Åländskt gästspel i köket hos Viking Line

29394_12344_low
Michael Björklund. Foto: Tuukka Ervasti.

Viking Lines matresa genom det nordiska köket fortsätter. Efter Pure Nordic Tastes blir det åländskt gästspel i köket när stjärnkocken Michael Björklund tar över. Michael Björklund har bland annat två ”Årets Kock”‐titlar i bagaget och har även medverkat i tv‐programmet Kockarnas Kamp. Sedan 2012 driver han restaurangen Smakbyn på Åland.

Mellan 2 mars – 30 april kommer nu Michael bjuda på smakprov från Smakbyn ombord på Viking Line. Signaturmenyerna kommer att serveras i à la carte‐restaurangerna och spegla Michael Björklunds matfilosofi; renodlade och lokala smaker med medvetna val av nordiska råvaror. Smörstekt abborre med friterad kräfta, och örtstekt älgfilé med rostade morötter och vitlöksdoftande potatispuré är ett par av de rätter som Michael bjuder på under sitt gästspel ombord.

29394_09206_low
Norsk torsk med pepparrot och räkor. Foto: Manne Stenros.

Under hela maj månad tar en annan specialmeny över, Bubbelmenyn, som även den bär Michael Björklunds signum. Trerättersmenyn kan kombineras med champagne, prosecco och mousserande vin från hela världen.

I samband med sitt gästspel ombord på Viking Lines fartyg, har Michael Björklund med egenproducerade godsaker från Smakbyn som kan köpas med hem; frö‐ och dinkelknäckebröd, müsli, äppelbrännvin och svärmors senap.

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera många spännande teman på våra fartyg. Inte minst inom mat och dryck där vi ser ett stort intresse bland våra resenärer. Med stjärnkocken Michael Björklund som en av gästkockarna ombord blir vårt fokus på att erbjuda närproducerade nordiska alternativ ännu tydligare. Att han dessutom vunnit tävlingar i matlagning i både Sverige och Finland ser vi som ett bevis på att menyerna med all säkerhet kommer att falla våra matgäster i smaken, säger Bodil Ståhl, restaurangchef för Viking Line.

29395_12284_low
Michael Björklund fotograferad av Daniel Eriksson.

Kort om Michael Björklund

Ålder: 39 år

Nuvarande jobb: Framgångsrik krögare som bland annat driver restaurangen Smakbyn på Åland.

Kul att veta: Vald till Årets Kock både i Finland (1997) och Sverige (2000).

Favoritdryck: Öl och mjölk

Favoritråvaror just nu: Förutom lokala rotfrukter är det åländsk gädda, abborre, lamm och gris.

Höjdpunkt i karriären: När jag fick mitt första barn. Familjen är det som driver mig i mitt arbete.

Om samarbetet med Viking Line: Det känns roligt att vara med att påverka matutvecklingen för ett så pass viktigt rederi som Viking Line är för Åland. Jag har både vänner och släktingar som jobbar ombord och reser ofta med Rosella och Åbo-båtarna till fastlandet

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier