Viking Line matsatsar på ”nya” Gabriella

_MG_3386_1
Gabriella intill Vikingterminalen i Tegelvikshamnen. Foto: Heidi Rovén.

Igår visade Viking Line upp sitt Helsingfors-fartyg Gabriella för pressen efter hennes renovering. Fartyget har varit i torrdocka ett par veckor för att få nya restauranger, renoverade hytter (cirka 100), nyrenoverad nattklubb, uppfräschad taxfree samt att de lagt till en ny pop-up store och lite annat smått och gott. Läs om allt detta här. Framförallt tänkte jag ägna detta inlägg åt restaurangerna.

gabriellas nya restos
Här syns de nya restaurangerna Grill, No name och Wine bar. Foto: Heidi Rovén.

Gabriella har nu en ny restaurangarkad. Det är luftigt och öppet och man kan strosa sig fram längs en promenad där de olika restaurangerna flyter i varandra på ett behagligt sätt. Det går att välja mat från en men sitta i en annan miljö i flera fall, dock inte alla. På restaurangen No Name äter man till exempel en avsmakningsmeny på sju eller nio rätter och där är platserna få så de viks åt de gäster som vill testa detta moderna gourmetkoncept.

Gårdagen började med att vi hälsades välkomna på restaurang Grill av Tapani Kauhanen, VD för Viking Line Skandinavien. Rederiets ansvarige kökschef Tom Laaksonen, som också tillsammans med övrig personal står bakom de nya matkoncepten, presenterade de små smakprov som ställdes ut på ett mycket trevligt sätt.

-Vi är jättestolta över att få visa upp det uppgraderade Gabriella, sa Tapani Kauhanen. Hon är det nyaste fartyget (byggd 1992) som trafikerar linjen Stockholm-Helsingfors.

Där fanns sjöborrar, ibericogris, rosa sirloinstek och annat smarrigt – allt tillagat intill perfektion och med fantastiska såser. Vanligtvis serveras inte maten på detta tapasliknande vis utan som fulla varmrätter, denna plockmat var för att vi skulle få chansen att prova flera rätter.

gabriella maten
Tom Laaksonen, Tapani Kauhanen och den goda maten. Foto: Heidi Rovén.

Efter en skål och smakprover på Grill rörde vi oss vidare förbi Bistrotek som serverar skaldjurstallrikar och vidare förbi Wine Bar till No name. Där fick vi ta plats i den friskt nordiska miljön som andades grön björkskog och natur i stilen.

Här kommer det alltså gå att äta två avsmakningsmenyer (43 och 49 euro vardera vilket väl ändå får betecknas som ett fynd) där vi fick prova två av rätterna igår, båda lika imponerande. Viking Line har verkligen lyckats sätta fingret på den nya tidens mattrend där enkla råvaror har tagits tillvara på ett fantastiskt sätt och tillagats så att gommen får en helt ny upplevelse som man faktiskt inte kan föreställa sig innan man smakat.

På No name är rätterna övervägande vegetariska vilket även det känns ”i tiden”. Det går dock att få både fisk och kött men också helvegetariskt om man så vill. Det som imponerade mest är att allt görs från grunden; de gör egen crème fraiche, syrar grönsaker, tillreder alla ingredienser och såser…inga halvfabrikat så långt ögat når.

Se ett exempel på bilden här nedan, en rätt som bestod av konfiterat ankhjärta och konfiterad muskelmage med råa och picklade champinjoner, rostad svamppurée och en otrolig sås som de verkligen hade lyckats få in en fullträff på! Låter kanske inte så lockande som det smakade, det var otroligt gott.

_MG_3424_1
Jag hade ingen aning om att konfiterat ankhjärta och konfiterad muskelmage kunde smaka så gott! Foto: Heidi Rovén.

Avslutningsvis fick vi besöka den nyrenoverade caféet och provsmaka söta godbitar till kaffet, även de bakade ombord. Även de höll toppkvalitet!

_MG_3437_1

”Vi måste förkovra oss och hela tiden ligga i framkant och bli bättre.” sa Tom Laaksonen. Med det har de verkligen lyckats. Den genuint matintresserade och kräsne gourmetkryssaren har bara ett rederi att välja på när det är mat som står på kryssningsprogrammet: Viking Line!

Ännu en anledning att testa på rederiet är att Viking Line nyligen vann pris som det rederi som ger bäst service på Östersjön, enligt kundundersökningen Service Score 2016. Det är tredje gången som Viking Line baserat på kundernas upplevelser och bedömning utses till vinnare i sin kategori.

Men de är inte bara ett rederi som ger fantastisk service till havs, även på land kan jag intyga. Det fick jag bevisat på ett väldigt praktiskt och dramatiskt sätt precis efter presstillställningen! Se nästa inlägg där jag ska berätta mer om vad som hände…

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier