Dygnskryss med Viking Glory – vi testar maten och synar servicen

Ni som följer Seafun på Instagram såg nog att jag var iväg på en dygnskryssning med Viking Glory i förra veckan. Trots att fartyget varit igång nu i ett år drygt så var det bara min andra gång ombord. Skäms på mig och ni är många som frågat just om när jag ska kryssa med Viking Glory igen. Äntligen blev det alltså av!

Jag hade valt en lugn dag mitt i veckan med flit då jag skulle jobba ombord, men ändå var det en hel del folk vilket var roligt att se. Ganska många grupper/gäng, förmodligen konferenser, men också flera privatpersoner som tydligen precis som jag kunde smita iväg mitt i veckan.

Efter att ha tagit mig genom Stockholms snömodd och checkat in i en av automaterna var det dags att visa sitt ID och kliva ombord. 🙂

Seaside Double 7616

Efter att jag installerat mig i min Seaside Double-hytt på däck 7 (jag har skrivit om denna hyttkategori här) var det dags att bege sig till Market för en sen middag.

Viking Glory har ju omvänd tidtabell mot systerfartyget Viking Grace som har tidig morgonavgång, så medan finländare som vill åka med Glory måste upp i ottan lägger hon i Sverige ut från Stadsgårdsterminalen klockan 20.00. Lite fotografering och filmande på det och vips var klockan redan mycket!

Jag har för avsikt att beta av varje vrå på Viking Glory, inklusive matställen och restauranger. Och precis som när man provar vin tyckte jag det var en bra taktik att börja nerifrån och upp, det vill säga lite enklare först och fortsätta mot det lyxigaste. 🙂

Market – Östersjön första flytande saluhall

Market är namnet på Viking Glorys ”food court”, eller Östersjöns första flytande saluhall som de benämner det själva. Konceptet är enklare än vad det kanske först ser ut att vara. Det finns fyra matställen; Farled, Pizzaboden, Majas Kitchen och Bread & Greens, plus baren Grynna.

För den fikasugne finns även ett café med bakverk som görs ombord, Saltö Bakery. Hela Market har snygg och inbjudande inredning och varje ställe har verkligen sin stil.

Viking Line har lyckats med det som jag gissar att de velat skapa; känslan av att man kan gå runt och titta innan man bestämmer sig, läsa om maten och själv plocka dryck och delikatesser från hyllorna.

Nästa anhalt är att gå till Grynna bar, beställa och betala. Där får man också en ”puck”, ni vet av typen som börjar låta och blinka när maten är klar.

En hel vägg är fylld med delikatesser som man kan köpa. Kanske en present till någon därhemma?

Drycken får man ta med till det bord där man väljer att sitta, och när maten är klar går man själv till det matståndet och hämtar sin mat. Lite självservering alltså vilket passar bra en kväll när man är lite on the go, och inte vill sitta i timmar (vilket kan passa perfekt en annan kväll och kryssning)!

Skön musik nere på Torgets scen

Generellt ligger rätterna mellan 14-18 euro, men vill du bara ha en portion pommes frites går det att få för 5 euro också. Jag beställde en fish and chips från restaurang Farled medan mitt sällskap testade en pizza, båda kostade 16 euro styck.

Jag var mycket nöjd med min generösa och smakliga portion medan pizzan fick betyget god men lite torr (kanske hade den mindre ost än vad man ibland får iland, där de i och för sig ibland dryper av fett på ett mindre önskvärt sätt…). Lite öl på det och vi var snart mätta och nöjda att fortsätta upptäcksfärden ombord!

Jo, det måste nämnas också, att det finns gott om sittplatser runt om hela Market, intill fartygets stora fönster och lite mer ”mitt i” om man hellre vill spana på folk.

En ljus sommarkväll hade ett fönsterbord ju varit givet, men nu en mörk kväll i mars valde vi att sitta intill räcket ner mot Torget som ytan nedanför kallas. Där spelade ett bra band skön musik vilket gav måltiden en perfekt inramning. Jättetrevligt!

Vi toppade med kaffe och varsin maffig tårtbit från Saltö, min hade smak av passionsfrukt tror jag, vilket gjorde den både söt och frisk på en gång – mums! Men sedan rullade vi verkligen därifrån, så mätta var vi haha…

Shoppa rätt för att få ny kryssning

Vista room blev vår naturliga uppföljning, men tyvärr kom vi lagom till att bandet slutade spela. Jag funderade lite på detta, hur man ska tajma mat och nöje när kryssningen startar så sent. Förmodligen ska man börja med att läsa programmet noga i förväg, eller helt enkelt ha ätit redan när man kliver ombord om man vill satsa på dans istället. Dela gärna med er i kommentarerna om ni har tips!

Innan jag la mig tog jag mig en snabb titt i taxfreen för lite inköpsplanering. Jag hade tänkt att spara det till nästa dag men kom ändå inte ut tomhänt. 😉 Ett tips som ni säkert redan känner till är att om man shoppar över 100 euro så får man en kupong med en fri kryssning. Så vet man att man ska shoppa mycket är det INTE en bra idé att dela upp inköpen, då ska man ta allt på en gång.

Frågan om taxfree är en het potatis. Vår svaga valuta gör bland annat att man inte längre bara kan stoppa ner saker i korgen och vara säker på att man åtminstone får dem 25% billigare mot iland. Priserna påverkas också av var fartyget ”hör hemma” – i detta fall Finland. Då jämförs priserna nämligen mot dem på Alko. I vilket fall gjorde jag fynd som var upp till halva priset mot Systemets, men det gäller att vara medveten… Läs ett helt inlägg om taxfree-priser nu och i synnerhet på Viking Lines fartyg.

Butiken är i alla fall väldigt ljus, trevlig och med både doft, smink, hudvård, mode, alkohol, godis och leksaker, barnkläder med mera…och även där fanns fynd att göra – barnskor (fina Sketchers med blinkade sula) för halva priset, dock hade de bara ett fåtal storlekar kvar och tyvärr för små för mina killar. I korgen hamnade istället ett OPI nagellack för halva priset. Blir snyggt i vår!

Kallt men vackert

Nästa morgon vaknade vi till klarblå himmel och sol, men när vi skulle ut på däck för att fota fick vi oss en chock. Det var tydligen -14 grader (det hade blivit ”varmare”, det hade varit -17 i Åbo)! Som tur var blåste det inte utan vi gled fram stilla och fint.

Det blev starten på en underbar dag till havs, en sådan när det är som bäst. Nu längtar jag bara efter att uppleva Glory när man kan sitta ute på det stora soldäcket Vista däck också med något gott i glaset! Ah nu längtar vi efter att vårkryssa, eller hur?

När jag var ute här en sväng och snitslade mellan snöhögarna fick jag syn på att vi hade Viking Grace alldeles bakom oss. Jag fick ett par fina bilder!

Premiumfrukost på Kobba

Frukosten intogs på Kobba, den finaste restaurangen ombord. Vilken lyxstart på dagen! Miljön är dämpad och snäll mot ögonen när man kommer fortfarande lite morgontrött, samtidigt som de vackra vyerna och det friska vårljuset silar in utifrån…

En pianist spelade (precis som det brukar vara på Restaurang Oscar ombord på Viking Grace) men jag tror bara det hördes i den del där vi satt, som för övrigt var lugnare och mer rymlig, å andra sidan hade de som satt precis brevid buffén det närmare till maten. I alla fall var han väldigt duktig.

Jag har länkat till hela premiumfrukosten här så ni kan se allt gott man kan njuta av. Efter att vi blivit visade till vårt bord blev vi erbjudna ett glas mousserande vin. Det är Viking Lines nya fartygsvin som serveras; I ❤️ Cava, läs mer om de nya fartygsvinerna här. Lätt att tycka om och ger en guldkant till frukostupplevelsen. 😉

Måltidstips

Vi tog det lugnt, njöt av den fina miljön och kikade även på den meny som låg på bordet. Utöver det kalla (och generösa) utbudet som står uppdukat kan man nämligen också beställa en varmrätt som man blir serverad vid bordet. Väldigt trevligt och våra äggröror, korvar med mera smakade jättebra! Priset för hela denna specialfrukost med allt är 239 kronor per person.

Vill man boka detta alternativ så skulle jag be att få komma så sent som möjligt och ta detta som en brunch och istället hoppa över lunchen och ta tidig middag (det var också ungefär så vi gjorde också). Andra frukostalternativ som finns på Viking Glory är att äta på den vanliga buffén eller ta en kaffe med smörgås nere på Torgets café. Eller så kanske man sover ut och går direkt på buffén till lunch! 🙂

Vi lär oss om azipods

Efter vår fina premiumfrukost såg vi oss om ombord, fotade, filmade och tog ett möte med kryssningschefen Jonathan. Han svarade på frågor, vi pratade om klimatsmarta Viking Glorys miljöaspekter samt att jag ödmjukt la fram ett par önskemål… Ett par telefonsamtal senare var vi plötsligt inbokade på både rundtur på bryggan och i kontrollrummet!

Behind the scenes med Seafun!

Mer om detta kommer på Seafuns nya video som blir klar någon gång efter påsk. Befälhavare Johannes Engqvist var i alla fall vänlig nog att göra plats för oss i sitt hektiska schema. Bland annat visade han oss ingående hur han jobbar med fartygets bränslesparande azipods som gör det lättare att manövrera Viking Glory.

Vi fick också se de inre regionerna, lager, maskinrum och kontrollrummet. Jättespännande!

Så började klockan närma sig eftermiddag och det var dags för oss att hugga in på nästa buffé, nämligen de uppdukade läckerheterna i restaurangen med det passande namnet The Buffet.

Placeringen av bufférestaurangen på Viking Glory är helt rätt, längst fram i fören. Vi fick i vårt tycke det bästa bordet, även det längst fram i fören och kände oss kungligt placerade där vi badade i vårljus och njöt av fint väder, utsikt och en massa god mat.

Åtgärder för minskat matsvinn

För att ni själva ska kunna frestas av utbudet kan ni klicka här för att nå menyn på allt som finns uppdukat. Det är väldigt trevligt presenterat och snyggt, och ytterligare en sak – flera av rätterna är upplagda i portionsform.

Tanken är att det ska bidra till mindre matsvinn, vilket jag säkert tror funkar, för är det något vi vet stämmer så är det att ögat är hungrigare än magen… Man vill gärna prova allt men sedan kommer mättnaden ikapp snabbare än man trodde när man la upp på tallriken!

Maten är vällagad och god.
Det finns inte mycket mer att önska av maten.

Själv började jag med skaldjuren. Välkryddade jätteräkor, vanliga räkor, musslor och tillbehör. Till det ett glas kallt, vitt vin – och så bästa utsikten där havet glittrade vackert utanför!

Idel läckerheter att njuta av

Några av mina favoriter från det varma utbudet var också följande;

  • rostad svamp och vitkålssallad med ruccola,
  • honungsbakade rödbetor med getostkräm och rostade valnötter,
  • långbräserad hjort med jordärtskockspurée och potatischips,
  • bifftartar med gräslöksmajonnäs, kapris och pruneller.

Den som gillar desserter ska styra stegen mot det runda bordet med de röda blänkande bollarna över! Här kunde man verkligen gå ”all-in” på glass med olika toppings, kakbitar och smarrigheter av olika slag. Ostarna som låg uppdukade såg också läckra ut men det fanns helt enkelt inte plats för allt…

Jag upplevde att det var mycket mer framdukat än vad menyn uppger, och med lite fantasi kunde man dessutom skapa sina egna varianter (jag droppade till exempel lite salt kolasås över en fudgebit…gissa om det blev drömgott!).

En lite otippad favorit bland desserterna (jag säger otippad eftersom jag annars alltid dras till allt med choklad…) var en slags saffransrulltårta med lingongrädde. Uj uj uj…mumsfillibabba!

The Buffet kostar 291 kronor till lunch och 395 när man äter på eftermiddagen, då ingår lite fler rätter men dryck ingår på båda.

Nya buffévinet

När man äter buffé ingår drycken; vatten, läsk, rött, vitt och rosévin (alla av märket Freixenet Mia som också hör till de nya skeppsvinerna), öl och slutligen kaffe och te. Man kan även köpa buffévinerna i entrén, både på box och flaska.

Visst är vinerna enkla, men goda och verkligen bra ”all round-alternativ”. Priset är också otroligt. Som i otroligt lågt. 16,90 euro för box med 10 % extra rabatt för medlemmar (vilket man kan bli gratis), 6 flaskor kostar 31,90 euro.

Jag köpte den vita boxen och det har redan gått åt ett par glas. Den lär funka jättebra till påskbuffén ikväll med sin lite fruktigare och aromatiska smak.

Hur är Viking Lines service?

En annan sak jag la märke till var att personalen tydligt upplyste om att dryckesstationen var på väg att stänga. I god tid och flera gånger till och med (att jag sedan inte fattade att de stängde kaffemaskinen också är ju en annan sak, jag tänkte att det bara var alkoholen de begränsade…).

I alla fall passar det bra att här gå in på just detta med servicen. Jag hade nämligen läst i olika Facebook-forum att folk klagat på Viking Lines service. Jag vet inte exakt vad det gällt (eller om det i vissa fall kan ha haft att göra med den som klagat…ehum…) men det kan knappast ha varit ombord på Viking Glory i alla fall.

Från det jag gick ombord hade jag kontakt med 18 olika VL-personer (japp, jag satte mig och mindes och räknade) och alla var vänliga, glada och tillmötesgående (jag är inte sen att tala om ifall det motsatta sker…). Det var som det ska med andra ord, men jag vill ändå poängtera det. Det är viktigt och bidrar till hela stämningen.

Så jag klev av mycket nöjd med min tur till havs och med en längtan efter att vara ombord snart igen för att fortsätta att upptäcka fartygets utbud! Här nedan kan ni även se en video från min kryssning.

Vi synar klimatsmarta Viking Glory i sömmarna efter ett år till havs

Vad är ni mest sugna på att få veta och läsa mer om? Berätta i en kommentar här nedan!

Prenumerera gärna på YouTube-kanalen ”SeafunTV” för att inte missa någon kommande video. Seafun finns också på Instagram och Facebook  – följ för att inte missa kommande kryssningsäventyr! 

9 kommentarer på “Dygnskryss med Viking Glory – vi testar maten och synar servicen

  1. Som vanligt ett utmärkt reportage – informativt, lättläst, subjektivt med objektiva inslag – man blir verkligen ressugen! DU ÄR BÄST!

    1. Tack för dina fina ord, var härligt att du har behållning av det jag skriver! Glad påsk!/Heidi

  2. Själv tycker vi (min kompis oxh jag) att mat efter 20.00 är försent, så vi gör som du nämnde, vi går och äter på Söder, tar en öl och promenerar sedan ner till Glory.
    Där satsar vi på baren och underhållningen. Kanske något lätt att äta, typ en liten smörgås. Sedan sover ut på morgonen, äter brunch vid 11-tiden. Det klarar man sig på tills man kommer hem.
    Vi får väl testa frukosten nästa gång och den sena buffén. Det lät väldigt trevligt…

    1. Ja kan ju vara kul att variera om inte annat. 🙂 Annars verkar det ju som ni hittat ett koncept som funakr för er också.
      Kryssa lugnt!/Heidi

  3. Vet du om det är svenska kontanter eller euro som gäller i spelmaskinerna?
    Med vänlig hälsning, Cecilia

    1. Hej igen Cecilia, man betalar med kort i spelautomaterna, och även om valutan är euro fungerar ett svenskt kortet lika bra. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier