Med Viva Cruises på floden Main – avfärd och middag

Frankfurt am Main

Efter vår ombordstigning på Viva Treasures och incheckning var det inte långt kvar innan det var dags för avfärd. Strax före klockan 16 började vi röra på oss. Det blev en väldigt fin tur ut ur Frankfurt med mycket att titta på längs floden Main. Trots att det var september var det så varmt att vissa gäster satt med paraply som skydd mot solen!

Precis som utlovat dök sedan smörgåsarna och bakelserna upp. Personalen bar upp en hel vagn med godsaker till soldäck och gick sedan runt och serverade alla gäster. Mycket trevligt!

Hela eftermiddagen njöt vi av vyerna vi sakta passerade. När vi lämnat storstadmiljön bakom oss byttes kulissen ut mot villor, barn som lekte, någon hund som badade, motorbåtar som körde förbi och annat.

Plötsligt skulle vi slussa (något som vi därefter gjort flera gånger längs Main). Fartyget kom så nära att det gick att röra kajkanten! Går det på någon slags räls när man slussar? Hur kan annars kapten köra utan att fartyget slår i kaj? Sådant har vi undrat och diskuterat, kanske får vi veta innan kryssningen är över. 🙂

Första middagen i Compass Rose

Resehungern dröjde sig kvar och med fortsatt god aptit styrde vi stegen mot restaurangen runt 19-tiden på kvällen. Det går att äta på antingen Compass Rose som huvudrestaurangen heter, eller en liten lounge i aktern som de kallar sin bistro. Där ska det råda steakhouse-koncept och med endast 15 plaster måste man boka bord i förväg, vilket man inte behöver till huvudrestaurangen. Dit är det bara att gå när man önskar mellan 18.30-20.30.

Bistro
Bistro, Viva Treasures

Till middag åt vi fyra rätter var jag och min man;

  • räkcocktail på fänkålsbädd, 
  • bouillabaisse med musslor och grönsaker,
  • grillad ”butterfish” (heter det smörfisk på svenska verkligen, vi har inte hittat någon bättre översättning) med krämig purjo, champinjon och potatis, min man valde fläskfilé med röd tagliatelle, grönsaker och rödvinsås,
  • osttallrik (men det gick att få både tropisk fruktsallad med tequila eller en vitchokladsdessert med smak av pina colada, mango, ananas och mascarpone också till dessert).
räkcocktail
Heidi äter

Till det drack vi vin; Villa Santa Flavia – en härlig och lagom aromatisk pinot grigio, samt Rafaele – en klassisk merlot med nyanser av röda bär och kryddor.

Vi lämnade restaurangen mycket mätta och nöjda. Efteråt satt vi ett tag i den trivsamma loungen innan vi drog oss tillbaka till hytten och kröp ner mellan våra superfluffiga och mjuka täcken.

Reflektioner efter dag 1 på Main

Dagens reflektioner och plus:

  • Flodkryssning är underbart avkopplande! Så stillsamt och skönt. Miljön är elegant men samtidigt finns ingen formell klädkod eller snobbig stämning, det är väldigt avslappnat.
  • Såhär i coronatider: jag känner mig fullt trygg ombord, vilket är väldigt viktigt för mig. Jag kommer skriva mer utförligt om vad de gör nu i corona-tider för att det ska vara säkert, men jag kan säga att jag känner mig tryggare här än när jag handlar på matbutiken hemma!
  • Att inte bara maten utan även drycken ingår förenklar oerhört. Vill jag ha en dubbel espresso istället för singel? Inga problem! Kanske ett glas champagne före maten? Ingår! Byta druva på vinet mitt bland rätterna till middag? Bara att säga till. Visst, det är ju bara att köpa till annars men det är skönt att slippa tänka och bara bläddra runt i en meny utan priser… 

Missa inte fortsättningen, mer kommer. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier