Åland grönskar – ett vårevenemang

Eckerölinjens fartyg m/s Eckerö. Foto: Heidi Rovén.

Igår gjorde vi en dagsutflykt till Åland vilket är fullt möjligt om man tar sig över med snabba Eckerölinjen. Bara färden upp till Grisslehamn är mysig. Roslagsnaturen inspirerar till fantasier om sommarstugeköp och även själva Grisslehamn är väl värt ett par timmars besök.

God mat ombord

Vi tog första turen över kl. 10 så denna gång fanns bara tid till att fotografera lite i fiskehamnen innan vi rullade ombord på fartyget M/S Eckerö.

Grisslehamn. Foto: Heidi Rovén.

Väl ombord begav vi oss direkt för att äta. Buffén var full men vi fick ett trevligt bord i à la carte-restaurangen där familjen njöt av vällagad rödingfilé med sikromshollandaise, oxfilé med djävulssås och laxfilé samt ett par smarriga efterrätter.

A la carte-restaurangen Rospiggen och min rödingfilé med sikromssås.

Jag valde förstås favoriten brownie som serverades med hallonsås och vaniljglass, jättegott! Mannen och äldste sonen tog en dessert som promotades lite extra med en skylt på bordet; vaniljglass med karamelliserade popcorn och salt kolasås. Jag fick provsmaka och den var helt suverän; rolig, annorlunda, generöst tilltagen och supersmarrig!

Vi hann även med ett kort besök i taxfreen innan vi var framme, bilar med förare fick rulla av för sig och övriga fick gå av för att det inte skulle bli för trångt på bildäck.

Vårfest 27-28 maj

Åland mötte med sol från klarblå himmel. Just denna helg pågår ett event kallat Åland grönskar. Jag hittade en broschyr i terminalbyggnaden med karta på vilka ställen som man kan besöka. Vi såg ut en gård; Marskogens lamm i Pålsböle, som låg på vägen till Kvarnbo gästhem dit vi också skulle för att filma.

Lantligt och mysigt på Marskogens lammgård. Foto: Heidi Rovén.

Den lilla gården som är ett familjejordbruk inriktat på lammuppfödning, producerar egna charkuterier. Där fanns små lamm att klappa plus en liten gårdsbutik med café. Vi provade deras hemrostade kaffe döpt till Sarlings som finns i olika smaker och rostningar. Doften av kaffe och rostade kaffebönor spred sig i luften och man kunde också få provdofta i olika burkar hur de olika rostningarna luktade.

På Marskogens lammgård kan man dricka nyrostat kaffe och klappa lammen. Foto: H. Rovén, K. Scheiderbauer.

Just sådana här ställen är ju så mysigt att besöka på sommaren; och på Åland kryllar det av dem. När vi bilar där fascineras vi av miljöerna som känns som gjorda för en mode- eller reklamplåtning…lite naturligt slitna, gammaldags, genuina. Och så de trevliga ålänningarna på det. 🙂

På Kvarnbo gästhems ägor ligger denna gamla verkstad som fått stå intakt. Så häftig miljö! Foto: Heidi Rovén.

Efter Kvarnbo (ni kommer att kunna se hela Ålandsfilmen under SeaFun TV så fort vi redigerat ihop den) såg vi till att stanna till på en affär i närheten och köpa med oss lite åländsk äppelmust och sonens favoritgodis Omar. 🙂

Åländsk pannkaka och taxfreefynd

Resan tillbaka gick lika bra den; spegelblankt hav i kvällssol, nu var det väldigt få ombord och vi fick bord på buffén som dignade som sig bör av allehanda läckra kalla rätter liksom varma och desserter.

Bufférestaurangen ombord på m/s Eckerö. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Ett par räkor är alltid fräscht, och jag är svag för lax…sparris frossade vi också i. Jag älskar Janssons frestelse men gör det sällan själv så en slev av det blev det på det varma bordet plus att köttbullarna var suveräna. Mannen valde oxfilé – igen 🙂 – och den var riktigt bra intygade han.

Macaroons, sonens favorit! Foto: Heidi Rovén.

Äldste sonen var i himlen när det fanns macaroons på dessertbordet! Min favorit var deras smultroncheesecake och åländska pannkakan med sviskonkräm och vaniljvisp. Men det fanns en hel del annat att välja på också.

Innan vi rullade av blev det ett besök i taxfreen igen; bland annat fyndade jag ett par flaskor av vinet Les Dauphins som de sålde för nästan halva priset!

Kristofer tycker Åland vägar och fina landskap är som gjort för att rulla fram med en Rolls-Royce! Foto: Heidi Rovén.

Tack Åland för denna gång och för att du alltid levererar, vi hoppas vi ses snart igen. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier