är världens första stora passagerarfartyg som drivs med flytande naturgas (LNG). Därmed är Grace världens mest miljöanpassade fartyg i sitt slag. Rätt coolt då att hon går ”här uppe” i Östersjön hos oss, eller hur? 🙂

Att använda naturgas som drivmedel ger väsentligt mindre skadliga utsläpp. Kväveutsläppen och partiklar reduceras med 85 procent och växthusgaserna med 15 procent. Svavel är praktiskt taget noll. Grace har också en hydrodynamiskt optimerad skrovform för att minimera svallvågor samt effektiv framdrivningsteknik för att spara energi. Man har också sett över hur man kan minimera förbrukningen av energi och vatten, minimera mängden avfall och kemikalier, sortera avfall, undvika engångsprodukter med mera – ja listan kan göras lång. ALLA aspekter har beaktats, till och med viner och spaprodukter!

Miljö, teknik, naturgas – jättebra, visst, men trist kanske du tänker nu? Nix pix, glöm det. Förutom att Grace är miljöcool (för det ÄR cool att vara miljörätt) är hon snygg som få. Eftersom fartyget är helt nytt så är det så klart superfräscht men Viking Line har lyckats väldigt bra också med att skapa en riktigt klassig upplevelseprodukt.

På presskonferensen i samband med lanseringen pratade jag med arkitektbyrån dSign Vertti Kivi & Co. Hade de tidigare erfarenhet av kryssningsbranschen? Hur hade de tänkt? Vad ville de få fram med sin design ombord? Kanske, ja förmodligen, är det just tack vare att de inte har tidigare erfarenhet av just kryssningsbranschen som gett Grace ett så fräscht och nytt utseende. Designbyråns filosofi har varit att aktivera resenärernas sinnen genom att utnyttja ljus, musik och dofter så att samma utrymme upplevs olika beroende på om det är dag eller kväll. Genom att Viking Grace är inrett i ett flertal stilar – från hemtrevlig retro till stilren skandinavisk elegans – kan man också hitta ”sin” miljö beroende på vad man känner för.

Bästa nyheten är att allt detta verkligen är tillgängligt för alla. Att dagskryssa, som jag faktiskt ska göra imorgon, kostar bara från 50 kronor om man är medlem (annars är priset från ”hela” 75 kronor :-)). På en dagskryss tar man Grace från Stockholm kl 07.45 och byter till Amorella i Mariehamn strax efter kl 14. Vid 18.55 når man Stockholm igen.

En kommentar på “Viking Grace – både ekorätt och designcool

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier