Östersjöns dryckeskryssningar 2018

Dryckerna flödar på Östersjön. Låt glaset innehålla mindre men bättre mängd. Pressbild Viking Line.

Östersjön må ha ett elakt rykte om sig att vara vått, och då syftar vi inte på det som fartyget kryssar fram på utan det som kanske vissa passagerare ägnar sig för mycket åt, i alla fall i mängd. Men faktum är att det finns ett brett utbud av spännande dryckeskryssningar för den som är mer intresserad av kvalitet än kvantitet… SeaFun har dykt ner i årets utbud, så här ser det ut!

Sveriges första ginkryssning hos Birka

Duane Dove.

Birka Cruises har just avslutat sina populära rom-kryssningar. Ombord fanns mässa med över 140 olika romsorter men även master classes med bland andra Ian Burrell, världens ende globala romambassadör och Sveriges ende kakaobonde, Duane Dove.

Snart är det dags för nästa dryckesevent ombord, nämligen en kryssning med whiskytema som avgår den 27 april.

Under 22-timmars kryssningen kan alla whiskyälskare vara med på provningar med whiskyexperter, få whiskynyheter och VIP-shoppa under en minimässa som hålls ombord. I Taxfreebutiken finns även möjlighet till provsmakning.

Världens bästa gin hittar man hos svenska Hernö Gin. Foto: Heidi Rovén.

Den första juni kan man vara med på en annan spännande dryckeskryssning i Birkas regi, nämligen en med gintema. I spetsen går svenska Hernö Gin som bland annat ordnar cocktailskola ombord. Norrtelje Brenneri och Stockholm Bränneri finns också på plats och ombord kommer man kunna vara med på både provningar, minimässa liksom ta del av färska nyheter.

10-års jubileum för Viking Lines whiskymässa

Viking Line hade också en exklusiv whiskey-kryssning med Viking Cinderella i början av året med världens största flytande whiskymässa ombord, en mässa som i år firade 10-årsjubileum.

Drygt 550 unika sorters whisky presenterades plus att det gick att gå på både provningar, master classes samt föreläsningar.

Den som är whiskyintresserad behöver dock inte misströsta, inte mindre än sex ytterligare kryssningsdatum finns att välja på under året för den med preferens för denna typ av droppar.

I april är det dags att kasta loss med Champagnetema ombord. Då är det Åbo-fartyget Viking Grace som får stå som värd för champagneprovningar av olika slag.

Essi Avellan är champagnespecialist och finns med på Viking Lines champagnekryssningar. Pressbild Viking Line.

Den 28/4 och 29/4 bär det iväg och på programmet finns tre ledda champagnetastings och möjlighet att köpa med sig lite mer speciella flaskor hem.

Lyxig mat- och vinkryssning hos Silja Line

Hos Silja Line ordnas den 5 maj en mat- och vinkryssning som vänder sig till såväl vinkonnässörer som gourmetkryssare. Kryssningen görs med Helsingfors-fartyget Silja Symphony, och bland dem som gästar denna speicalkryssning finns den tyske vinmakaren Reinhard Löwenstein liksom andra vinkonnässörer och sommelierer.

Kryssningen inleds med en Riesling-provning och fortsätter med en specialkomponerad prestigemeny i gourmetrestaurangen Bon Vivant. Dag två presenteras Silja Symponys helt nya prestigechampagnehus och till lunch serveras en fransk bouillabaisse.

Den som stannar ombord kan vara med på en privatvisning av vinbarens vinutbud, självklart ackompanjerad av ett glas champagne. Ytterligare en provning följer vid avgång tillbaka mot Stockholm och senare bjuds en flerrätters middag med matchande viner.

Priser och fakta

Läs mer om priser och program för de olika kryssningarna som nämns i inlägget på respektive rederis hemsida.

Ofta betalar man ett grundpris och lägger sedan till för de provningar och aktiviteter man vill delta i. 

Alla drycker som finns att köpa ombord säljs till taxfree-priser vilket innebär minst 25 procent billigare än iland. 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier