Nu drar julbordssäsongen till havs igång igen, något jag ser fram emot lika mycket varje år! De är alltid lite olika från år till år, både sinsemellan och inom varje rederi beroende på hur kockar och rederi valt att komponera och lägga upp det.

Sagojulskänsla hos Birka

Jag kan redan nu skvallra att Birka Cruises har satsat på en inramning av sin julbuffé som ska förmedla både en gnistrande och magisk känsla. Jag har smygkikat på lite bilder och jag måste säga att jag är otroligt nyfiken och verkligen ser fram emot att få äta det lika mycket med ögonen som med munnen!

Vintersmak kallar Birka sitt julbordskoncept. Pressbild.

Tydligen har de beställt femtio granar, 3500 julkulor och ett gigantiskt låtsas-pepparkakshus som dekoration, plus att de bygger upp ett helt ”godisrum” i anslutning till buffén…

Galajul firar fem år

Tallink / Silja Line har i år 5-årsjubileum för sin julunderhållning GalaJul – som jag hör och häpna aldrig har upplevt! Så gissa om jag ser fram emot att i år får gå ombord och njuta helheten av deras julkoncept; både få se showen och äta maten.

Ännu fräschare fisk i år hos Tallink Silja. Pressbild.

Fler veganska alternativ ska det tydligen också finnas i år – en trend som faktiskt är gemensam för alla de tre stora Östersjörederierna. En annan nyhet är att Tallink Silja Line har blivit MSC-certifierade (miljövänlig fiskcertifiering) som första rederi i världen!

Svenska Kocklandslaget hos Viking Line

Viking Line fortsätter sitt samarbete med Svenska Kocklandslaget som har satt en grönare touch på årets julbord. De vegetariska rätterna är alltså fler samtidigt som de behåller den där härliga hem- och vällagade känslan de är så bra på.

Ett skepp kommer lastat med… julmat? Pressbild.

Efter maten kan man se en show, dansa bort kalorierna eller bara lyssna på musik (delvis julinspirerad); på Cinderella till exempel märks både Larz Kryssmaz, artister som E-type, Kate Ryan och Andreas Johnson liksom en show med Afro-Dite i programmet.

Eckerölinjen och Strömma

Hos Eckerölinjen har både hamnterminal och fartyg pynt och julmusik. På tisdagar är det glittrig julshow ombord och den 16/12 kommer Roslagens Lucia ombord. På julbuffén hittar man både svenska och åländska traditionella julrätter, och närproducerade råvaror används så långt det är möjligt.

Strömma har fyra varianter av julbord att välja på med både bordsservering och traditionell buffé. Två och en halv timme tar det att åka en tur med någon av deras kanalbåtar och njuta av skärgård och julmat.

Följ oss för att veta vad som är bäst

Ja, att december innehåller mycket härligt till havs på Östersjön är ingen överdrift! Och vare sig ni vill veta mer om vad vi tycker om de olika julborden samt annat ombord inför att ni själva ska boka, eller bara är nyfikna just för att ni kanske inte kan åka iväg själva i år så är ni så välkomna att följa oss här på bloggen eller instagram.

Igår var jag faktiskt på Viking Gabriella och fick proväta deras julmat vilket var jättespännande – och väldigt gott! Mer om det i nästa inlägg.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier