Viking Lines taxfree-löfte, och mitt fynd på Viking Glory

Vi synar Viking Lines taxfree-löfte.

Taxfree är inte vad det en gång varit. I alla fall inte på alla fartyg. Förr (och då menar jag inte ens för jättelänge sedan) kunde man ge sig ut på en Östersjökryss med enda syfte att fylla på lagret av öl och vin hemma, och tycka att det kändes värt. Jag säger inte att det inte går att fortfarande göra fynd, men 2023 gäller det att vara prismedveten när man stoppar ner sina varor i korgen.

När jag nyligen kryssade med Viking Glory la jag lite extra fokus på detta eftersom jag läst något i ett av alla kryssningsforum om att det inte längre fanns taxfree. Va tänkte jag, kan det verkligen stämma? Menade personen det bokstavligen eller som ett uttryck för att det inte längre var lika billigt ombord?

Här flikar jag samtidigt in en fråga som jag skulle vilja att du som läser detta kommenterade, hur viktiga är egentligen taxfree-priserna för att du ska kryssa? Om priserna var exakt samma som iland, skulle du ändå göra en kortkryssning då och då?

1600 kvm shopping

Trots att jag bor i Stockholm och borde ha tillgång till landets bästa shoppingutbud ger jag mig sällan ut i handeln. Förklaringarna är många, från att jag som tvåbarnsmamma inte har tid till att jag som reseskribent sällan har…tid, haha. Antingen är jag ute och kryssar eller så är jag hemma och skriver så tangentbordet glöder. Däremellan finns inte mycket tid över för annat än hem och familj.

I alla fall. Vad jag vill komma till är att det – utöver priserna – faktiskt är en fördel bara med att ha ett brett utbud samlat på ett och samma ställe när man kryssar. Ta kosmetikdelen till exempel. Viking Glory har ett rejält utbud på sina 1600 kvm, vilket shoppingytan i taxfreen är.

Hur är Viking Lines taxfree-löfte?

Jag har räknat till över 70 olika parfymmärken och ett 100-tal kosmetikmärken (vissa kan säkert vara samma men alla gör ju inte både doft och make up). Det är hur som helst galet mycket och söker man då till exempel den optimala mascaran måste ju chansen vara rätt stor att man hittar den, med lite hjälp från personalen.

Stämmer deras taxfree-löfte?

Själv tycker jag det är spännande att botanisera i utbudet av vin och champagne. Men, med orden jag läst om taxfree ekande i bakhuvudet kände jag mig tveksam. Det kanske var lika bra att handla på Systemet istället och slippa släpa?

Viking Lines kundlöfte lyder såhär: ”Ombord väntar förstklassig taxfreeshopping till priser som är upp till 40% lägre än på landbacken.” Det gäller att lägga märke till det där lilla ordet ”upp”. Allt är förstås inte 40 % billigare. Tidigare har det ju hetat att man kan vara säker på att det åtminstone är 25% billigare (den slopade momsen, momsfritt, taxfree…) men även om det inte är osant så stämmer det inte riktigt alltid för oss svenskar.

Det finns knep för att få deras texfree-löfte att gälla...

Priserna utgår nämligen från rekommenderade priser iland – där fartyget är flaggat. I Sverige jämförs priserna på alkohol med Systembolaget och i Finland med priserna på Alko. En viss skillnad redan där alltså. Men eftersom man i Finland har euro och i Sverige kronor så har vi valutafaktorn också som just nu slår åt fel håll för svenskar.

Fynda går, men hur är inte självklart

Viking Line har i dagsläget minskat ner flottan till fem fartyg varav Grace, Glory, Gabriella och XPRS hör till de finskflaggade fartygen och Cinderella till det svenskflaggade. Samtidigt finns det kampanjer och erbjudanden som kan vara riktigt bra, även på de finskflaggade fartygen.

Jag började gå runt på Viking Glory och syna priserna på min kryssning. Vissa varor finns ju inte på Systembolaget så där blev det svårare men andra finns så där såg jag svart på vitt. I de allra flesta fall var priserna lägre men inte så mycket. På en BiB (bag-in-box) kanske man kom upp i tre insparade tior, säkert fanns bättre köp men jag kollade inte precis alla.

Viking Lines taxfree-löfte säger att varorna säljs upp till 40% billigare.
Vissa varor kan man få provsmaka före köp. Här testar jag en åttaårig Bacardi rom på specialpris (39,90 euro/litern).

Det som förbryllade mig var att där de hade märkt upp ”special price” eller liknande i rött på hyllkanten kunde priset ibland vara nästan samma i Sverige. I andra fall hittade jag viner utan särskild märkning där priset var betydligt längre mot hemma, men där det inte stod något om det! Så om man vill handla med känslan att man fyndar är det just nu inte självklart.

Vin – 42% billigare!

De mest konkreta tips jag kan ge är titta lite extra efter Viking Club-erbjudanden, kampanjerna (MEN kolla upp ifall priset verkligen är bättre än hemma om det är ett finskflaggat fartyg) och till sist, att redan när man kliver ombord ha priskoll på ett par favoritvaror som finns både ombord och iland.

Ett exempel på ett köp jag gjorde som ändå får klassas som fynd (hoppas jag, jag har inte smakat vinet än) var ett vin vid namn Tommasi Soave Classico, Le Volpare.

På hyllan stod det att den var nedsatt från 8,95 till 6,95 euro. Dessa båda var ombordpriser (ibland jämför hyllpriset med pris iland så var uppmärksam på vilket det är).

När jag googlade vad de tar på Systembolaget för en pava Le Volpare fick jag lite av en chock: 139 kronor. Om 6,95 euro är cirka 80 SEK så betyder det att man sparar in i alla fall 59 kronor. Det motsvarar 42 %, så där stämde verkligen Viking Line taxfree-löfte med råge om 40 procent!

Jag vet inte hur många sådana här bra fynd det finns att göra men säkert många till. Kanske personalen vet i vissa fall om man frågar? Men sedan ska man ju köpa det man gillar…annars är det ju inte värt ändå. 😉

Ytterligare ett vinfynd är Viking Lines nya fartygsviner som är billigare om man köper flera. Buffévinet Freixenet Mia köps på box direkt utanför bufférestaurangen för 16,90 euro. Club-medlemmar får 10% rabatt vilket betyder ett kronpris i slutänden på cirka 175 kronor, för tre liter.

Jag tycker det är jättekul med taxfree, och vem vill inte göra fynd? Hoppas ni med detta inlägg känner er nyfikna inför er nästa kryssning men också shoppar med större prismedvetenhet.

Glöm inte att följa Seafun på Instagram, Facebook och YouTube – ert stöd betyder mycket för att jag ska kunna fortsätta! Plus att ni inte missar spännande inlägg eller kryssningsäventyr. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier